Stella Faber

hspace="15"Mijn balkontuin
Stella Faber


Droom je al jaren van een eigen tuin maar heb je enkel een balkon tot jouw beschikking? Gelukkig is tuinieren niet enkel voor mensen met een enorme lap grond weggelegd! Toen tuinliefhebster Stella Faber haar studio voor een appartement met een balkon van anderhalf bij drie meter verruilde, toverde ze het binnen een paar maanden om in een volwaardige tuin met niet alleen bloemen maar ook kruiden, fruit en groente. In dit boek legt ze uit hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen én hoe jij in haar voetsporen kunt treden!


In de inleiding vertelt Stella Faber dat ze ervoor gekozen heeft op een milieuvriendelijke manier te tuinieren. Ook tuiniert ze volgens de maanstanden. In het kort legt ze uit hoe dat in zijn werk gaat maar het is beslist niks voor mij. Gelukkig gaat het volgende item over bijen. Steeds meer mensen beseffen hoe belangrijk deze kleine insecten voor ons zijn en ook Stella Faber doet haar best haar balkon zo aantrekkelijk mogelijk voor ze te maken.


Het boek is vervolgens opgedeeld in vier seizoenen die elk in een aantal hoofdstukken zijn onderverdeeld. Stella Faber begint niet bij de lente maar bij de winter. Elk seizoen begint met een tuindagboek en een aantal tuinweetjes. Deze weetjes zijn niet altijd echte wetenswaardigheden. Zo bestaat het eerst tuinweetje uit de vraag wat je precies met jouw balkon van plan bent. Wil je bijvoorbeeld alleen maar groen of ook ruimte voor een stoel? Stella Faber moedigt jou als lezer aan te kiezen voor iets dat echt bij je past.


Na het dagboek en de tuinweetjes volgen steevast artikelen over het tuinieren zelf. Hoe en wanneer kun je bepaalde planten bijvoorbeeld het beste snoeien, hoe moet je zaaien en wat doe je als de planten last van ongedierte of ziektes hebben. Stella Faber legt op duidelijke wijze uit met welke methodes zij de beste ervaringen heeft. Zo heeft ze ontdekt dat je de schimmelziekte meeldauw het beste kunt voorkomen door de planten niet te dicht op elkaar te zetten. Best lastig op een klein balkon!


Elk seizoen eindigt met de rubriek “Op het bord & in de vaas”, met uitzondering van het gedeelte over de winter, waar Stella Faber het bij “Op het bord” houdt. Vooral de geurende lentebloemen zien er prachtig uit. Stella Faber tipt de lezer ook eens wat bloemen in een vaas op het nachtkastje te zetten, zodat je meteen na het ontwaken van een bloemenpracht kunt genieten. Een goed idee.


Na de hoofdstukken over de seizoenen volgt een overzicht van fruit, groenten, kruiden & bloemen. In dit gedeelte legt Stella Faber voor elke genoemde soort kort maar krachtig uit hoe je ze het beste kunt kweken.  Zo schrijft ze bijvoorbeeld dat bieslook tegen vrijwel elke weersomstandigheid kan maar dat het goed bemeste en vochtige grond het meest waardeert.


Het boek eindigt met een lijst van alle planten die Stella Faber tot nu toe op haar balkon heeft gekweekt en een overzichtje met handige adressen. Zo deelt ze met de lezer waar ze haar rozen heeft gekocht en raadt ze een bloemen- en plantenmarkt in Amsterdam aan. Van mij had ze het niet bij een enkele bladzijde hoeven laten, leuke tuinadressen kun je immers nooit genoeg hebben.


Mijn balkontuin is een heel persoonlijk tuindagboek, aangevuld met smaakvolle foto’s en handige tips en wetenswaardigheden. De stijl is wat ingetogen en zakelijk maar dat Stella Faber een kundige balkontuinierster is, zal niemand na het lezen van dit boek durven ontkennen. Doe je voordeel met Stella Fabers inzichten en ervaringen en tover ook jouw balkon om in een klein tuinparadijs. Dit boek biedt genoeg inspiratie!


ISBN 9789050116091  | hardcover| 168 pagina's | Knnv Uitgeverij | september 2017

© Annemarie, 22 oktober 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER