Karin Neuschütz

Waldorfpoppen
Om zelf te maken en hun kleertjes te naaien
Karin Neuschütz


Om eerlijk te zijn had ik nog nooit van Waldorfpoppen gehoord. Maar toen ik dit boek in handen kreeg bleek ik ze wel te kennen en zeer waarschijnlijk heeft iedereen dergelijke poppen ooit wel eens gezien of in handen gehad of zelfs mee gespeeld.
Het zijn van die leuke stoffen poppen die doen denken aan de poppen die je vroeger wel van oude panty's maakte. Het gezicht werd gevormd door twee kruissteekjes voor de ogen en het mondje werd met een paar stiksteken aangegeven. Helaas hebben panty's de neiging om te ladderen dus je had al snel een pop met een nogal gehavend gezicht of een pop waar het vulmateriaal aan alle kanten uit stak. De poppen voelden altijd wel lekker aan en het was ook  altijd jammer dat ze zo'n kort leven beschoren waren.
Gelukkig zijn er nu de Waldorfpoppen die van beter en duurzamer materiaal gemaakt worden zoals zijde, katoen en wol. De vulling bestaat uit ongesponnen, gewassen schapenwol waardoor ze lekker zacht en warm aanvoelen. Vooral dat gebruik van natuurlijke materialen spreekt mij erg aan.


Hoewel ik voorzie dat volwassenen wellicht een verzameling Waldorfpoppen voor zichzelf zullen maken - het zijn namelijk, dankzij hun vriendelijke snoet en rond lijfje erg innemende, gezellige poppen om te zien - houdt Karin het in dit boek bij poppen voor kinderen.
Ze heeft de poppen ingedeeld in drie leeftijdscategorieën: poppen voor peuters 0-3 jaar, poppen voor kleuters 3-7 jaar en poppen voor schoolkinderen 7 jaar en ouder.
Voor de peuters zijn geknoopte poppen of poppen met een jurk in zakmodel geschikt of poppen met vastzittende kleren.
De geknoopte poppen zijn heel simpel en zonder veel kunstgrepen te maken maar het zijn vaak wel de meest favoriete poppen van de kleintjes. De poppen voor de oudere kinderen zijn groter en hebben kleertjes die aan en uit kunnen.


Karin Neuschütz legt middels heldere duidelijke tekst en toelichtende afbeeldingen goed uit hoe we deze poppen zelf kunnen maken.
Alle patronen voor de poppen in verschillende afmetingen staan op ware grootte afgebeeld in het boek. Je hoeft ze alleen maar over te trekken.
Natuurlijk zijn alle poppen verschillend en niet alleen qua haar- of huidskleur maar ook qua kleding. Er worden ook heel veel patronen geleverd voor lieve en stoere jurkjes, kruipbroekjes, korte broeken en tuinbroeken, pyjama's en nachtponnen. Zelfs lekkere warme truien en sloffen een rugzak, een muts en schoenen worden niet vergeten.
Tot mijn verrassing wordt naast de uitleg over de te maken poppen, de kleding en accessoires, ook nog eens duidelijk uitgelegd hoe je zelf wol kunt vilten en verven. Zeer bijzonder!
Kortom, een heel veelzijdig boek waarin je enorm veel zelfmaakideeën en informatie opdoet over die leuke Waldorfpoppen.

Zie ook http://www.karinneuschutz.se


ISBN 9789060387085 Hardcover 139 pagina's Christofoor oktober 2013
Afmeting 21x22,9 cm vertaald door Katja Kaiser

© Dettie, 11 oktober 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER