Eveline Klootwijk - Barten

http://www.crealine.nl

 

Versier jezelf


Wat zijn er toch een creatieve mensen op de wereld. Eveline Klootwijk is er ook zo'n creatieveling die fraaie sieraden die ze maakt van polymeerklei. Dat is een kunststof boetseerklei die uithardt in de keukenoven.
Het is echt zo'n boek waarin je verlekkerd zit te bladeren en elke keer opnieuw even je adem inhoudt bij het zien van die prachtige kralen, ze zien er allemaal even apart en bijzonder uit.


Nadat het voorwoord en de pagina met materialen en werkwijze wordt aan de hand van heel duidelijke stap-voor-stapfoto's uitgelegd hoe je de kralen kunt maken.
Het begint al mooi met een zelfgemaakte ronde kraal waarover een dunne draad klei wordt gewikkeld. Die dunne draad maak je met een kleipistool.
Natuurlijk kun je daar enorm mee variëren door de draden dikker te maken of een rommelig hoopje van de sliertjes te maken zodat het net een bolletje wol lijkt.
Zelf ben ik helemaal weg van de cane. Dat is een rol of staafje klei met een patroontje erin. Het resultaat is echt prachtig. Je kunt dat staafje in dikke plakjes snijden of heel plat en maken door de klei door een kleipers te halen zodat je een bladvorm krijgt. De variaties zijn eindeloos.
De snipperkralen geven ook een heel apart effect, het lijkt me een enorm geduldwerkje om deze te maken maar het resultaat mag er dan ook zijn.
Met bladzilver kun je een craquelé effect krijgen. Het ziet er prachtig uit en als je de beschrijving leest is het zelfs vrij eenvoudig om deze kralen te maken.


Natuurlijk kun je kralen in allerlei vormen maken. In het boek zie je de 'gewone' ronde kraal maar ook vierkante en langwerpige kralen, 'chipskralen', 'bananen', gevlochten hangers enz.
Maar het belangrijkste blijven toch de op elkaar afgestemde kleuren en de mooie motieven die in de kraal verwerkt zijn. Wat te denken van Delfts blauwe kralen? Je kunt zelfs een windmolentje of tulpen verwerken in deze kralen. Een heel priegelwerk maar het resultaat is verbluffend. Van alle 20 zelfgemaakte kralen zijn erg mooie kettingen, armbanden en oorbellen gemaakt die afgebeeld staan in het boek.
Kortom, een boek vol ideeën voor de creatieve mensen onder ons die graag bijzondere sieraden willen maken én dragen.


ISBN 9789043914130 Paperback 80 pagina's Tirion Creatief oktober 2011
Geschikt voor beginners en gevorderden

© Dettie, 16 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER