Giovanni Civardi

altDe kunst van landschappen tekenen
Giovanni Civardi

Giovanni Gugliemo Civardi (1947) geeft cursussen modeltekenen en houdt zich bezig met anatomie voor kunstenaars. In de inleiding van dit boek stelt hij dat een goede schilder allereerst goed moet kunnen tekenen. In dit boek legt hij het tekenen van landschappen uit. Aangezien onze aardbol over een enorme variëteit aan natuurschoon beschikt is landschap een relatief ruim begrip. In dit boek komen vooral landelijke omgevingen en gebergten aan bod. Denk bijvoorbeeld aan een landweggetje of een aanzicht met een kerk.

Allereerst, en wel zo handig, gaat de auteur in op de diverse soorten materialen die tijdens het tekenen gebruikt kunnen worden. Eenzelfde landschap is meerdere malen uitgewerkt met telkens een nieuw materiaal. Bijvoorbeeld met potlood en met houtskool. Vervolgens komt er een hoofdstuk met de titel “Een aantal praktische overwegingen”. Hierin staan handige tips en adviezen. De volgende hoofdstukken behandelen achtereenvolgens het lineaire en atmosferische perspectief. Schiet niet in de stress als deze begrippen je maar weinig zeggen want er wordt een gedegen uitleg gegeven. Aan de hand van talrijke illustraties worden de verschillende technieken zorgvuldig uit de doeken gedaan. Behalve tekeningen staan er ook zwart-wit foto’s in het boek om de lezer alvast wat oefenmateriaal te verschaffen.

Een ander hoofdstuk gaat in op de compositie van het landschap. Aan de hand van duidelijke tips en illustraties wordt uitgelegd hoe een landschap het mooist tot zijn recht komt op een tekening. Door de illustraties is meteen duidelijk waarom bepaalde composities niet werken en andere wel. Ook handig is de pagina die laat zien hoe je details kunt toevoegen evenals het gedeelte over lucht en wolken. Een rotswand of stenen muur tekenen? Ook hiervoor staan handige tips vermeld.

Alles wat nodig is om een landschap te tekenen komt uitgebreid en duidelijk aan bod. Het is een dun boek met een A4-formaat maar er staat verrassend veel in. Het formaat en de slappe kaft maken het handig om dit boek mee te nemen om het op locatie nog eens te raadplegen. De illustraties zijn in zwart-wit. Zowel beginners als gevorderden kunnen aan de slag met dit boek. De startende tekenaar kan met de basisbeginselen aan de slag. Wie al meer gevorderd is zal zijn technieken leren verfijnen.

De kunst van het landschappen tekenen maakt deel uit van een reeks. Er zijn nog meer van dit soort handige boekjes zoals De kunst van licht en schaduwen tekenen, De kunst van het naakttekenen en De kunst van portrettekenen.

ISBN 9789043914321| Paperback | 64 pagina’s| Tirion Creatief| oktober 2011
Vertaald door Aniek Njiokiktjien

© Annemarie, 27 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER