Annie Sloan

http://www.anniesloan.com

 

Kleurrecepten met Chalk Paint
voor meubels & meer
Annie Sloan


Wie kent ze niet, de bruine eikenhouten keukenstoelen die nog puntgaaf zijn maar wel vrij ouderwets aandoen. Vaak hebben ze een rieten zitting en een leuk uitgesneden motiefje in de rugleuning wat eigenlijk nauwelijks opvalt. Zonde om ze weg te doen maar eigenlijk wil je ze ook niet meer in je keuken hebben staan. Ze zijn zo donker en stralen niets uit. Als je echter in het boek van Annie Sloan kijkt dan wíl je ze niet eens meer wegdoen. Sterker nog dan wil je nog méér van die stoelen! Annie Sloan schildert ze namelijk met krijtverf in fraaie kleuren en opeens is het een heel moderne stoel en lijkt het motief ook heel eigentijds. Het grappige is dat ze zelfs de rieten zitting meeschildert. De hele keuken is opgevrolijkt door de stoelen in krijtgeel, oudblauw, warmrood of kasteelgrijs. Door het gebruik van krijtverf worden het geen glimmend keurig geverfde stoelen maar krijgen ze een beetje doorleefd aanzien, wat het juist zo mooi maakt.


Ook zie je hoe ze een eikenhouten bed met bewerkte panelen aan het hoofd- en voeteneind verandert in een te gek warmoranje bed met panelen die in mooie bijpassende kleuren beschilderd zijn. De krijtverf maakt dat ook hier de houtnerf deels te zien blijft waardoor het juist een levendig aanzien krijgt.
Op de fraaie kleurenafbeeldingen zie je ook hoe bijvoorbeeld een tafel met de kleur old white behandeld wordt - de tafel kan daarna nog licht geschuurd worden - zodat het een mooie oude tafel lijkt die echter wel een stuk vriendelijker oogt dan de donkere tafel die het eerst was.

Helemaal bijzonder is de voormalig eenvoudige secretaire die diepzwart geschilderd is, niets bijzonders misschien, zwart is heel modern vandaag de dag, maar als je de schrijfklep open doet dan blijkt de binnenkant prachtig rood geverfd, alsof het met zijde bekleed is. En dan is het ineens een heel apart meubelstuk dat menigeen in huis zou willen hebben.
Het bijzondere is dat je de verf kunt aanbrengen op de meubels zonder ze eerst te moeten schuren of schoon te maken. Je kunt gelijk beginnen.
En als je toch bezig bent en je denkt die stoffen leunstoel is ook niet veel meer.... pak de kwast en schilder de stof in een andere kleur! Trek er desnoods nog een strakke streep verf in een tegenkleur overeen en ook de stoel is weer helemaal van deze tijd. Het kan allemaal.
In het boek staan bij alle veertig voorbeelden precies wat je aan materialen nodig hebt en hoe je te werk moet gaan.


Annie Sloan is een ware kunstenares met krijtverf. Ze schildert de houten traptreden in de meest prachtige verschillende kleuren. Ze maakt van een oud kastje een blikvanger door het te verfen en deurtjes te 'bekleden' met inpakpapier dat ze in een model heeft geknipt. Ze beschildert muren in de meest mooie zachte tinten, ze schildert een complete lambrisering. Maar ook oude koperen of bronzen lampen ondergaan een metamorfose en worden zo weer aantrekkelijke woonaccessoires.
Ze heeft ook een slaapkamer opgeknapt. Het bed en de stoel zijn in een zachte kleur groen geschilderd, de oude spiegel is nu oudwit met kleine goudtoetsen waardoor de hele kamer ineens iets chiques krijgt. De muren zijn zelfs met krijtverf bewerkt waardoor ze een heel mooie uitstraling krijgen. Het is een kamer geworden waarin het goed wakker worden is.
En zo kan ik vele voorbeelden noemen, het oude bad dat nu van koper lijkt, de schilderijlijsten, de plafondbalken, noem het maar op. Geef Anne Sloan een kwast en ze knapt op.


Als je het boek dichtslaat kijk je gelijk heel anders naar je meubels en razen de ideeën door je hoofd. Die saaie bloempot, die kastdeur, dat oude ladekastje, de bank, die muur...  Je wilt meteen aan de slag!
Een mooi, inspirerend boek.


ISBN 9789043916103 Paperback met flappen 160 pagina's Tirion Creatief 17 september 2013

© Dettie, 21 september 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER