Ute Menze & Meike Menze-Stöter

Liefdevol!
Borduren, Patchwork, Applicaties, Vilten
Ute Menze & Meike Menze-Stöter


Een handwerkboek dat duidelijk liefdevol en met veel oog voor detail is samengesteld. Het begint al met allerlei harten, gemaakt van voornamelijk wit met roze gestreept stof waar mooi sierband van 5 cm breed overheen gestikt is waarop tuintaferelen geborduurd zijn. Onder deze brede sierband is nog een smal sierband gestikt met daarop een liefdevolle tekst.
Op de volgende twee pagina's zie je een met liefde gedekte tafel met een zomers theeservies. Op het servies zie je het aardbeien- of kersenkind of een kersen- of aardbeienboompje en die zijn terug te vinden op het tafelkleed dat je zelf kunt maken. Dat kleed bestaat uit allerlei verschillende wit met roze/rood geruite en met roosjes bedrukte stofjes, in het midden zijn de afbeeldingen die ook op het servies staan geborduurd op wit buurduurlinnen. Er staan op de afbeeldingen ook leuke platte houten poppetjes waarvan ik gehoopt had dat je die ook zelf kon maken met de figuurzaag maar helaas staat daarvan de werkbeschrijving niet in het boek. Er wordt in dit boek alleen gewerkt met stof.


De aardbei en kers komen steeds terug in allerlei variaties. Je kunt een aardbeienhart maken of een aardbeientas, die voornamelijk gemaakt is van genoemde geruite stof met daaraan een geborduurde aardbei als label, wat wel erg apart is. Je kunt een aardbei van vilt maken of een heel leuk aardbeienvrouwtje die zelfs aardbeienknopen op haar jurk heeft. Je kunt het aardbeienboompje, aardbeienkind of een aardbeienmuffin borduren. Deze muffin kun je overigens ook van vilt maken. En dan heb ik het alleen nog over de aardbei gehad. Ook voor de kers zijn er allerlei leuke dingen bedacht zoals o.a. een geborduurd stofje voor over het deksel van de kersenjam.


Maar naast de vruchten is er ook het zomerhuisje in diverse variaties en de leuke bolvormige boompjes, de prachtige rand met gieter, bloempotten en kruiwagen, de grappige vogelhuisjes van stof of de vogelhuisknoopjes die je kunt toepassen in kleine muurdecoraties. Het ziet er allemaal even mooi en ook modern uit.
Natuurlijk zijn alle stoffen en sierranden op elkaar afgestemd en met zo'n bijpassend servies is het geheel helemáál af. Niet iedereen kan zich dat veroorloven en niet iedereen zal dat zo willen hebben maar voor het boek is het prachtig natuurlijk. Alles ziet er zeer verzorgd uit en de te maken werkstukken zijn geen onmogelijke en onooglijke dingen, integendeel zelfs. Je kunt alles natuurlijk ook met andere dan de afgebeelde materialen maken maar zoals het getoond is, ziet het er wel erg mooi.


Voorin het boek staan de schitterende, sfeervolle afbeeldingen van alle gemaakte handwerken. Vanaf pagina 74 beginnen de duidelijke werkbeschrijvingen van de getoonde creaties, beginnend met de basisinstructies. Zelfs de borduursteken worden middels duidelijke plaatjes uitgelegd. Verder staan beknopt maar helder de verdere gebruikte technieken uitgelegd. Het vilten is door middel van de foto's ook prima te volgen. Uitstekend gedaan!
De borduurpatronen zijn groot genoeg afgebeeld met duidelijk weergegeven kleurnummers, alleen kon ik niet vinden welk borduurgaren gebruikt is, ik neem aan DMC. Gelukkig staan er wel twee Nederlandse adressen met telefoonnummer in het boek waar je de gebruikte materialen eventueel kunt kopen. Zij kunnen je vast verder inlichten.


Wat ook erg prettig is, is dat bij de werkbeschrijving het paginanummer genoemd wordt waar het werk is afgebeeld. Dat maakt het zoeken van en naar het borduurwerk, tas of kussen of tafelkleed etc. makkelijk. Bij elk werkstuk staat het gebruikte materiaal duidelijk onder elkaar weergegeven met daaronder de werkwijze. Er is goed nagedacht over de presentatie van de werkstukken maar ook over de uitleg. Het is een erg plezierig en aantrekkelijk handwerkboek geworden. De gemaakte artikelen zien er professioneel uit, wat in andere handwerkboeken nog wel eens een stuk minder is. Mooi boek.


ISBN 9789043913942 Hardcover, 122 pagina's uitgeverij Tirion Creatief maart 2011
Styling, fotografie, idee, vormgeving en tekst: acufactum,  Borduurmotieven naar illustraties van Kerstin Hess, Vertaling: Akkie de Jong

© Dettie, 4 april 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER