Sam Philip

height=Top Gear dream cars
Sam Philip

Veel mannenharten gaan er sneller van kloppen en ook veel vrouwen genieten van de aanblik van gemotoriseerde schoonheden. Auto’s zijn er in allerlei soorten en maten maar niet elke bolide verdient het predicaat “droomauto”. Die titel wordt alleen verleend aan de allermooiste exemplaren. In Top Gear dream cars zijn 100 prachtige auto’s verzameld die door hun design, technische snufjes of snelheid in het oog springen. Jij bepaalt zelf wat jij onder een droomauto verstaat maar de kans is groot dat jouw favoriete auto in dit boek opgenomen is.

Het boek is in vijf delen opgedeeld: Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, USA en – vrij oneerbiedig – de rest van de wereld. Groot-Brittannië trapt af met de “James Bond-auto”. Een Aston Martin DBS. De meeste auto’s krijgen twee pagina’s toebedeeld waar prachtige foto’s ervoor zorgen dat het visuele aspect van de auto uitstekend tot zijn recht komt. De aanvullende tekst doet uit de doeken wat de betreffende auto tot een droomauto maakt. In het geval van de Aston Martin DBS wordt beschreven dat zowel Sean Connery als Daniel Craig voor de rol van James Bond achter het stuur van deze beeldschone auto kroop. De kracht van deze bloedsnelle wagen evenaart maar liefst die van 510 paarden en binnen 4 seconden kan een snelheid van 100 kilometer per uur worden bereikt. Deze auto is dus gevaarlijk snel!

Natuurlijk ontbreken de Rolls-Royce, de Lotus en de Mini Cooper niet in het rijtje Engelse droomauto’s. De bijzondere McLaren X 1 krijgt extra aandacht. Naast twee pagina’s met foto’s en tekst is er een fraaie foto afgebeeld op een dubbele pagina. Er is iets bijzonders met deze foto aan de hand: het is een 3D-foto zodat de afbeelding nog beter tot zijn recht komt. Er staan er meer in het boek. Een 3D-brilletje is bijgevoegd.

Uit Duitsland – die waarschijnlijk de allereerste auto heeft gebouwd – komen een aantal van mijn persoonlijke favorieten: de Porsche, de Audi en de Volkswagen Kever. De eerste twee automerken zijn ruim vertegenwoordigd in het boek, diverse modellen komen aan bod. Helaas ontbreekt van mijn geliefde Volkswagen Kever – het oude type uiteraard -  elk spoor. Smaken over droomauto’s verschillen dus. Uiteraard komen ook de BMW en de Mercedes Benz aan bod.  Bijzonder is dat ook de Volkswagen Scirocco in het boek opgenomen is.

De pagina’s over de droomauto’s uit Italië bieden een prachtig schouwspel. Tussen grote merken als Lamborghini, Maserati, Alfa Romeo en Ferrari duikt ook de schattige Fiat 500 op. Waarom mag deze leukerd wél in het boek en mijn geliefde Volkswagen Kever niet? Een automerk dat ik zelf nog niet goed kende is de Pagini. Een echte raceauto!

In het rijtje Amerikaanse droomauto’s mag Ford uiteraard niet ontbreken. De Ford GT bijt het spits af. Op de foto’s staat een mooi geel exemplaar met zwarte strepen. Ook de Cadillac komt van Amerikaanse bodem evenals de Tesla, Dodge en de Corvette. Voor mij onbekende merken zijn de Singer en de Fisker. Erg fraai is de Hennessey Venom. Ook deze auto wordt op een 3D-foto getoond.  

De pagina’s over auto’s uit de rest van de wereld worden beschreven als een “zoektochtje in de wildere hoekjes van de autowereld”. Uit Frankrijk passeren geliefde merken als Peugeot, Citroën, en Renault de revue. Nederland wordt vertegenwoordigd door de Spyker C8 Laviolette . Volgens de makers van het boek koop je deze Spyker “om de decadentie te vieren.” Het is een “waarlijk brokje Nederlandse moed”. Ook de robuuste Volvo uit Zweden komt aan bod en Azië wordt vertegenwoordigd door Honda, Mitsubishi, Subaru, Nissan en Toyota. De allerlaatste auto die in dit boek wordt getoond is de Toyota GT86 in een adembenemende rode kleur.

Top Gear dream cars is een fraai ogend, luxe uitgevoerd boek dat elke auto-enthousiasteling zal bevallen. Het is in de eerste plaats een kijkboek maar de toevoegde, interessante teksten bieden heel wat uurtjes leesplezier. De vormgevers van dit boek hebben een fraai staaltje vakmanschap afgeleverd. Dit boek is een lust voor het oog! Met het oog op de naderende feestdagen tip ik Top Gear dream cars als het ideale cadeauboek voor de autoliefhebber.

ISBN  9789400505117| hardcover | 256 pagina's| A.W. Bruna LeV. | november 2014
Vertaald door Han van der Vegt

© Annemarie, 26 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER