Tessa van Riet - Ernst

Amigurumi & more
Hip haken met Kookeridoo
Tessa van Riet - Ernst


Amigurumi (spreek uit a-mi-guu-roe-mie) is de japanse kunst van gebreide of gehaakte kleine knuffeldiertjes en menselijke figuurtjes die in de jaren 50 is ontstaan. kenmerkend voor de originele Japanse amigurumi is dat ze een hoog schattigheidsgehalte hebben. Dit wordt veroorzaakt door beestjes een te groot bolvormig hoofd te geven, ten opzichte van een klein cilindervormig lijfje. Soms dan weer met overdreven grote of juist kleine ledematen.


Amigurumi worden zowel gebreid als gehaakt. De laatste tijd is het haken meer populair. Meestal wordt katoen gebruikt en er wordt met een te kleine haaknaald in verhouding tot de dikte van het katoen gehaakt. Zo krijg je een heel strak haakwerk waar de vulling niet uit kan.
De amigurumi's worden gehaakt in spiraalvorm, de toeren worden niet met een halve vaste gesloten maar er wordt doorgehaakt.


In dit boekje wordt verteld welke materialen je onder andere nodig hebt voor het maken van Amigurumi's. Zelf kende ik de veiligheidsoogjes en -neusje niet. Naast dat ze belangrijk zijn als je een amigurumi cadeau geeft aan een kind, blijkt dat ze ook mooi strak tegen het haakwerk aan komen te zitten. Dus geen bungelende oogjes of neusje meer bij de knuffels.


Daarna worden de steken uitgelegd en dat is werkelijk uitstekend gedaan. Aan de hand van kleine maar duidelijke fotootjes wordt getoond hoe je de steken moet maken. Iemand die niet kan haken leert het middels deze foto's zeker. Letterlijk alles wordt getoond, zoals vasten en stokjes haken maar ook meerderen en minderen, een rondje (zonder gat in het midden), afhechten, het vullen, het sluiten van het haakwerk, het aanbrengen van neus en ogen en het kammen van het haakwerk voor het geval je een amigurumi een pluizig uiterlijk wilt geven. (haken met pluizig draad schijnt lastig te zijn) enz.


En dan krijgen we de patronen...
Te beginnen met een eenvoudige bloemsleutelhanger naar raamdecoraties voor een kinderkamer, een schattig klein konijntje, aapjes, kippen, een verlegen vosje, moeder kangoeroe met een minikangoeroetje in haar buidel maar ook een heuse draak met ridder (met schild) enz enz.
Wat ook erg handig is, is dat de het boek flappen heeft die je tussen de bladzijden kunt vouwen. Op de achterste flap staan de haakafkortingen. Je hoeft dus niet steeds heen en weer te bladeren om te kijken wat een afkorting betekent.
Kortom, een uitstekend verzorgd boekje waarover duidelijk zeer goed nagedacht is.


ISBN  9789043914222 Paperback 80 pagina's Uitgeverij De Fontein Tirion augustus 2011

© Dettie, 15 augustus 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!