Erica en Marina Pels

Zeep & zo
Erica en Marina Pels


Dit boekje gaat dus over zeep. Niet over het zelf maken van zeep maar over figuren en ornamenten maken van zeep.
Zoals bijvoorbeeld de mooie rode schoen met hoge hak gemaakt van doorzichtige zeep die op de cover van het boekje te zien is.

Het boekje begint met de materialen die gebruikt moeten worden om de zeepvormen te kunnen maken. Te beginnen met zeep te weten CP (Cold Proces) zeep en Glycerinezeep ook wel smelt- of gietzeep genoemd. Dan de geuren en kleuren waar je uit kunt kiezen, de mallen, uitsteekvormen en smelthouder, thermometer etc. Gevolgd door de algemene werkwijze en technieken die gebruikt worden zoals voor het kleuren van de zeep of het lossen van de mallen. Dit alles staat duidelijk uitgelegd. En na een paar opmerkingen en tips begint het echte werk.


Het wordt meteen groots aangepakt, een badjashanger voor op de babykamer. Het ziet er fraai uit maar qua moelijkheidsgraad krijgt het één ruitje. Hoe meer ruitjes hoe moeilijker het te maken werkstuk is. Maar Erica en Marina Pels beginnen gelukkig met eenvoudige zeepwerkjes. Dit houdt voornamelijk in dat je zeep giet in mallen waardoor je allerlei leuke vormpjes krijgt zoals een zeilbootje, beertjes, hartjes etc.
De paaszeepjes in de vorm van kippen worden ook gegoten en dan komen ook de moeilijker te maken zeepjes aan bod. Zoals de eieren die in een gebroken eierschaal gegoten worden maar daarbij worden verschillende kleuren voor één ei gebruikt. De gele zeepstrik om een paasei heeft een moeilijkheidsgraad van vier en een half ruitje, maar deze ziet er wel kunstig uit. De zeepjes in natuurkleuren zijn ook prachtig geworden.
De rode schoen komt natuurlijk ook aan bod (twee ruitjes) en er liggen prachtige meerkleurige zeepparels bij die je ook zelf kunt maken.
Verderop in het boek staat een mooie glazen schaal met allerlei luxe gastenzeepjes.
Helemaal bijzonder is de handdoek gemaakt van doorzichtige zeep. Het lijkt alsof hij aan een haak hangt en er zit zelfs een ruitpatroon in.
Deze handdoek is weer met een andere techniek gemaakt die overigens duidelijk uitgelegd wordt. Het resultaat is mooi en apart om te zien.

Kortom een boekje waar heel veel verschillende zeepvormen en mogelijkheden met zeep in getoond worden. Dankzij dit laag geprijsde boekje kun je kijken of zeep maken eventueel een nieuwe hobby kan worden, de vele foto's maken dat je de uitleg extra goed kunt volgen.
Prettig hobbyboekje.

ISBN 9789021338866 Paperback 48 pagina's Cantecleer Hobbytopper/De Fontein Tirion juli 2011

© Dettie, 6 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER