Geesje Mosies en Daphne Honsbeek

Hooked unlimited
Knooopen met Zpagetti

Geesje Mosies en Daphne HonsbeekVan Zpagetti had ik nog nooit gehoord. Nieuwsgierig als ik ben wilde ik wel eens weten wat het is. Gelukkig bestaat er internet en na even googlelen las ik het volgende:


Hoooked Zpagetti is gemaakt van een kwalitatief hoogwaardig en duurzaam restmateriaal uit de mode- en textielindustrie.
Zpagetti is een draadstof om makkelijk en snel mee te haken, breien of knopen op XXL-formaat. Dit is mogelijk omdat zpagetti van stevige stretchmaterialen is gemaakt. De doorsnede van zpagetti draadstof ligt gemiddeld tussen de 1 en 2,5 centimeter, zodat je supergrote haaknaalden of breinaalden nodig hebt. Hiermee maak je in een handomdraai unieke eindresultaten in je eigen stoere en moderne Hoooked stijl.


Er blijkt een zelfs een heel eigen website over Hooked Zpagetti te bestaan. Het is dus kennelijk een rage die volledig aan me voorbij is gegaan, shame on me. Het materiaal doet me een beetje denken aan de lintjes waar vroeger de prachtigste truien mee gebreid werden, alleen is Zpagetti dus van rekbaar materiaal gemaakt in tegenstelling tot de lintjes.


In dit boek worden allerlei toepassingen met Zpagetti getoond. Te beginnen met een zomergordijn/vliegengordijn.
Dit keer wordt er niet gehaakt of gebreid maar geknoopt. De macramétechnieken zijn in een nieuw, fleurig jasje gestoken. Geen naturelkleurig of bruin en oranje touw zoals in de jaren zestig van de vorige eeuw gebruikt werd maar frisse, vrolijk gekleurde textieldraden waardoor alles er heel eigentijds uitziet. Dankzij heel duidelijke foto's en tekeningen kun je goed zien hoe de knopen gemaakt moeten worden.


De kinderhangmat van lavendelblauw Zpagetti is prachtig om te zien. Ook hiervoor wordt, net als bij het gordijn, de verspringende weitasknoop gebruikt. Bij de hangmat kun je ook een rond kussen knopen. De toepassingen en de variëteit aan knopen zijn natuurlijk enorm. Je kunt van alles knopen van Zpagetti. In dit boekje zien we daar enkele voorbeelden van zoals een poef, tafelloper, diverse tasjes en allerlei frutsels van restjes Zpagetti zoals een sleutelhanger in scoubidoutechniek, maar ook een badmat en zelfs een zitting voor een krukje.
Er zijn eerder al twee boekjes over Zpagetti uitgekomen, getiteld Get Hoooked en Helemaal Hooked.
Het is een vlot, fris boekje waarin op moderne wijze duidelijk gemaakt wordt wat je o.a. met Zpagetti kunt knopen.


ISBN 978-90 4391 435 2  Paperback 64 pagina's Tirion Creatief 3 oktober 2011

© Dettie, 4 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER