Tone Finnanger

Tilda's kerstideeën
Tone Finnanger


De Noorse ontwerpster Tone Finnanger is afgestudeerd op het gebied van vorm en kleur, grafisch ontwerp en oude ambachten en dat is in dit boek duidelijk te zien. Je kunt de stoffen en overige materialen die in het boek gebruikt zijn bestellen maar je kunt ook heel goed eigen stofjes, lintjes, knopen e.d. gebruiken. Dit boek dient vooral ter inspiratie en dat krijg je zeker als je de bijzondere kerstideeën ziet!


Het begint al met de kerstman die je zelf kunt maken van mooi geprinte stofjes. Deze kerstman is nu eens niet heel klein en dik is maar vrij lang en dun. Ook zijn hoed is geen rode slappe muts met bontrand maar een smalle hoge hoed. Hij ziet er vrij modern uit maar toch ook nostalgisch. De kerstman heeft een (eigengemaakte) trommel en de trommelstokjes zitten in zijn jaszak. Een andere kerstman heeft schaatsen om zijn nek hangen die je ook zelf kunt maken. Het ziet er geweldig uit.
Andere kerstatributen die je kunt maken van stof zijn kerstballen en erg leuke sneeuwpoppen, met oorwarmers op, die heel makkelijk zelf te maken zijn. Verder nog heel aparte engeltjes, cadeaudoosjes en nog veel meer leuks.

Achterin het boek staan de patronen voor alle ideeën die in dit boek getoond zijn. Daarbij is een duidelijke uitleg gegeven. Het eindresultaat ziet er professioneel uit terwijl alles vrij simpel in elkaar te zetten is. Echt een fijn boek waarbij je gelijk zin krijgt om aan de slag te gaan.
Zie ook http://www.tildasworld.com

en een interview met Tone Finnager op you-tube (Duits)


ISBN 978-90-4391-370-6 Paperback 48 pagina's | Tirion | oktober 2010
vertaling Roselle de Jong

© Dettie, 24 december 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Tilda's cadeaubox
De allermooiste Tilda figuren
Tone Finnanger


En deze cadeaubox zitten vier boekjes waarin de populairste Tilda figuren verzameld zijn, te weten: Engelen, Konijnen, Vogels en Poppen. De figuren zijn gemaakt van stof. Alle stoffen zijn te koop in enkele (online)winkels evenals de accessoires maar je kunt natuurlijk ook eigen materialen gebruiken.

Engelen

De engelen zijn variërend van beeldschone, slanke, lange, prinsesachtige dames in mooie jurken, met een kroontje op hun mooi gekrulde haar en fraaie roze vleugels tot gezellig ronde tuinhulpjes met een hoedje en jurk van denimstof en takkenbosjes als vleugels. De engelen bij de zee zijn ook zeer bijzonder. Hun kleding is geïnspireerd op de eerste badpakken uit halverwege de negentiende eeuw. Erg mooi zijn de schelpenknopen op hun kleding. Ook de slaperige engel in nachtkleding met slaapmuts op is erg leuk om te zien. Leuk voor in een kinderkamer.
Waar ik zelf verder nog meer van gecharmeerd ben, zijn de puntzakjes van stof met aan de bovenkant een engelenkopje en vleugeltjes.

Vogels
Van een heel andere orde zijn de vogels. Al bij het zien van de vrolijke ganzen begin je al te glimlachen. Ze hebben grappig grote poten en fraaie snavels. De stoffen die gebruikt zijn maken er heel verschillende ganzen van die een eigen uitstraling hebben. Voor de gezellige kippen, achterin het boek, geldt hetzelfde. De zelf te maken scholekster lijkt moeilijk maar is vrij eenvoudig te maken, je moet gewoon weten hoe en dat wordt duidelijk uitgelegd. De duifjes vind ik persoonlijk een beetje zoet maar dat ligt voornamelijk aan de gebruikte stoffen die ik niet zo mooi vind. Ook het vogelhuisje vind ik wat minder, dat had wel wat origineler gekund.

Poppen
Ook in dit boekje zie je beeldschone damespoppen, dit keer zonder vleugels maar het principe is hetzelfde als de 'damesengelen. Verder kun je heel mooie kabouters maken met lange slanke lijven en lange benen. Ze hebben wel een rode puntmuts op en gek genoeg zie je ook gelijk dat het kabouters zijn ondanks hun lengte. De kleding van deze kabouters is bijzonder mooi gemaakt. Op de vogelverschrikker ben ik verliefd. Hij heeft een leuke snoet en natuurlijk een grote hoed op en handen van takjes. Zijn kleding ziet er nog best wel netjes uit maar wel een beetje groezelig (gemaakt).
De kerstmannetjes hebben geen baard maar wel veel rood in hun kleren en natuurlijk een kerstmuts op.
De slaperige sneeuwpoppen zijn echte knuffelpoppen vind ik. Ze zien er lief en knuffelig uit maar dat is niet aan te raden, voor de neus is een cocktailprikkertje gebruikt en dat is te scherp voor kinderen. Je moet ze dus ergens ophangen waar een kind niet bij kan.
De Jane Austenpop is heel bijzonder. Het lijkt wel een bruidje. Ze zit in een prachtige witte jurk op de rand van een tafel en je houdt even je adem in, echt mooi.


Konijnen

Op de voorkant van het boekje zie je al grappige konijnen zitten met lekker grote flaporen. Natuurlijk kun je die zelf maken. Verder is er een schattig wit konijntje met een ijsje, dat ijsje kun je ook zelf maken. Boer en boerin konijn zijn ook leuk maar op de een of andere manier zijn Tilda's dierfiguren minder aansprekend dan de poppen, maar dit is mijn persoonlijke mening. Ik denk dat de gebruikte stoffen mij minder aanspreken. Wel heel leuk vind ik de konijnen die een rustdagje hebben. Zelfs hun oren hebben vrij, die hangen lekker rustig naar beneden.


Al met al is het een mooi verzorgd geheel. De box is van stevig, prachtig versierd karton en de boekjes zelf zijn alleen van de buitenkant al een lust voor het oog. De figuren hebben niet veel materialen nodig wat prettig is. Niets vervelender dan 'lekker gemaakt' te worden met mooie plaatjes en dat dan blijkt dat het bijna alleen met heel veel (dure) materialen te maken is. Niets van dit al. Aan een paar mooie stofjes, wat lintjes of bandjes, opvulling, leuke knoopjes en een naaimachine heb je al genoeg. Veel knutselaars hebben dit soort spullen wel in huis. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de Tildastoffen en assecoires als je dat wilt.

Het principe is eenvoudig. Er staan basispatronen achterin de boekjes die je met 400% moet vergroten. Een beetje kantoorboekwinkel kan je daarbij helpen.  Voorin de boekjes staat dat je de patronen ook op ware grootte kunt downloaden via www.rucraft.co.uk/tilda-characters-collection. Helaas is dat niet (meer) zo... "Please note all patterns needed were supplied with the pattern sheet for the book so they will be included within your box set and are not available online. Please accept our apologies for any inconvenience caused." staat er te lezen bij het bezoeken van de opgegeven site. (Het is mij niet duidelijk of er een apart patronenblad bedoeld wordt dat bij de box hoort.) Het is jammer dat het downloaden niet meer kan want het is wel makkelijker maar het is niet onoverkomelijk. 


Bij elk figuur staat een heldere beschrijving met zo nodig werktekeningen ter verduidelijking. De resulaten zien er zeer professioneel uit.
Deze box lijkt me een heel mooi cadeau voor mensen die graag met stoffen in de weer zijn. De box is zeer zeker zijn (milde) prijs waard.


ISBN 9789043913911 Box met 4 Hardcoverboekjes van 50 pagina's per boekje. Uitgeverij Tirion april 2011
afmeting: h 188 mm. b 182 mm, dik 53 mm Vertaald uit het Engels door Roselle de Jong

© Dettie, 20 april 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER