Mariëlle Osté

Kunstzinnig.nl
Marielle Osté

Ieder mens is een kunstenaar
Joseph Beuys


www.kunstzinnig.nl is een website waar iedereen die zelf vindt dat hij of zij kunstzinnig is, zich kan presenteren. Geen onderscheid dus tussen wel of geen professionele kunst. En voor het woord 'semi-professioneel' is al helemaal geen ruimte.


En nu is er dit boek. Daarin staan interviews met achtenveertig mensen die zich op kunstzinnige wijze bezig houden.
De kunstwerken variëren van beelden van brons,  prachtige vazen, borden en potten tot heel bijzondere sieraden, glaswerk, mozaiek en schitterend textiel.

Het is een boek waarin je jezelf onderdompelt en wel in de wereld van de kunstenaar, hun ideeën, visies etc. en dat is een wonderbaarlijke wereld die erg inspirerend werkt. De mannen en vrouwen zien bijvoorbeeld in voor ons 'nutteloze' materialen een heel nieuw leven, zoals Stefan Lehner. 'Veel mensen willen dat de dingen doorleven' beweert Lehner en daar draagt hij zorg voor. Van oude fietskettingen maakte hij bijvoorbeeld een fraaie stoel en het onderstel van een klein winkelwagentje gebruikte voor een peuterloopstoeltje. Ook het schoenenrek op rolschaatsen blijkt zeer functioneel te zijn.
Maar naast gebruikte materialen wordt er ook veel nieuw ontworpen zoals bijv. Marianne Verbeke doet. Zij ontwerpt kleding op basis van geometrische figuren. Het resultaat is verbluffend en prachtig.
Marie-Louise Osté werkt  o.a. met fossielen 'Fossielen zijn geweldig materiaal. De rottigheid is eruit.' aldus Marie-Lousie
Anne-Marie van Stratum is de eerste kunstschilder die in het boek gepresenteerd wordt. Ooit was zij onderwijzeres maar ze houdt zich nu alleen nog maar bezig met haar schilderijen. Ze ontwikkelt zich nog volop en probeert meer abstract te schilderen. Haar schilderijen starlen vrolijkheid uit door de moderne, frisse kleuren die ze gebruikt. Zo ook de bijzondere schilderijen van Maria de Groot. Het plezier spat van de schilderijen af.
Heel anders zijn de schilderijen van Henny van Daalen waarvan sommige schilderwerken ook vrolijk zijn maar dan doordat er humor in de schilderijen zit. Op haar drieluik 'familieportret' zie je bijvoorbeeld  een stel vrouwen met papagaaienkoppen. Maar ook haar andere schilderijen zijn bijzonder.
En dan heb je nog Peter Westerink die ook 'schildert' maar dan letterlijk op straat, hij doet aan streetpainting.
Het aparte is dus, dat je kennis maakt met allerlei verschillende vormen van schilderkunst. Jan Verdonk is iconenschilder, dit is, in tegenstelling tot de  Schildertechnieken die bovenstaande kunstenaars gebruiken, een zeer verfijnde, nauwkeurige, precieze manier van schilderen.
Van een heel ander kaliber is het enorme schilderij van Pipi Langkous, met een mond vol spaghetti en een schaar waarmee ze de spaghetti korter knipt, geschilderd door Wim Moerman.
Jammer genoeg kun je niet iedereen noemen maar alle schilderende kunstenaars in dit boek zijn zeer de moeite van het vermelden waard. Ze maken aparte, moderne, bijna klassieke tot surrealistische werken.


Het is een boek waarin allerlei vormen van kunst te zien zijn met mooie gekleurde afbeeldingen. De interviews zijn vaak bijzonder, mensen hebben soms een grote stap moeten nemen om zich aan de kunst te kunnen wijden. Zoals de wiskundedocente die nu beelden van kunsthars maakt of de man die een stukje glas op het strand vond, het tegen het licht hield en daarmee zijn bestemming vond. Hij maakt nu prachtige lichtobjecten.
Kortom, een zeer inspirerend boek voor iedereen die zich bezighoudt met kunst op wat voor manier dan ook.


ISBN 978904393980 Paperback A4 formaat met veel gekleurde illustraties, 144 pagina's, Tirion juli 2011

Dettie, 6 augustus 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER