Petra Hoeksema

http://bypetra.nl

 

Shamballa armbanden
Zelfgemaakt voor vriendschap en glamour
Petra Hoeksema


In dit boekje staat te lezen dat Shamballa letterlijk vertaald betekent 'een plaats van vrede en rust'.


"Door het dragen van een Shamballa armband word je herinnerd aan het belang van mededogen en liefde, voor jezelf en ook voor anderen. De combinatie van kleur en materiaal van de kralen en draad, geeft je als drager van de armband kracht en energie, liefde zonder voorwaarden. Het is niet alleen een sieraad dat zorgt voor een beetje glamour, maar door de liefde van de maker geeft het ook een beschermd gevoel wanneer je het draagt."


Het is ook ontzettend leuk en lief natuurlijk als iemand speciaal voor jou wat maakt. Van dat idee alleen al word je al blij. In dit boekje kun je zien hoe je diverse Shamballa armbanden kunt maken. De armbanden variëren van eenvoudig tot moeilijk te maken.  Het boek is ingedeeld naar de verschillende technieken zoals knopen, rijgen, vlechten etc.


Ik begin maar met het makkelijkst te maken armbandje... Je koopt een mooi gekleurd (biais)bandje, rijgt er een bedeltje aan en je knoopt het bandje om je pols en klaar! Het is wel héél erg eenvoudig maar is bijvoorbeeld wel leuk voor kleine kinderen die mee willen doen met de groten.
De geregen kralenarmbandjes met kralen in diverse kleuren zijn ook niet moeilijk te maken, de kralen worden geregen aan elastiek zodat je geen sluiting hoeft aan te brengen. Alleen jammer dat niet duidelijk aangegeven wordt hoe je een platte knoop moet maken.
De gevlochten armbanden met bedeltje zijn eveneens niet heel ingewikkeld om te maken.
Verder, weer een stapje moeilijker, een armband bestaande uit een lange leren veter met een bedeltje eraan, dit keer met veterklemmetjes en een slotje.
Langzamerhand komen we aan het serieuze werk toe en dat zijn de armbanden waarbij knooptechnieken worden gebruikt. Veelal worden tussen de knopen kralen aangebracht, wat een apart effect geeft. Middels tekeningen kunnen we zien hoe dat moet.
En dan... het moeilijkste en gelijk ook het mooiste, de geknoopte armbanden met diverse motieven. Ook hier kun je dankzij een patroon zien hoe je het motief moet knopen. De armbandjes zien er heel fleurig en kleurig uit. Erg leuk om te zien!


Toch zijn er wel een paar minpuntjes te noemen.
Bij enkele knooptechnieken staat niet vermeld wélke knopen er te zien zijn. Je neemt aan dat de een een platte knoop is, de ander de frivolitéknoop bijv.
De patronen van de geknoopte armbanden zijn misschien duidelijk voor iemand die vaker geknoopt heeft maar de uitleg is voor een leek wel vrij summier.
De sluitingen en de afwerking van de diverse armbanden worden niet echt duidelijk verteld en in beeld gebracht, ondanks de vele mooie close-up foto's van de armbanden.
Er staat niet bij welke kleuren en welke (DMC) garens gebruikt zijn, die vermelding vind ik zelf altijd wel erg prettig omdat het veel zoekwerk scheelt.

Maar... misschien ben ik weer eens te kritisch want de grote pluspunten van dit boekje zijn; dat het boekje totaal niet duur is, er voor elk wat wils in staat en de armbanden bovendien erg leuk en aansprekend zijn. Leuk om cadeau te geven.


ISBN 9789043915946 Paperback met kleurenfoto's 64 pagina's Tirion Creatief mei 2013
Fotografie Joost de Wolf

© Dettie, 9 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER