Arjan Postma

http://boswachterarjan.nl

 

hspace="15"Buiten gebeurt het
Arjan Postma


Weer of geen weer, boswachter Arjan Postma is het hele jaar door buiten te vinden. De winter is zijn favoriete seizoen, dan is het niet zo warm en voelt hij zich prettig bij actieve bezigheden. Toch geniet Arjan van elk jaargetijde. In dit kleurrijke boek komen alle seizoenen dan ook aan bod. Er valt elke dag te genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft!


In de lente gebeurt heel veel in de natuur. Het is als het ware een explosie van nieuwe ontwikkelingen. Gekoesterd in de warme lentezon, komen planten tot bloei en wordt de lucht met insecten gevuld. De vele insecten vormen een royale voedselbron voor vogels. Hun jongen komen dan ook in het voorjaar uit het ei. Zo is alles perfect op elkaar afgestemd.


Niet alleen dieren maar ook mensen leven in het voorjaar op. Veel mensen genieten dan ook met volle teugen van een mooie lentewandeling. Arjan heeft voor deze mensen een belangrijke waarschuwing: blijf op de paden! Arjan zegt dit niet omdat hij graag regels oplegt maar omdat er om ons heen veel onzichtbaar dierenleven is. Met name jonge weidevogels zijn in de lente erg kwetsbaar. Op het moment dat een argeloze wandelaar het grasland in loopt om nog dichter bij de natuur te zijn, gaat het mis. Er ontstaat paniek. De ouders van de jonge vogeltjes slaan alarm en in een straal van honderd meter drukt hun kroost zich met hun buiken tegen de grond, in de hoop niet op te vallen. Door het soms nog vochtige gras worden ze kletsnat. Terwijl jij genietend om je heen kijkt, kunnen de vogeltjes binnen een half uur sterven aan onderkoeling. Niet doen dus!


In de zomer doen mens en natuur het wat rustiger aan. Het is tijd om te genieten. Ga lekker zwemmen of picknicken en geniet van de weelderige natuur. In de zomer is het broedseizoen grotendeels voorbij, zodat je niet snel ongemerkt grote schade aanricht. Arjan is niet bepaald een zonaanbidder maar van een lange, zwoele zomeravond kan hij erg genieten.


Over de herfst schrijft Arjan onder andere het volgende:


Het is een tijd van extremen, die rustig begint met zacht nazomerweer en eindigt met donkere dagen en gure regenbuien. In de herfst is iedere dag anders. Ik hou van dat typische herfstweer. Ik word blij van storm en regen, het geeft me energie. Het zindert, er gebeurt van alles om je heen.


Zoals ik al schreef, is de winter het favoriete seizoen van Arjan. Dan trekt hij erop uit. De natuur is tot rust gekomen. Hoewel je er misschien nooit bij stil hebt gestaan, is de winter een tijd vol spectaculaire kleuren. Door de laagstaande zon komen bomen en planten letterlijk in een heel ander daglicht te staan. Vol vuur schrijft Arjan over rietkragen die in deze zon bruinoranje kleuren, met goudbruine pluimen. De witte stammen van berken geven in de winterzon een paarse gloed af. Arjan sluit een dag in de winterse buitenlucht graag bij een knisperend kampvuur af.


In Buiten gebeurt het beschrijft Arjan niet alleen wat hij zelf leuk aan elk seizoen vindt. Er staat nog veel meer interessants in dit boek. Zo komen er prachtige vogels en dieren aan bod, waaronder de zogeheten “nieuwkomers”. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de halsbandparkiet en het veelkleurige Aziatische lieveheersbeestje. In de rubriek “Buiten gebeurt het” schrijft Arjan over bijzondere gedragingen van dieren en buitenactiviteiten. Ook in ander rubrieken komen leuke buitenactiviteiten aan bod. Ga bijvoorbeeld eens modern spoorzoeken met je smartphone of stook een vuurtje in een oude wasmachinetrommel. In de rubriek “Zelf doen” staan handige instructies voor bijvoorbeeld het maken van “steentijdlijm” of het zoeken naar haaientanden. Ook nuttige attributen komen aan bod. Zo zijn een handig mes en een hoed voor Arjan onmisbaar.


Ik heb nog maar een klein beetje verklapt over alle leuke, nuttige en boeiende informatie die in dit boek is opgenomen. De rest mag je, alleen of met het hele gezin, zelf gaan ontdekken. Het boek is heel smaakvol in rustige natuurtinten opgemaakt. De tekst is aangevuld met foto’s van Arjan (met en zonder hond) en prachtige natuurillustraties van Jasper de Ruiter. Voor ervaren natuurliefhebbers is dit boek een feest van herkenning en een bron van inspiratie. Voor de beginnende buitenmens vormt Buiten gebeurt het de start van tal van onvergetelijke momenten in de prachtige natuur, die in Nederland nooit ver weg is!


ISBN 9789022579237 |hardcover| 219 pagina's |Boekerij| oktober 2016

© Annemarie, 30 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER