Adrian Thomas

altDiervriendelijk tuinieren
Adrian Thomas

Diervriendelijk tuinieren is een prachtig vormgegeven boek. Het voorwoord is van Joost Huijssing, eindredacteur van Vroege Vogels. Hij doet uit de doeken hoeveel verschillende diersoorten er in een gemiddelde tuin voor kunnen komen. Het aantal is verrassend.

Vervolgens legt auteur Adrian Thomas ons uit wat diervriendelijk tuinieren nu eigenlijk is en waarom het zo goed en bijzonder is om bij het dierenleven in de tuin stil te staan. Om iets bij te dragen aan het milieu bijvoorbeeld of om simpelweg te genieten van een prachtige vlinder of een nestelende vogel.

Het volgende hoofdstuk ontzenuwt een aantal mythen over diervriendelijk tuinieren. Dit hoofdstuk heb ik met grote belangtelling gelezen omdat het bijzonder boeiend wordt uitgelegd. Zo kun je bijvoorbeeld geen dieren naar je tuin lokken. Je kunt ze alleen stimuleren om er te blijven. En als een dier gewoonweg niet in jouw omgeving voorkomt dan zal je het, ongeacht alle inspanning, nooit in jouw tuin kunnen aanschouwen.

Nadat de lezer helemaal op de hoogte is over diervriendelijk tuinieren komen de dieren zelf aan bod. Als eerste zijn de vogels aan de beurt. Op elke pagina staan er twee zeer uitgebreid beschreven waarbij vooral wordt ingegaan op hoe je het ze naar de zin kunt maken. De merel bijt het spits af. Handig is ook de samenvatting onderaan elke beschrijving. Deze is van de merel:

Dus… bedek bloembedden met een laag bladeren, maai het gras kort, plant fruitbomen en –struiken aan (vooral dichte struiken met stekels) en zet klimplanten tegen muren.

Het hoofdstuk over vogels sluit af met informatie over bijvoeren, drinken en badderen en nestkastjes. Met vogels alleen zijn we er natuurlijk nog niet. Achtereenvolgens komen vlinders, zoogdieren, reptielen en amfibieën, bijen, libellen, nachtvlinders en verborgen leven zoals regenwormen aan bod. Bij elke omschrijving in het boek staat een prachtige foto van het beschreven dier.

Nadat de lezer kennis heeft gemaakt met alle diersoorten die in een tuin kunnen voorkomen gaat de auteur dieper in op het creëren van verschillende biotopen. Wil je bijvoorbeeld graag een bloementuin, een boomrijke tuin of wil je misschien een grote vijver aanleggen? Welke dieren kun je dan verwachten en hoe maak je het ze zo aangenaam mogelijk? Ook aan mensen die alleen een balkon hebben is gedacht. Het is genieten van de levendige omschrijvingen en de mooie foto’s.

Het boek sluit af met de top 400 van diervriendelijke tuinplanten en een jaarkalender waarin de diverse tuinklussen per maand zijn ingedeeld. Diervriendelijk tuinieren is een prachtig boek met een schat aan informatie. Een heerlijk boek voor jezelf en ook  een perfect cadeauboek. Een boek waarvan je blijft genieten.

ISBN 9789052108698| hardcover |240 pagina’s|  Tirion Natuur | mei 2012
Vertaald door Miranda Kerkhove, Nicole Seegers

© Annemarie, 9 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER