Boekenarchief E-F

Extreem luid & ongelooflijk dichtbij


Op 11 september komt Oskar uit school, naar huis gestuurd vanwege de aanslag op de Twin Towers, en in de lege flat ziet hij het antwoordapparaat knipperen. Hij luistert naar de berichten die allemaal van zijn vader blijken te zijn, die niet in Twin Towers hoort te zijn, maar het blijkbaar wel is. Als de telefoon gaat neemt Oskar niet op..en daar blijft hij zich altijd schuldig over voelen.


Oskar is een jongen van negen jaar, anders dan andere negenjarigen. Hij is hyperintelligent, leeft in zijn eigen wereld. Hij heeft een heel eigen manier van omgaan met de wereld om hem heen, iets waar we bijvoorbeeld geconfronteerd worden als er een herdenkingsdienst voor zijn vader georganiseerd wordt, en Oskar vooral het ritje met de limousine erg bijzonder vindt. Hij voert een vreemd gesprekje met de chauffeur.
Het leven lijkt zijn gewone gang te hernemen, al heeft zijn moeder in zijn ogen al wel heel snel weer een vriend (zijn waarneming is verkeerd) en heeft ook zijn oma een geheimzinnige huurder in huis, waar ze niets over wil vertellen. Aan zichzelf overgelaten doorzoekt hij zijn vaders spullen, en vindt in diens kast een vaas, met daarin een envelop, waarop staat "Black". Er zit een sleutel in.
En dit wordt Oskars levensdoel: de persoon "Black" vinden en het slot waar de sleutel op past.
In zijn eentje zwerft hij door New York en ontmoet allerlei mensen (die allemaal Black heten). Pas verderop in het boek ontdekt de lezer dat hij niet zo alleen is als hij denkt...


Er is een subplot: het verhaal van Oskars grootvader die het bombardement dan Dresden meemaakt, waardoor hij niet meer kon spreken. Communiceren moest hij met behulp van briefje, schriften vol schreef hij. Hij is naar Amerika geëmigreerd, waar de zus van zijn omgekomen verloofde hem overhaalt om te trouwen. De omgekomen vader is hun zoon.


Het thema: hoe ga je om met een dergelijke ramp, met de dood van een geliefd persoon van wie je nooit afscheid genomen hebt, is op een aparte manier vormgegeven. De zoektocht naar de sleutel is de manier voor Oskar.
Het boek heeft een aparte vormgeving: blanco pagina's, andere typografieën, en op het einde een serie foto's. Die hebben wel een betekenis, maar voegen voor mij weinig toe, zijn eerder irritant.
Verder vind ik het verhaal heel origineel, het is de moeite waard om nog eens te lezen.


ISBN 9076341559 Ingenaaid, 375 pagina's Met illustraties Verschenen: april 2005 Anthos

© Marjo, 8 juli 2005

Lees de reacties, klik hier!