jeugd 15+

altRaven 1
Deel 1 uit de serie Slaves
Miriam Borgermans

In een – gelukkig – futuristische maatschappij, 2558, is slavernij aan de orde van de dag. De heersers zijn de Genoten, mensen met veel macht die hun onderdanen kunnen maken en breken. Er heerst nogal wat rivaliteit onder hen en ze schuwen het geweld niet. ’Het aantal psychopaten onder hen is zeer hoog.’
Degenen die op een Delicatus Slavenschool zijn ondergebracht zijn hun toekomst niet zeker, maar ze zijn toch al beter af dan de trasherslaven, die minder dan niets zijn. Uitschot. Gebruiksvoorwerpen. De leerlingen van de school worden verkocht op veilingen die regelmatig gehouden worden, en natuurlijk moeten ze zoveel mogelijk opbrengen. Maar hun lot kan vreselijk zijn.


Raven, onze hoofdpersoon, was ooit een trasher, maar werd vanwege haar schoonheid opgemerkt en in de school opgenomen. Maar ze heeft helemaal geen zin om te leren hoe ze zich het beste kan voordoen. Ze wil vrij zijn! Maar ze is een Delicatus en ‘Delicatusslaven zijn kunstwerken!’ En het kan zijn dat ze zo behandeld worden. Maar het kan ook zijn dat zij worden mishandeld. Het loopt meestal niet goed met hen af.


Als het de beurt is van Raven om verkocht te worden, wil Genoot Ghassan Aboud haar hebben. Raven prijst zich gelukkig: hij staat bekend als een redelijk zachtzinnige man. Maar het loopt allemaal anders: Ghassan wordt vermoord en Raven beschuldigd.
Opnieuw is zij een trasher, maar nu een die zich buiten de Stad in leven moeten zien te houden. De stad is omgeven door een hoge muur van prikkeldraad. Ondoordringbaar. Er zijn geen bewakers, geen torens, alleen ‘in elkaar gerolde kluwens waarvan de pinnen het laatste zonlicht weerkaatsen.’

Binnen de stad heeft zij mensen die aan haar kant staan. Er is de eunuchslaaf Castro, en de zoon van de eigenares van de school, Seamus, die zijn zinnen heeft gezet op Raven. Zij wil hem niet, maar dat interesseert hem niet. Ook nu zij zich buiten de stad in de bushbush moet zien te redden zijn deze twee mannen met haar bezig.


Intussen volgen we Raven bij haar avonturen. Ze ontmoet andere uitgestotenen, jongeren die ieder een eigen manier gevonden hebben om te overleven. Ook Raven zoekt haar weg, en vindt daarbij jaloezie en haat op haar pad, maar ook vriendschap en liefde. En niet te vergeten zandvlooien, wespen en honger…

Het verhaal is duidelijk het begin van een serie. Er blijven veel vragen onbeantwoord en het is ook maar de vraag of zij van Seamus af is. Tussen de hoofdstukken door volgen we deze jonge man in hele korte stukjes tekst, die evenwel heel duidelijk en veelzeggend zijn. Boven de hoofdstukken staan spreuken en citaten.
Het is een spannend verhaal, dat leest als een trein. Misschien wel wat voorspelbaar, dus ik ben benieuwd waar Raven in deel twee mee te maken krijgt!


Miriam Borgermans (1965 Vught ) groeide op in België. Eigenlijk van plan een heel andere richting in te slaan studeerde zij bosbouw, is zij jeugdboeken gaan schrijven.​​


ISBN 9789044828689| hardcover | 487 pagina's | Clavis | september 2016
Leeftijd vanaf 15 jaar.

© Marjo, 3 augustus 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER