jeugd 15+

Hinke van Abbema

https://www.facebook.com/HinkeVanAbbema

 

Door jou ben ik mij
Hinke van Abbema


Tijdens een voetbalwedstrijd in de Kuip, die Jonathan (Jona) bijwoont met zijn broertje Lucas, ontmoet hij Marouan. Een vlotte Marokkaanse jongen met een stralend gezicht. Ze hebben een erg leuk gesprek, wonen alle twee in Rotterdam en blijken beiden gek op de film Casablanca met Humphrey Bogart in de hoofdrol. Na afloop van de wedstrijd spijt het Jonathan dat hij geen mailadres weet van Marouan. Maar tot zijn verrassing komt er een berichtje van Marouan op zijn telefoon binnen. Daarna vliegen de berichtjes - die wij ook kunnen lezen - over en weer en dat leidt uiteindelijk tot het maken van een afspraak. Ze kunnen het opnieuw goed vinden met elkaar, er is onmiddellijk een soort vertrouwdheid die goed voelt.
Hoewel Jona (18) het diep in zijn hart al wist, moet hij zichzelf na een tijdje van berichtjes en ontmoetingen bekennen dat hij smoorverliefd op Marouan (20) is... en die verliefdheid is wederzijds.


Maar Jona is christelijk en volgens zijn geloof is homoseksualiteit iets wat je af kunt leren, het is een soort ziekte.
Gelukkig is Eline er. Zij is een zeer goede vriendin van Jona. Het is ook Eline die tijdens een catechesatieavond in opstand komt tegen de dominee die homoseksualiteit als zondig betitelt. Hij zet zelfs homoseksualiteit en pedofilie op één lijn tot grote woede van Eline. Zij wijst de dominee terecht...


'Pedofilie is onschuldige kinderen beschadigen.' [...]
En homoseksualiteit? Dat is liefde. Homoseksualiteit gaat over twee mensen die van elkaar houden. Wat de seks overstijgt, want het gaat niet alleen om seks in een relatie. Het gaat om kameraadschap, om je leven met iemand kunnen delen, om liefde. En God, die liefde is, wil niks liever dan dat.'


Maar Jona's ouders zullen zijn geaardheid nooit accepteren.  Zeker zijn vader niet, die erg streng in zijn geloof is en het met de dominee eens is wat betreft homoseksualiteit. Toch is Marouan het beste wat Jona overkomen is, hij weet het zeker. 'Ik ben waar ik zijn moet' is zijn gedachte na de eerste omhelzing.


Het is bijna de omgekeerde wereld in dit boek want het frappante is dat de Marokkaanse Marouan thuis geen enkel probleem heeft ervaren toen hij vertelde dat hij op jongens viel, terwijl bekend is dat in veel Marokkaanse gezinnen homoseksualiteit absoluut niet geaccepteerd wordt. Nee, het is Jona die worstelt en problemen heeft met zijn geaardheid, niet omdat hij het voor zichzelf ontkent maar wel om het te vertellen. Uiteindelijk vertelt hij het aan Eline, en als die eerste stap eenmaal gezet is, is er geen weg terug.
Eline blijkt een échte vriendin en steunt en helpt hem waar ze maar kan.
Ook Marouan heeft geduld, hij laat Jona zijn tijd nemen en dringt niet aan op kenbaar maken dat zij een relatie hebben, hoe graag hij dat ook zou willen.


Jona worsteling wordt zo verstikkend dat hij het wel móet vertellen. Ook hij wil openlijk voor zijn liefde voor Marouan kunnen uitkomen. Maar als het hoge woord eruit is hebben Jona's ouders het er erg zwaar mee, vooral vader, hij accepteert het niet. En dan blijkt er in Marouans familie ook het een en ander aan heftige zaken te spelen wat Marouan nooit aan Jona verteld heeft. De twee komen voor zware, zwarte tijden te staan. De storm die woedt is hevig. Maar ze blijven gelukkig in elkaar geloven, hoewel de balans een tijd zeer ver te zoeken is.


Dit coming of age verhaal voor young adults is bijzonder in vele opzichten. Het is voor mij voor het eerst dat ik het thema christelijk geloof en homoseksualiteit in een jongerenboek aantref. Het raakt me dat er zo vrijuit gesproken wordt over de houding van de kerk en de - onbewezen -  uitspraken in de bijbel die homoseksualiteit zouden afwijzen. Bovendien laat het verhaal ook zien dat bij  Marokkaanse jongeren natuurlijk ook homoseksualiteit voorkomt en hoe daar mee omgegaan kán worden.


Wie mocht denken dat het verhaal een belerend of erg christelijke uitstraling heeft, zit er naast. Het is realistisch en laat vele facetten zien van wat zich binnen zo'n context kan afspelen en waar het allemaal toe kan leiden. Maar het is vooral een prachtig en uiteindelijk erg ontroerend verhaal over twee jongen die erg veel van elkaar houden en willen knokken voor hun relatie. Het verhaal maakte diepe indruk op me.
Kortom, het is een fantastisch koesterboek.


Hinke van Abbema (Rotterdam) is theoloog en houdt van schrijven.


Lees ook het interview met Hinke van Abbema over o.a. haar betrokkenheid met LHBT


ISBN 9789043531788 | Paperback | NUR 285 | 351 pagina's | KokBoekencentrum | juni 2019
Leeftijd 15+

© Dettie, 2 juli 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER