jeugd 15+

Sarah Dessen

altNiets te verliezen
Sarah Dessen


Het gezin Sweet is fervent fan van de basketbalploeg in de stad. Ze droegen de vorige trainer, Mclean op handen. (jawel, naar hem is ze vernoemd) Toen de trainer met pensioen ging was Peter Hamilton zijn opvolger. En juist op deze man is Mcleans moeder verliefd geworden. Nu is ze met hem getrouwd, en moet al zwanger van hem zijn  geweest toen ze haar eerste man verliet.  Iedereen had het er over, het stond zelfs in de krant!


Na de scheiding van haar ouders is Mclean meegegaan met haar vader. Ze had er helemaal geen zin in om met haar moeder en haar nieuwe gezinnetje in een ander huis te gaan wonen. Liever met haar vader mee, ook al verhuist hij vaak voor zijn werk. Hij had ooit, samen met zijn vrouw, een eigen restaurant, maar nu beoordeelt hij restaurants van een ander, die hij indien nodig  - en mogelijk! - moet opkrikken. Mclean wil breken met haar verleden en in iedere nieuwe stad is ze iemand anders: ze verandert haar naam en het verhaal van haar leven. Voor iemand haar bedrog ontdekt is ze toch weer weg...


Tot ze in Lakeview arriveren. Zoals gebruikelijk stappen ze het te beoordelen restaurant binnen, en bestellen iets te eten. Ze kent de gang van zaken goed genoeg om te weten: hier zullen ze langer blijven. Want: ’Oneindig veel mogelijkheden’, zegt haar vader. Hier zal ze Liz zijn, besluit ze. Liz Sweet... welke rol ze zal spelen weet ze nog niet meteen. Tijd om daar over na te denken wordt haar even niet gegeven. Ze moet hun huis in orde maken en telefoontjes beantwoorden: haar moeder zet haar onder druk om vaker naar haar toe te komen. En ze raakt verzeild in een feest bij een van de buren, dat fout afloopt. Daar leert ze Dave kennen, en tot tot haar eigen verbijstering stelt ze zich voor met haar eigen naam.


Alleen dat is al genoeg: hier in Lakeview zal ze geen rol spelen. Ook al weet ze dat er een einde zal komen aan hun verblijf in deze stad, hier zal ze zichzelf zijn. Op de school waar ze  heen gaat, maakt ze vrienden. Ook Dave is daar. Ze raakt betrokken bij de bezigheden van Opal, de huidige bedrijfsleider van het restaurant. In andere steden deed het haar niet zo veel, maar nu vindt ze het vervelend als haar vader het nodig acht iedereen te ontslaan. Maar ook haar vader lijkt niet zo doortastend als ze hem kent. Het is duidelijk: hier in Lakeview zijn de dingen anders. Komt het alleen doordat ze ‘gewoon Mclean’ is dat ze er nu al tegen op ziet om deze vrienden achter te laten? Het deed haar eerder nooit zoveel. Ook niet als er een romantische ontwikkeling was. En dan is er nog haar moeder die maar blijft bellen, blijft aandringen op contact.


Meeslepend geschreven roman, over keuzes die een meisje moet maken. Je kan er niet om heen dat we te maken hebben met een Amerikaanse schrijfster: basketbal is een belangrijk onderdeel van het verhaal; de jongeren rijden al auto, maar onder de achttien iets met alcohol nuttigen, of zelfs maar vasthouden is verboden. Zelfs uit de beschrijvingen van wat er gegeten en gedronken wordt en waar dat lekkers gehaald wordt, kun je al op maken dat dit verhaal zich afspeelt in Amerika. Het verhaal is ook een beetje zoetig, en met behulp van volop details zeer filmisch beschreven.


De Amerikaanse schrijfster Sarah Dessen (1970.  Illinois) had al zes boeken geschreven voor er een vertaald werd in het Nederlands. Sarah schrijft vaak over heftige problemen zoals alcoholisme of verkrachting. De manier waarop ze dat doet is heel herkenbaar.


ISBN 9789048813971 | paperback | 400 pagina's | Uitgeverij Overamstel | mei 2015
Vertaald door Michelle Bernard Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 7 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER