jeugd 15+

Kaat De Kock

http://kaatdekock.be

 

altNiets om het lijf
Kaat de Kock


De vijftienjarige Marie vindt dat haar ouders haar te veel op haar nek zitten, ze is intussen oud genoeg om zelf uit te maken wat ze doet. Tegelijk is ze onzeker over haar plaats in de wereld. Kortom, Marie is een normale puber.


Ze is verliefd op de gitarist van een plaatselijke band en kan haar geluk niet op als deze Adam om haar telefoonnummer blijkt te hebben gevraagd! Hij is vier jaar ouder, dus ze snapt wel dat hij graag meer met haar zou doen dan zoenen, maar daar is ze nog helemaal niet aan toe. Maar hoe moet dat nu, als Adam er blijk van geeft ook andere meisjes leuk te vinden? Misschien krijgt hij bij hen wel meer voor elkaar. Haar onzekerheid wordt nog groter als een van die concurrentes haar toesnauwt:


‘Als jij denkt dat Adam een klein, dik kindje verkiest boven een vrouw als ik, dan is dat leuk voor jou.
Maar Adam heeft me dit weekend nog proberen te kussen en ik ben degene die hèm heeft afgewezen.’

‘Noemde ze me nu echt dik?’


Dezelfde avond heeft haar moeder het over aan de lijn doen. Dat ze daarmee helemaal niet op Marie doelde, dringt niet door. Vanaf dat moment beginnen de problemen: Marie lijnt. Ze eet steeds minder, tot het haar omgeving op begint te vallen dat ze er wel erg slecht uitziet. Maar nee, zegt Marie: ‘Ik ben dik’.
Als ze ook nog ontdekt dat ze het fijn vindt zichzelf te straffen – na bijvoorbeeld een ruzie met haar moeder – door zichzelf te snijden, is helemaal het hek van de dam. Kan ze deze situatie nog terug draaien?

Een hard boek waarin heel duidelijk wordt omschreven hoe een heel normale jonge vrouw er toe komt zichzelf zo uit te hongeren. Een boek voor tieners - vooral meisjes - die kampen met onzekerheid, maar ook voor hun ouders en verzorgers, die misschien met dit verhaal meer begrip op kunnen brengen. Het maakt duidelijk hoe goed bedoelde opmerkingen soms helemaal verkeerd kunnen vallen.

Kaat De Kock
(1975) is een Vlaamse Young-Adultschrijfster. Zij schrijft helder en duidelijk over onderwerpen die de jeugd bezig houden. Huiselijk geweld en verboden relaties waren eerder onderwerpen van haar Young Adultboeken.  Deze, die vooral over anorexia handelt, is helaas ook een actueel onderwerp waar aandacht aan besteed moet worden.
De omslag is ook heel beeldend.

ISBN 9789044832419| Hardcover | 147 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2018
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 21 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Chemie
Kaat De Kock


Meneer Vandervelde is 26 en is dankzij zijn knappe uiterlijk vooral bij de meiden in Emma's klas zeer geliefd. Hij is een hottie en dat terwijl hij Chemie geeft! Emma (17) verheugt zich dan ook op de klassenreis naar Griekenland want Vandervelde gaat mee!


Emma is vlak voor deze reis gedumpt door haar vriendje Benno en ze baalt er goed van ondanks dat ze wist dat hij niet de ware was maar ze konden wel heerlijk vrijen. Benno was al de vierde die haar dumpte in vijf maanden tijd. Waar dat nou aan ligt? Ze heeft geen idee. 'Ze willen zich nog niet binden of 'er zijn nog zoveel andere meisjes...' kreeg ze onder andere van hen te horen. Gelukkig kan ze altijd haar hart uitstorten bij Mia, haar beste vriendin.


Emma heeft hard gespaard voor de klassenreis en kan niet wachten tot het zover is. En als ze eerlijk is lijkt het haar eigenlijk wel heel leuk om met meneer Vandervelde te flirten. Natuurlijk weet ze wel dat het nooit wat kan worden. Een leraar zal nooit wat met een leerling beginnen. Hij zou wel gek zijn, zijn baan en carrière op het spel te zetten voor een schoolmeisje, denkt ze, maar erover dromen kan geen kwaad, toch?
En dan laat klasgenote 'Slettie' tijdens de reis aan Vandervelde overduidelijk blijken dat ze hem wel erg leuk vindt. Vervolgens begint er iets te borrelen van binnen bij Emma. Vandervelde zal zijn keus op háár laten vallen besluit ze en op niemand anders... Het lijkt wel of hij haar ook wel ziet zitten, hij kijkt haar steeds aan en danste met haar op het schoolfeest... het zal toch niet dat... Is er echt chemie tussen hen? Of verbeeldt ze zich dat maar?


En zo begint Emma's strijd om Vandervelde, diep in haar binnenste voelt het niet goed, hij is negen jaar ouder en bovendien haar leraar! Maar wat als hij haar écht leuk vindt? Emma droomt van romantische ontmoetingen, van stiekeme vrijpartijtjes, van etentjes bij kaarslicht. De waarheid verloopt echter heel anders en voor Emma er erg in heeft is ze verwikkeld in een situatie waarvan ze zich afvraagt hoe dit in vredesnaam zo heeft kunnen lopen... En dan blijkt hoe belangrijk zo'n goede en bijzondere vriendin als Mia is.


'Voor veel jongeren herkenbaar' staat op de flaptekst te lezen. Hopelijk verwijst dat naar het verliefd worden op een leraar en niet naar wat er gebeurt in Emma's leven. Het verhaal wordt door Emma zelf, in de ik vorm, verteld. Het is natuurlijk een smeuïg onderwerp maar het is geen spannend verhaal in die zin dat je niet met ingehouden adem de bladzijden omslaat, maar het is allemaal wel geloofwaardig en behoorlijk realistisch weergegeven. (Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal) Kaat de Kock weet goed weer te geven wat het 'aanbidden' van een leraar zo spannend maakt. Maar ook wat het eventuele gevolg van dat flirtgedrag kan zijn.
Kortom, een prettig leesbaar, vlot geschreven boek voor jongeren vanaf 15+


ISBN 9789044830507 | Hardcover | 134 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2017
Young Adult 15+

© Dettie 27 augustus 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Sterker dan jij
Kaat De Kock


De zestienjarige Lara (ik-verteller) begrijpt het niet, waarom hoort ze niets meer van Jasper? Gelukkig is haar hartsvriendin Eefje er nog waarbij ze altijd kan uithuilen en opnieuw beginnen. Eefje weet Lara steeds opnieuw weer aan het lachen te krijgen.


'[...] 'geloof me: voor je het weet vind jij een man die jouw liefde waard is en die je overstelpt met aandacht en gedichten en chocolaatjes en juwelen en schatiige puppy's ... en ... en ... eenhoorns! floept ze eruit.'
Ik lach door mijn tranen heen.
'Yeah, right,' zeg ik.


Dat Eefje zo snel gelijk zal krijgen, hadden ze alle twee niet verwacht. Vier maanden later is Lara namelijk stapelverliefd op Kobe. Zelfs haar moeder vindt Kobe leuk. Gelukkig kan Eefje het ook goed met Kobe vinden. Maar als ze met zijn allen een avondje uit zijn waarschuwt een beeldschoon meisje Lara. 'Pas op met hem,' zegt ze indringend. Het blijkt de ex van Kobe te zijn. Volgens Kobe wil ze niet accepteren dat het over en uit is met hem.


Maar al snel leert Lara wel degelijk een vreemde, akelige kant van Kobe kennen. Als ze vertelt dat hij niet de eerste is met wie ze het bed deelt, wordt hij razend en behandelt haar alsof ze een stuk vuil is om haar een paar dagen later vol spijt een prachtig cadeau te geven.
Maar als Lara danst met haar beste vriend, sleept hij haar mee naar buiten en blijkt Kobe zelfs zeer bedreigend te handelen. Lara's vriendin Eefje vindt het griezelig en adviseert Lara te breken met Kobe, maar Lara is stapelgek op hem. Bovendien heeft hij ook een erg lieve kant, ze wordt door hem als een prinses behandelt, hij weet precies wat ze mooi vindt en koopt het voor haar, hij heeft zelfs een supergave verrassing voor haar bedacht ...


Langzamerhand wordt Kobe's invloed steeds groter. Op een listige manier zorgt hij ervoor dat Lara steeds meer tijd aan hem alleen besteedt. En als ze al eens een keertje met bijvoorbeeld Eefje afspreekt dan zorgt hij ervoor dat hij er zelf ook bij is, want wie zegt dat ze met haar vriendin afgesproken heeft? Die ene keer had ze toch ook gelogen?  Lara's wereldje wordt steeds kleiner, alles draait om Kobe. Hij is stapelgek op haar verzekert hij haar keer op keer, hij wil haar niet kwijt en Lara gelooft hem maar al te graag. Haar verliefdheid op Kobe is sterker dan de realiteit en die is dat hij steeds vaker zijn woedeaanvallen op haar afreageert. En nog steeds blijft Lara voor hem kiezen, ook als ze met blauwe plekken rondloopt, want eigenlijk had ze het wel verdient...  Lara's ogen gaan pas open als het bijna te laat is!


Op zich is het een goed boek als het dient om meiden te waarschuwen tegen mensen als Kobe. De jongen manipuleert alles zodanig dat het lijkt alsof zijn agressieve gedrag allemaal Lara's eigen schuld is. In het verhaal komt ook duidelijk naar voren dat dergelijk gedrag onacceptabel is. Niemand hoort zo behandeld te worden.
Het verhaal zelf is qua opbouw en stijl wat minder. Het chronologische verloop en de nadruk op het gedrag van Kobe maakt het verhaal behoorlijk  voorspelbaar. Verder verwacht je wel een volgend incident maar je zit niet vol spanning mee te leven, je wordt niet het verhaal in gesleept, daarvoor is het te afstandelijk geschreven. De focus van de schrijfster is mogelijk wat te veel gericht op het benadrukken van het zeer ongewenst gedrag van Kobe waardoor het verhaal eromheen en het gewone dagelijkse leven, wat voortkabbelt.


Toch denk ik dat jongeren het boek, dat geschreven is in hun eigen - licht Vlaamse - taal, de moeite van het lezen meer dan waard vinden. Het verhaal laat iemand namelijk nadenken over ongewenst gedrag en het trekken van grenzen. De boodschap is duidelijk ... Tot hier en niet verder.
En dàt kan niet vaak genoeg gezegd worden.


Kaat De Kock
werd in 1975 geboren in Bornem (België). Ze studeerde Germaanse taal- en letterkunde en werkt als freelance redacteur en vertaler voor verschillende media. Ze woont met haar man en dochter in Antwerpen.


ISBN 9789044829747 | Hardcover | 160 pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2017
leeftijd 15+

Dettie, 25 juli 2107

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER