jeugd 15+

Chinouk Thijssen

http://www.chinoukthijssen.nl

 

Truth or Dance
Trilogie deel 1
Chinouk Thijssen


De ik-persoon zit in de auto met een aantal anderen, namen worden er niet genoemd. Zij zijn gespannen omdat ze op weg zijn naar een auditie. De rijstijl van degene die achter het stuur zit doet er geen goed aan, ze gaat steeds sneller en roekelozer rijden! De anderen worden bang en de chauffeuse reageert nog steeds niet op hun steeds dwingender vraag om langzamer te rijden…


Maar dit was het verhaal nog niet, in het volgende hoofdstuk worden we drie jaar in de tijd terug gevoerd en ontmoeten we de vier vriendinnen, India, Lisa, Nikki en Zoë. Zij zitten in het laatste jaar van de dansopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het is hard werken, maar de meiden dromen er van om auditie te kunnen doen bij een van de grote dansgezelschappen. Zover zijn ze nog lang niet, eerst moeten ze op de vervolgopleiding toegelaten worden!


Als ze na de zomervakantie aan het nieuwe jaar beginnen is er evenwel eerst de auditie voor de eindvoorstelling, waar ze zich druk om maken. Natuurlijk willen ze allemaal de hoofdrol maar er is veel concurrentie. Raven bijvoorbeeld is ook erg goed, vindt India, de ik-verteller. Maar Raven doet vreemd. In het verleden is ze al eens uitgevallen tegen India: zij zou nooit in het Nationale Ballet kunnen dansen vanwege haar huidskleur en haar kroeshaar, zei ze. Nu is er blijkbaar nog meer aan de hand. Maar behalve dat ze vervelend doet, weten de anderen niet wat wat haar mankeert.


Als een van de leraren kondigt aan dat hij het dit laatste jaar anders gaat doen, staat iedereen op scherp. Het blijkt een speurtocht te worden, ze vormen groepjes en krijgen opdrachten. Uit het winnende groepje wordt degene gekozen die de hoofdrol gaat spelen!


Natuurlijk vormen de vier vriendinnen een groepje en hun eerste opdracht verloopt prima. Maar dan worden ze toegevoegd aan een chatgroep met de naam Truth or Dance. Lang denken de meiden dat het van dezelfde leraar afkomstig is, maar de opdrachten worden steeds vreemder en de leraar blijkt van niets te weten. Maar wie zit er dan achter? Het moet iemand zijn die hen allemaal goed lijkt te kennen. Waarom worden de opdrachten die ze via de app krijgen steeds gevaarlijker? Waar is die persoon op uit?


Het is een beetje een anticlimax als op het einde blijkt dat dit het eerste deel is van een trilogie. De lezer blijft zitten met vermoedens, er zijn vooralsnog geen antwoorden. En die wil je dan wel kennen!


Chinouk Thijssen heeft zelf jaren een carrière in de balletwereld geambieerd, wat helaas niet gelukt is. Ze kent evenwel het wereldje heel goed, en dat proef je in deze thriller. De onderlinge jaloezie, met daarnaast ook de vriendschap, de allesoverheersende ambitie om maar de top te bereiken. Het keiharde werken en het verbijten van de pijn, de angst voor blessures en voor een toenemend gewicht, het onbegrip van buitenstaanders waaronder ook familie, en het probleem van moeders die hun eigen dromen in hun dochters verwezenlijkt willen zien worden, het komt allemaal aan de orde.


Het boek begint met de uitleg over danspassen en andere balletterminologie. Wel zo prettig, uitleg hierover hoeft het verhaal dat volgt niet meer te onderbreken.


De eerdere boeken van Chinouk Thijssen blijken een goede vingeroefening geweest te zijn in het creëren van spanning, want die wordt in deze nieuwe thriller uitstekend opgebouwd. Het blijft lang onduidelijk dat de groepschat niets te maken heeft met school, maar wie er dan wèl achter zit? 
Hopelijk volgt het tweede deel snel!


Chinouk Thijssen (Rotterdam, 1983) is een van de bekendste boekvloggers van Nederland. Ze is auteur en tekstredacteur voor verschillende uitgeverijen Ze schrijft columns en Young Adult thrillers. In 2017 stond ze op de vierde plaats op in de verkiezing Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar.


ISBN 9789044834116 | Hardcover | 285 pagina's | Clavis | oktober 2018 | Vanaf 15 jaar

© Marjo, 29 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altFataal spel
Chinouk Thijssen


‘Onze band is altijd erg sterk geweest. Het gebeurt niet altijd, maar als er iets aan de hand is voelen we elkaars pijn. En ik weet meestal wel wat mijn zusje denkt en wil.’


De zussen Carmen en Jessie worden vaak aangezien voor een tweeling, maar al zijn ze zeer hecht, Carmen is toch echt twee jaar ouder. Ze hebben samen de grootste lol, ook op dat feest waar ze zich nu bevinden. Maar die avond gebeurt er iets vreselijks: als Carmen even weg is, valt Jessie van de trap, en iemand zegt gezien te hebben dat ze geduwd is. Ze belandt in het ziekenhuis, maar nauwelijks vierentwintig uur later is ze verdwenen. Carmen heeft het gedroomd: Er zat een zak om haar hoofd, waar een gaatje in zat dat net groot genoeg was om niet in het duister te zitten. 


Het zal niet bij deze droom blijven. Steeds vaker en steeds duidelijker voelt ze de onmacht van haar zus en haar angst. Doordat zij en Jessie tweelingzielen hebben, kijkt Carmen als het ware door de ogen van haar zus, maar ze ziet net niet genoeg om te weten waar ze haar moeten zoeken. Carmen studeert en woont bij haar vrienden Chris en Tahnee. Zij helpen haar zoveel als ze kunnen, maar Chris moet voor een stage naar Amerika en Tahnee heeft een net nieuwe relatie. Om haar ouders te steunen gaat Carmen weer bij hen thuis wonen. 


Ook al was snel duidelijk dat de ontvoerders de verkeerde zus te pakken hadden, Jessie wordt niet vrij gelaten. Carmen krijgt briefjes. Dreigend, raadselachtig, en met beloftes dat ze haar zus terug zal zien als ze doet wat haar opgedragen wordt. Het lijkt de bedoeling dat ze haar zus zoekt, en ze doet haar best. Ze moet het ook wel zelf doen, want haar verhaal dat zij ervaringen deelt met haar zus, wordt door de politie en ook door haar ouders niet geloofd. Helaas zijn de aanwijzingen op de briefjes vaak onduidelijk, en hetgeen ze meekrijgt in dromen en visioenen, maakt haar ook niet veel wijzer.
Wie is de ontvoerder? En waarom moest zij ontvoerd worden?
Zal ze haar zus op tijd terugvinden?

Chinouk Thijssen is bij haar doelgroep bekend als vlogger. Ze plaatst twee keer per week een video op haar populaire BookTube-kanaal. Een video over boeken met als doel jongeren aan het lezen te krijgen en degene die al lezen nog enthousiaster te maken. Natuurlijk moest er ook van eigen hand een boek komen voor deze doelgroep, en haar eerste Young Adultthriller toont aan dat ze ook in de praktijk kan brengen wat zij predikt. Zij voelt heel goed aan wat jongeren spannend vinden, haar schrijfstijl sluit daar helemaal bij aan: een spannend avontuur met een paranormaal tintje, daar smullen ze van. Je wordt meteen het verhaal in getrokken, en je blijft tot het einde toe nieuwsgierig naar het waarom van de ontvoering. Bovendien weet Chinouk Thijssen dat ze haar lezers niet hoeft te ontzien! Niet dat het verhaal constant doorspekt is met gruwelijke details, maar als dat nodig is, schuwt ze die realiteit niet. Zo blijft het verhaal geloofwaardig, tot de verrassende ontknoping waaraan zij gelukkig geen zoetsappige draai gegeven heeft.


Chinouk Thijssen is auteur maar werkt ook als freelance tekstredacteur voor verschillende uitgeverijen en geeft online cursussen teksten corrigeren. Ook spreekt ze op scholen en in boekhandels en schrijft ze columns voor Zakenmeisje.nl. Als auteur heeft ze inmiddels meerdere boeken op haar naam staan.
Mooie cover ook.


ISBN 9789044830910 | Hardcover | 197 pagina's | Clavis | april 2018

© Marjo, 1 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height=Blindelings
Chinouk Thijssen

Sinds drie maanden heeft de zeventienjarige Ivy Maron verkering met Sander. Ze is stapelverliefd op haar vriend maar heeft haar ouders nog niet over hem verteld. Sander is drieëntwintig en Ivy is ervan overtuigd dat haar keurige ouders dat te oud vinden. Ivy’s beste vriendinnen Kim en Marsha zijn wel op de hoogte. De drie meisjes kennen elkaar al jaren en delen lief en leed met elkaar. Ze vormen een hechte vriendenclub.

Ivy is dol op Sander maar soms maakt hij haar wel een beetje onzeker. Hij is tenslotte al wat ouder. Regelmatig laat Sander merken dat hij Ivy een beetje kinderachtig vindt. De laatste tijd gedraagt Sander zich bovendien wat vreemd. Zijn humeur schommelt en het lijkt wel of hij iets voor haar verzwijgt. Ivy begrijpt er niet van. Wat is er toch met Sander aan de hand? Bij Ivy thuis gaat het ondertussen goed mis. Haar vader is vreemdgegaan en Ivy’s moeder is in alle staten.

Ivy begrijpt haar moeder niet goed. Het lijkt erop dat vader voor zijn gezin gaat kiezen dus waarom huilt moeder dan toch de hele dag? Binnenkort komt hij weer terug en dan wordt alles weer net als vroeger. Toch? Ivy begrijpt niet dat het hart van haar moeder gebroken is. Het is niet bepaald gezellig in huis. Moeder laat zichzelf verslonzen, drinkt teveel en het huishouden doet ze ook al niet meer. Het is voor Ivy steeds eenvoudiger om met Sander af te spreken want niemand let op haar.

Sander gedraagt zich nog altijd nors. Ivy slooft zich enorm voor hem uit en besluit zelfs het bed met hem te delen. Ze is bang dat ze Sander kwijt zal raken als ze hem nog langer laat wachten. Toch blijft Sander onvriendelijk. Soms vraagt Ivy zich af of ze wel gelukkig is met hem maar dan zegt hij ineens toch iets liefs en dan smelt ze weer. En dan komt het hoge woord eruit: Sander zit in de problemen. Hij heeft flinke schulden bij gevaarlijke mensen en als hij niet betaalt, zal het slecht met hem aflopen.

Ivy is geschokt en neemt zich voor haar vriend te helpen. Hoe ze dat moet doen, weet ze nog niet maar Sander blijkt daar al over nagedacht te hebben. Ivy kan hem helpen door bepaalde “klusjes” voor hem op te knappen. Klusjes die het daglicht niet kunnen verdragen. Even aarzelt Ivy maar wanneer de dreiging van buitenaf toeneemt en Sander zelfs mishandeld wordt, weet ze wat haar te doen staat.

De lezer heeft het vanaf het begin door: Sander is niet te vertrouwen. Hij is absoluut niet lief voor Ivy en hij manipuleert haar. Ivy is verliefd en negeert de alarmbellen in haar hoofd. Vriendinnen Kim en Marsha maken zich grote zorgen en uiten dat zo voorzichtig mogelijk. Ivy wil niet luisteren en begint haar beste vriendinnen te ontlopen. Thuis is er nog altijd weinig aandacht voor haar dus Ivy brengt steeds meer tijd met Sander door. Sander en zijn foute plannen. Ivy stevent langzaam op een gapende afgrond af.

Chinouk Thijssen hanteert een eenvoudige, ietwat kinderlijke schrijfstijl waardoor het boek ook geschikt is voor minder ervaren lezers. Het verhaal is pakkend geschreven maar ik vind het jammer dat de lezer niets van de eerste ontmoeting met Sander heeft meegekregen. De lezer maakt niet mee hoe de liefde groeit en het hart van Ivy veroverd wordt. Op het moment dat het verhaal begint, is Sander gewoonweg een naar figuur. Het is daarom wat moeilijk te begrijpen waarom Ivy tot alles bereid is om haar vriend te helpen. Liever was ik als lezer ook een beetje verliefd op Sander geworden zodat ik de daden van Ivy beter kon begrijpen. Het verhaal was overtuigender geweest als Sander heel langzaam van een droomprins in een naarling was veranderd.

Naast de hoofdverhaallijn zijn er nog een paar kleinere verhaallijnen. Deze zijn heel aardig neergezet alleen vind ik het niet geloofwaardig dat Kim tijdens haar stage in een psychiatrische instelling alleen maar met agressieve cliënten te maken krijgt.

De auteur heeft zich goed in het onderwerp verdiept. Ze beschrijft heel duidelijk hoe Sander zijn vriendinnetje langzaam van haar vrienden en familie losweekt. Hij manipuleert en kleineert Ivy en duwt haar langzaam in de door hem gekozen richting: die van de criminaliteit. De spanning is aanwezig maar nagelbijtend spannend is het niet. De young adult-thriller Blindelings is vooral een vlot geschreven “meidenboek”.

ISBN 9789491884245 | paperback | 349 pagina's| Scelta Publishing| februari 2015
Vanaf 15 jaar

© Annemarie, 9 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER