jeugd 15+

Chinouk Thijssen

http://www.chinoukthijssen.nl

 

Dubbelleven
Chinouk Thijssen

De zeventienjarige Ivy Maron is er op gebrand het te maken in de mode. Op de modevakschool ontwerpt ze heel andere kleding dan haar klasgenoten. Die zijn veel te saai en behoudend bezig, vindt ze. Die klasgenoten vinden haar ontwerpen juist raar. Het is ondraagbaar, vinden ze. Toch probeert Ivy het, ze wil boven het maaiveld uitsteken. Dat moet ze laten zien op de modeshow die de eindopdracht is voor het eerste jaar.


Ze heeft twee vriendinnen: Kim doet een stage in een inrichting, terwijl ze de opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige volgt. Ze vertelt wel eens over bepaald niet alledaagse situaties die ze meemaakt, en geeft toe dat het zwaar is. Marsha komt uit een rijke familie, en heeft eigenlijk alles wat ze wil. Behalve aandacht, haar ouders zijn er nooit. Ze hangt maar wat rond in het winkelcentrum waar ze dan maar haar eigen spannende wereldje maakt.


Ivy heeft sinds kort een vriend, de vijf jaar oudere Sander. Ze is zo verliefd dat ze niet inziet dat het een gladjakker is, een onbetrouwbare jongeman. Zelfs als hij haar vertelt dat hij diep in de schulden zit, en als ze op zijn kamer ziet dat hij een pistool in een la heeft liggen, ziet ze nog niet in wat de lezer dan al weet: deze jongen deugt niet.  Of weet Ivy het eigenlijk wel? Ze vertelt haar ouders namelijk niets over Sander. Dat heeft misschien ook wel te maken met wat er thuis allemaal gebeurt: haar ouders gaan scheiden. Eerst was het haar vader die na lang aandringen bekende dat hij een ander had, later ziet Ivy hoe haar moeder net zo goed met andere mannen omgaat. Maar ook als haar vriendinnen meer horen over die jongen en haar waarschuwen, luistert ze niet.


Het is een verhaal over een meisje dat probeert een eigen weg in te slaan, maar in haar omgeving niet echt steun lijkt te vinden voor haar plannen. Haar ouders hebben genoeg aan zichzelf en verliezen haar uit het oog en haar vriend, nou ja, die heeft heel andere bedoelingen. Kim en Marsha doen hun best om Ivy te doen inzien dat Sander niet goed voor haar is. Maar liefde is blind en die jongen is sluw…
Op haar achttienjarige verjaardag moet ze toegeven dat haar leven een puinhoop is geworden. Zo was haar droom niet. Hoe moet ze uit deze situatie ontsnappen?


Na het succes van de trilogie Truth or dare komen de schrijfster en de uitgever met een heruitgave van het in 2015 verschenen Blindelings.
Chinouk Thijssen kiest in haar boeken als hoofdpersoon meisjes uit die bepaald geen doorsnee jongeren zijn: ze weten wat ze willen en dromen van een mooie toekomst in hetzij de mode hetzij de dans. Door de omstandigheden gaan ze evenwel twijfelen, het verloopt allemaal niet zo vlotjes als ze gedacht hadden. Voeg daarbij de vriendjes, waar allerlei problemen mee zijn, en wat getroebleerde situaties op het thuisfront, en je hebt een Young Adult waar jonge meiden van zullen smullen. Helaas is het probleem waar Ivy mee te maken krijgt nog steeds actueel, en dus een waarschuwing voor meisjes, die door liefde verblind zijn.


De schrijfstijl is vlot en eigentijds, al lijkt Dubbelleven een vingeroefening geweest te zijn voor de trilogie die spannender is.


ISBN 9789044837131 | hardcover | 320 pagina's | Uitgeverij Clavis | februari 2020
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 26 april 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height=Blindelings
Chinouk Thijssen

Sinds drie maanden heeft de zeventienjarige Ivy Maron verkering met Sander. Ze is stapelverliefd op haar vriend maar heeft haar ouders nog niet over hem verteld. Sander is drieëntwintig en Ivy is ervan overtuigd dat haar keurige ouders dat te oud vinden. Ivy’s beste vriendinnen Kim en Marsha zijn wel op de hoogte. De drie meisjes kennen elkaar al jaren en delen lief en leed met elkaar. Ze vormen een hechte vriendenclub.

Ivy is dol op Sander maar soms maakt hij haar wel een beetje onzeker. Hij is tenslotte al wat ouder. Regelmatig laat Sander merken dat hij Ivy een beetje kinderachtig vindt. De laatste tijd gedraagt Sander zich bovendien wat vreemd. Zijn humeur schommelt en het lijkt wel of hij iets voor haar verzwijgt. Ivy begrijpt er niet van. Wat is er toch met Sander aan de hand? Bij Ivy thuis gaat het ondertussen goed mis. Haar vader is vreemdgegaan en Ivy’s moeder is in alle staten.

Ivy begrijpt haar moeder niet goed. Het lijkt erop dat vader voor zijn gezin gaat kiezen dus waarom huilt moeder dan toch de hele dag? Binnenkort komt hij weer terug en dan wordt alles weer net als vroeger. Toch? Ivy begrijpt niet dat het hart van haar moeder gebroken is. Het is niet bepaald gezellig in huis. Moeder laat zichzelf verslonzen, drinkt teveel en het huishouden doet ze ook al niet meer. Het is voor Ivy steeds eenvoudiger om met Sander af te spreken want niemand let op haar.

Sander gedraagt zich nog altijd nors. Ivy slooft zich enorm voor hem uit en besluit zelfs het bed met hem te delen. Ze is bang dat ze Sander kwijt zal raken als ze hem nog langer laat wachten. Toch blijft Sander onvriendelijk. Soms vraagt Ivy zich af of ze wel gelukkig is met hem maar dan zegt hij ineens toch iets liefs en dan smelt ze weer. En dan komt het hoge woord eruit: Sander zit in de problemen. Hij heeft flinke schulden bij gevaarlijke mensen en als hij niet betaalt, zal het slecht met hem aflopen.

Ivy is geschokt en neemt zich voor haar vriend te helpen. Hoe ze dat moet doen, weet ze nog niet maar Sander blijkt daar al over nagedacht te hebben. Ivy kan hem helpen door bepaalde “klusjes” voor hem op te knappen. Klusjes die het daglicht niet kunnen verdragen. Even aarzelt Ivy maar wanneer de dreiging van buitenaf toeneemt en Sander zelfs mishandeld wordt, weet ze wat haar te doen staat.

De lezer heeft het vanaf het begin door: Sander is niet te vertrouwen. Hij is absoluut niet lief voor Ivy en hij manipuleert haar. Ivy is verliefd en negeert de alarmbellen in haar hoofd. Vriendinnen Kim en Marsha maken zich grote zorgen en uiten dat zo voorzichtig mogelijk. Ivy wil niet luisteren en begint haar beste vriendinnen te ontlopen. Thuis is er nog altijd weinig aandacht voor haar dus Ivy brengt steeds meer tijd met Sander door. Sander en zijn foute plannen. Ivy stevent langzaam op een gapende afgrond af.

Chinouk Thijssen hanteert een eenvoudige, ietwat kinderlijke schrijfstijl waardoor het boek ook geschikt is voor minder ervaren lezers. Het verhaal is pakkend geschreven maar ik vind het jammer dat de lezer niets van de eerste ontmoeting met Sander heeft meegekregen. De lezer maakt niet mee hoe de liefde groeit en het hart van Ivy veroverd wordt. Op het moment dat het verhaal begint, is Sander gewoonweg een naar figuur. Het is daarom wat moeilijk te begrijpen waarom Ivy tot alles bereid is om haar vriend te helpen. Liever was ik als lezer ook een beetje verliefd op Sander geworden zodat ik de daden van Ivy beter kon begrijpen. Het verhaal was overtuigender geweest als Sander heel langzaam van een droomprins in een naarling was veranderd.

Naast de hoofdverhaallijn zijn er nog een paar kleinere verhaallijnen. Deze zijn heel aardig neergezet alleen vind ik het niet geloofwaardig dat Kim tijdens haar stage in een psychiatrische instelling alleen maar met agressieve cliënten te maken krijgt.

De auteur heeft zich goed in het onderwerp verdiept. Ze beschrijft heel duidelijk hoe Sander zijn vriendinnetje langzaam van haar vrienden en familie losweekt. Hij manipuleert en kleineert Ivy en duwt haar langzaam in de door hem gekozen richting: die van de criminaliteit. De spanning is aanwezig maar nagelbijtend spannend is het niet. De young adult-thriller Blindelings is vooral een vlot geschreven “meidenboek”.

ISBN 9789491884245 | paperback | 349 pagina's| Scelta Publishing| februari 2015
Vanaf 15 jaar

© Annemarie, 9 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dance or Die
Truth or Dance 3
Chinouk Thijssen


De vier vriendinnen maken zich op voor het laatste jaar aan de balletacademie. Alle vier zouden ze een glansrijke carrière tegemoet gaan in de balletwereld, dat wisten ze zeker. Helaas weten we na twee eerdere delen al dat hun droom niet uit zal komen. Verteller India en Zoë zijn nog in de race, maar Nikki is gestopt met de opleiding en probeert het nu in de moderne dans. En Lisa, de vierde, heeft een ongeluk gehad, en hoort dat ze het dansen wel vergeten kan.


Zou dit ook gebeurd zijn als er niet die groepschat was geweest? Als er niet een of andere geheimzinnige persoon hun leven had vergald met zijn akelige berichten en opdrachten?


‘IK BEN NOG LANG NIET KLAAR MET JULLIE. WE ZULLEN EENS ZIEN HOELANG JULLIE HET GAAN VOLHOUDEN.
SPOILER: NIET LANG.’


Zo begint het nieuwe schooljaar. Nadat er eerder al onschuldige slachtoffers zijn gevallen worden ze gewaarschuwd dat er nog meer gaat gebeuren. Het lijkt er ook op dat ze het niet zullen kunnen voorkomen. De stalker is er altijd, getuige de foto’s die hij /zij stuurt. En weet alles.
Zelfs hun telefoons zijn niet veilig, iemand lijkt die op afstand te bedienen. En opnieuw vallen er slachtoffers, degene die hier achter zit gaat erg ver.


Er wordt maar één plek vergeven voor de auditie bij het Nationaal Ballet. En Truth or Dance is duidelijk van plan er alles aan te doen om te voorkomen dat India of Zoë, in hun groepje de kanshebbers, die plek gaat bemachtigen. De terreur gaat steeds verder. India krijgt meer last van paniekaanvallen, haar prestaties lijden er onder, en ze lijkt af te stevenen op een eetstoornis. 
Opnieuw blijkt degene die achter Truth or Dance zit alles te weten: als India's vriend Levi zegt sterke vermoedens te hebben over wie er achter zit grijpt de stalker in voor hij een naam kan noemen.


Het verhaal wordt verteld vanuit India. Zij heeft niet alleen geen idee wie de dader is, ze kan ook niet ontdekken waarom die persoon hun leven wil verzieken. Er zijn wel een paar meisjes bij wie ze het zich zou kunnen voorstellen dat zij dit doen, maar dan gebeuren er weer dingen die niet passen in zo’n dadersprofiel.
Het blijft tot het einde toe spannend, en… dan heeft Chinouk Thijssen nog een verrassing in petto!


Ondanks dat de proloog een blik vooruit werpt, weet je als lezer net zo min als de slachtoffers wie er achter de Truth or Dancegroepschat zit. De boog staat erg gespannen, steeds beschuldig je als lezer - net als India - iemand, en moet je dat terugtrekken. Je gaat zelfs die zwarte kat - Obama! - beschuldigen, als die zijn intrek neemt in de flat!


Ook in dit derde deel neemt Chinouk Thijssen je mee in de balletwereld. Zonder dat het stoort, het zit zodanig in het verhaal verweven dat ook iemand die niets heeft met ballet of dans doorleest tot het einde. Want al is het natuurlijk een belangrijk onderdeel van het verhaal, het interessante is vooral hoe de relaties tussen de vier vriendinnen en de mensen om hen heen zich ontwikkelen. Het draait om jaloezie en rivaliteit, vriendschap en opbloeiende liefde. Samen met het sterk aanwezige thrillerelement - zoals ook in de eerdere delen - maken deze trilogie spekkie voor het bekkie van de (jonge) lezer.


Chinouk Thijssen (Rotterdam, 1983) is een van de bekendste boekvloggers van Nederland. Ze is auteur en tekstredacteur voor verschillende uitgeverijen Ze schrijft columns en Young Adult thrillers.  Met haar trilogie Truth or Dance heeft zij al een grote schare bewonderaars gekregen.
Aan de verfilming van haar eerdere boek Fataal Spel wordt intussen gewerkt.


ISBN 9789044837438 | Hardcover | 286 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2019 | leeftijd 15+

© Marjo, 15 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>