jeugd 15+

Ursula Poznanski

http://www.ursula-poznanski.de

Zie ook de recensies van de thrillers voor volwassenen van Poznanski op de Leestafel thrillersite

 

Elanus
Ursula Poznanski

De zeventienjarige Jona Wolfram is als het ware gescout door de rector van de universiteit in Rothenheim. Hij mag komen studeren op deze elitaire universiteit. Jona is een wonderkind, maar zoals dat vaak het geval is: hij is wel uitermate intelligent, lost wiskundige sommen sneller op dan een rekenmachine, maar op het sociale vlak is hij niet zo handig. Hij is nogal wijsneuzig, probeert alles te beredeneren. Dat werkt niet echt en dat weet hij eigenlijk wel, maar hij is iemand die eerst doet en dan denkt. En dat vinden anderen niet echt prettig.


Zijn ouders hebben een gastgezin voor hem gevonden, de familie Helmreich, maar al doet Jona zijn uiterste best, echt soepel verloopt de omgang niet. Dat heeft deels te maken met zijn geheim: hij heeft een zelfgemaakte, computergestuurde drone, die hij Elanus noemt, naar de grijze wouw, een roofvogel. Met Elanus kan hij film- en geluidopnames maken. Al snel ontdekt hij met behulp van Elanus dat mensen geheimzinnig doen en geheimen hebben. Dat maakt hem nieuwsgierig!


Een andere onhandige zet is een briefje met een dubieuze tekst, dat hij zomaar bij onbekenden in de tas stopt. Hij blijkt er precies de verkeerde personen voor uitgekozen te hebben! Ook Marlene heeft zo’n briefje gekregen, en op dat meisje is hij een beetje verliefd geworden. Hoe kan hij haar er van overtuigen dat hij het allemaal niet zo kwaad bedoelt?  Eigenlijk heeft Jona maar één  vriend: buurjongen Pascal, die hem wel wil helpen in ruil voor bijles. ‘Pascal is de enige die hij niets wijs hoeft te maken.’


Een professor pleegt zelfmoord en twee jongeren belanden in het ziekenhuis, is er verband tussen deze gebeurtenissen? Elanus ‘ziet’ dat iemand knoeit met een infuus, en dat er iemand midden in de nacht in het park graaft. En wat doen die mensen ’s nachts in de bouwput waar een onderzoeksinstituut gebouwd gaat worden? De ‘slechteriken’ zijn ook niet dom: ze spotten Elanus! Vanaf dat moment verkeert Jona in gevaar…


Jona is een personage dat voor jongeren herkenbaar is: al zal niet iedereen superslim zijn zoals hij, velen kunnen last hebben van onhandigheid zoals Jona. Zijn onzekerheid en zijn nieuwsgierigheid brengen hem in de problemen. Je wilt weten hoe hij daaruit gaat komen!


De Oostenrijkse Ursula Poznanski is bekend vanwege thrillers als Saeculum en Vijf. Elanus gaat ook zeker hoge ogen gooien, het is een superspannend verhaal waarin de ontknoping pas op het laatst komt. Je blijft dus gespannen doorlezen!


ISBN 9789047710257 | paperback | 365 pagina's | Lemniscaat | juni 2018| Vanaf 15 jaar.
Vertaald uit het Duits door Esther Otten

© Marjo, 29 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altErebos
Ursula Poznanski


Nick ziet zijn klasgenoten geheimzinnig doen. Een of andere dvd? - cd? - gaat van hand tot hand, er wordt gesmiespeld, maar hem wordt niets verteld. Zijn vrienden verzaken de basketbaltraining en verzuimen school. Wat is er toch aan de hand?
Dan wordt hij benaderd door een meisje uit zijn klas. Of hij een eigen computer heeft? Of zijn ouders in zijn spullen neuzen? Als hij belooft het aan niemand te laten zien en er niet over te praten, dan wil ze hem wel iets geven. Nick begrijpt het al: het gaat om het schijfje.
Inderdaad stopt ze hem een dvd in zijn handen.
In eerste instantie vindt Nick het maar niets. Het is een spel, maar het installeren duurt erg lang, en het opstarten is ook al niet snel.  En er gebeurt niet veel, of liever hij kan niet veel laten gebeuren.
Hij kan het spel niet zelf stopzetten, dat regelt de bode voor hem.
Daar is een verschil met de lezer...


Ik kan wel stellen dat die het ook niet erg zag zitten. Het boek dan maar wegleggen?
Maar ‘men’  zegt dat het spannend is. Net als Nick, die het spel maar niks vindt, zet ik maar door. En net als Nick aan het spel verslaafd raakt, grijpt het verhaal mij tot het boek uit is.
In het spel  heeft Nick een alias, net als de anderen. En niemand verraadt wie hij in real life is.
Maar het is wel een vreemd spel: het lijkt wel of de bode hem online toespreekt. Maar Nick is helemaal niet online!
En hoe weet hij al die dingen van hem? Dat hij zo graag dat ene t-shirt wil hebben. Dat hij toch probeert te praten met een andere speler.

Het is eng: de werkelijkheid vermengt zich met de virtuele wereld, en de opdrachten die hij moet vervullen – hij kan het spel niet ‘in’, zolang hij het niet gedaan heeft – worden steeds gekker.
Langzaam begint hij verband te zien: de andere spelers moeten immers ook opdrachten vervullen. Als de bode hem vraagt iemand te drogeren, weigert hij. En wordt prompt uit het spel gegooid.
Wanhopig probeert hij terug te komen, wat niet lukt, en ontmoet anderen die aan het uit zoeken zijn wie er achter het spel zit.
Zoals ik al zei: als het verhaal je eenmaal te pakken heeft, laat het niet meer los.

Ursula Poznanski won met dit boek de Deutscher Jugendliteratur Preis.


ISBN 9789047703730  | paperback | 485 pagina's| Lemniscaat | september 2011
Vertaald uit het Duits door Esther Ottens Leeftijd  vanaf 15 jaar

© Marjo, 25 september  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER