jeugd 15+

Veronica Roth

altInwijding
Divergent deel 1
Veronica Roth


In een futuristische wereld zijn de mensen ondergebracht in een factie - hoewel er ook mensen zijn die pech hebben en factieloos zijn. Zij zijn onbeschermd, en moeten maar zien dat ze hun kostje bij elkaar scharrelen. Een van de legitieme facties, de Zelfverloochenaars, probeert voor hen te zorgen. Zij bestaan zoals hun naam aangeeft alleen voor de ander, zijzelf zijn niet belangrijk.
Vanwege deze onbaatzuchtigheid zijn ze aangewezen als de regering van het land.
Als kinderen de zestienjarige leeftijd bereiken krijgen ze een test die uit moet wijzen in welke factie ze thuishoren. Behalve Zelfverloochening zijn er Eruditie, Oprechtheid, Vriendschap en Onverschrokkenheid.


Beatrice krijgt net als haar iets oudere broer Caleb het serum ingespoten waarmee hun eigenschappen beoordeeld worden. Grote schrik voor Beatrice: zij is Afwijkend. Dat kan dus ook nog: als je in geen enkele factie thuishoort, ben je afwijkend. Ze wordt gewaarschuwd: vertel het niemand, je loopt gevaar.
Ze krijgt voor haar veiligheid het predicaat Zelfverloochening toebedeeld, maar wat ze zal kiezen is helemaal haar eigen keuze.
De dag na de test is de kiesceremonie. Tot ieders verbazing en schrik kiest Beatrice voor Onverschrokkenheid. En Caleb kiest tot ieders verrassing Eruditie.

Hun keuze - immers niet voor niets afwijkend, zegt de factie Eruditie - is later een van de argumenten waarmee die aanstuurt op oorlog: zij vinden dat de Zelfverloochenaars hen de goede dingen van het leven ontzeggen. En ze beweren dat ze corrupt zijn. Ook is de hulp aan de factielozen overbodig, die mensen zijn waardeloos.
Tris, zoals ze in het vervolg zal heten, ontdekt wie er achter dit complot zit. Natuurlijk wil zij haar mensen redden, en voorkomen dat de Onverschrokkenen ingezet worden als wapens tegen de factie van haar ouders. Ze zal medestanders vinden, maar ook tegenstanders.
Tijdens de Inwijding waarin ze leert onverschrokken te zijn, zal ze leren hard te worden, en om te gaan met haar diepste angsten. En intussen mag ze niet praten over haar geheim, want het wordt steeds duidelijker dat het haar leven zal kosten als men dat te weten komt.


Een futuristisch verhaal waarin de dosis spanning stukken hoger is dan de dosis romantiek, hoewel die dus wel aanwezig is. Het gaat tenslotte om jongeren tussen zestien en achttien jaar.


Er komen drie delen in deze serie en ze zijn succesvol verfilmd. Dit spannende boek is het debuut van de 23-jarige auteur uit Chicago.

ISBN  9789047516835 |paperback |272 pagina's |Uitgeverij Van Goor| maart 2012
Vertaald uit het Engels door Maria Postema Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 22 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER