jeugd 15+

Melinda Salisbury

https://www.melindasalisbury.com

 

altDe vergiftigde gave

Melinda Salisbury


Hoewel de zeventienjarige Twylla niet van koninklijke bloede is, woont ze toch als een prinses in het kasteel, waar de koningin de scepter zwaait. De koning is een aardige man, en de prins ook, maar die ziet Twylla niet zo vaak. Wie ze wel de hele dag ziet zijn twee wachters, ze wordt continu bewaakt.


Want Twylla is bijzonder! Ze is de incarnatie van Daunen, dochter van de goden Dæg en Næht. En zij heeft een extra gave: als mensen haar alleen maar aanraken, sterven zij een gruwelijke dood. Daarvoor moet zij regelmatig dageraadschade drinken.
De enigen die haar kunnen aanraken zijn het koninklijk paar en hun zoon. Zij is dan ook naar het paleis gehaald om te trouwen met Merek, de prins, om later te heersen over Lormere, hun rijk.


Eigenlijk is ze een gevangene, en dat is des te erger omdat het haar eigen keuze was. Ze had ook bij haar ouders en zusje kunnen blijven, in buurland Tregellië. Haar moeder is een zondeneter: door bepaalde gerechten te eten bij een overlijden worden de zonden van de overledenen weggenomen. Zij is zo rond als een tonnetje door al dat eten, maar toch had het gezin het niet best. Als Twylla mee zou gaan, zou de koningin de achterblijvers geld sturen. Twylla hoort nooit iets van hen, ze kan alleen maar hopen dat het goed gaat met ze.


Alles verandert op de dag dat een van haar twee wachters vervangen wordt door een nieuwe krijger: Lief, eveneens afkomstig uit Tregellië. Hij is niet bang van haar, en dat is zo bijzonder dat er een vriendschap ontstaat tussen de twee. Maar ongeveer in dezelfde tijd komt ook prins Merek terug van waar hij ook was, en hij begint haar voor te bereiden op hun huwelijk.  Wil ze dat wel? Trouwen met de prins en een rijk leventje leiden? Of kiest ze liever een vrij maar arm bestaan met Lief?


Terwijl ze de eerste stappen op het gebied van de liefde zet, lijkt ook haar verstand te rijpen. Ze ziet duidelijker wat er aan de hand is in het paleis. Alleen voor Lief is ze blind. Want hij deugt toch echt niet als wachter met zijn aanmoedigingen om meer vrijheid te verkrijgen.


Dit is het meeslepende eerste boek van een historische fantasytrilogie waarin thema’s als religie, democratie en vriendschap een plaats krijgen. Het leest als een trein door de romantiek en spanningsboog die het verhaal dragen. Als hier een trilogie moet ontstaan dan ben ik benieuwd: het verhaal lijkt namelijk afgerond. 
De omslag is erg mooi gemaakt: het geeft precies de hoofdpersoon met haar gave weer.

ISBN 9789044828740 | Hardcover | 350 pagina's | Uitgeverij Clavis | maart 2017
Vertaald uit het Engels door Margot van Hummel | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 6 oktober 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER