jeugd 15+

altVlam en as
Deel 3 van de trilogie Fire Sermon
Francesca Haig

Het verhaal speelt in een toekomst waar je toch wel heel veel in kunt herkennen van de wereld waarin we zelf leven. Helaas, want oorlog voert de boventoon in deze trilogie.


Er is een strijd gaande tussen de Alfa’s en de Omega’s, die de helften van tweelingen zijn. De Alfa’s zijn vanwege de fysieke kracht die zij bij de geboorte meekregen altijd de sterksten geweest. Zij spelen de baas over hun wederhelften, die veelal met een handicap geboren worden. Maar er is een probleem waar de Alfa’s mee zitten: als de ene helft van de tweeling iets overkomt, al is het maar iets wat een blauwe plek veroorzaakt: de andere helft voelt dat ook. Het gevolg is dat de Alfa’s die vervelende, in de weg zittende wederhelften niet zomaar kunnen elimineren: zij zouden zichzelf vermoorden. Daar hebben ze iets op gevonden: de Omega’s werden gelokt en opgesloten in reservoirs, waar ze met minimale middelen in leven werden gehouden, veilig voor de buitenwereld.


Hoofdpersoon Cass heeft lang kunnen verbergen dat zij een Omega was. Zij is niet lichamelijk gehandicapt, maar zij is een Ziener, ze heeft visioenen. Zach, haar Alfawederhelft, is er nog kwaad om, hij heeft zich, zegt hij, nooit ten volle kunnen ontwikkelen. Hij zit in de Raad bij de Omega’s, maar heeft in Cass een geduchte tegenstander. Geen van hen kan winnen natuurlijk. Zach is dan nu wel verstoten door de Raad en wordt gevangen gehouden door de Omega’s, maar hij blijft gevaarlijk.


Dit is een probleem dat moet worden opgelost. Maar voor het voortbestaan van een wereld waarin ook Omega’s een goed leven kunnen leiden, moet er strijd gevoerd worden: de Alfa’s hebben vernomen dat er een wereld is waar geen tweelingen geboren worden! Zij willen die wereld vernietigen, en zij beschikken over bommen. In dit derde afsluitende deel wordt de strijd beschreven van de Omega’s tegen de Alfa's, maar vooral ook hoe Cass een oplossing zoekt voor het probleem Zach.


Het is een harde, heftige strijd, waarbij veel doden vallen, ook onder de bekende personages. Zo is oorlog in het echt ook natuurlijk. Francesca Haig spiegelt de lezer in haar trilogie geen sprookje voor. Het is voor veel wereldburgers een bittere waarheid, dat er mensen zijn die vinden dat zij alle macht mogen hebben. Mensen die zich niets aantrekken van de gewone mens. Het enige lichtpuntje is het kleine verhaal dat zich onder al deze strijd afspeelt: een verhaal over vriendschap en vertrouwen.

ISBN 9789400504790 | Paperback | 352 pagina's | Bruna | januari 2018
Vertaald uit het Engels door William Oostendorp en Joost van der Meer | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 21 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER