jeugd 15+

De man bij het meer


Laura’s eerste liefde heeft pas met haar gebroken. Om haar gedachten weer op orde te zetten, besluit ze de laatste weken van de zomervakantie door te brengen bij haar tante Rebecca. Rebecca worstelt ook met de liefde, maar ze laat de zestienjarige Laura vooral met rust, en dat vindt Laura het belangrijkst.
Om de tijd te verdrijven en haar gedachten op een rij te brengen, maakt Laura wandelingen naar het meer. Daar ontdekt ze twee huisjes. In een van de huisjes woont een wat eigenaardige man. Hij ziet in Laura een teruggekeerde liefde. Maar Laura ontdekt dat er meer aan de hand is. De vrouw uit het andere huisje waarschuwt haar voortdurend voor de oude man. En hoe langer hoe meer intrigeert dat Laura. Wat is er met het meisje gebeurd? Beetje bij beetje verzamelt Laura de verschillende puzzelstukjes.


De man bij het meer zal niet de geschiedenis ingaan als het boek dat de literaire wereld op zijn kop zette, maar het is wel een onvervalst knap verhaal in de traditie van het Ed Franck-label van de laatste jaren. Eén thema staat duidelijk centraal in dit boek: de pijn die liefde kan teweegbrengen in drie generaties. De jonge Laura die, zoals haar tante zegt, nog alle kanten op kan. De dertiger Rebecca die op een kruispunt staat: als ze de liefde wil ontmoeten, zal ze toch eens haar veilige solitaire leven moeten durven opgeven en zich in het ongewisse moeten storten. ‘Want dat is het toch, de liefde, blind springen en hopen dat je goed terechtkomt.’ En ten slotte de oudere heer, die vastgelopen is in een oude, tragische liefde en geen uitweg meer zoekt. Het boek weet het thema liefde met veel diepgang te benaderen. Ed Franck geeft de drie verhalen op een knappe manier weer, maar vooral het verhaal van de oude man beroert.
Minpunt: Het verhaal speelt zich volledig af in een omgeving die afgesloten is van de buitenwereld, middenin de natuur. En vooral de beschrijvingen van het decor zijn naar mijn mening soms iets te barok aanwezig.
Pluspunt: de zoektocht naar de verschillende puzzelstukjes in het verhaal van de man houdt je als lezer ook in de greep en het plot is echt verrassend.


‘Vroeger…’ zei hij. ‘Vroeger stak je soms je vingers in de honing en dan in mijn mond.’ Hij knikte nadenkend, met wazige ogen. ‘En bij snikheet weer duwde je me neer op het gras. Dan liep je naar de put voor een mondvol koud water en dat lied je dan in kleine scheutjes op mijn gloeiende gezicht vallen.’


Paperback | 108 Pagina's | Querido Kinderboek | 2005 ISBN: 9045102366

© stefan, maart 2007