jeugd 15+

Vrijheid
De Weerling: Deel 3
Christopher C. Petersen


De vrienden Levi, Tobias en Sue moeten het na de eerdere avonturen stellen zonder Alice en hun leider Moësz. Zij wonen in het land Esmyla, waar de tiran Cortèz het volk onderdrukt. Hij heeft een zeer sterke garde, de pelsjagers.

Twee jaar terug, toen alles begon, ontdekte de nu achttienjarige Levi dat hij een weerling is, hetgeen inhoudt dat hij kan ‘flitsen’: veranderen in een dier. Voor hem is dat de slechtvalk. Tobias kan een vleermuis worden en Sue een vlinder. Als weerling hebben ze veel voor op gewone mensen, bij gevaar kunnen ze snel ontsnappen. Maar onkwetsbaar zijn ze niet natuurlijk.
Het wordt dus nog een hele kluif om keizer Cortèz te verdrijven uit Esmyla.


Nu Alice zich aangemeld heeft bij de pelsjagers en Moësz overleden is, werken de vrienden samen met Levi’s vader en diens handlangers. Deze volwassenen vinden de jongeren maar een eigenwijs stelletje, en het is ook wel zo - Levi geeft het toe - ze zijn harder en meedogenlozer geworden in de manier waarop ze het verzet plegen. Dat er slachtoffers vallen bij de aanslagen op de vijand, het zij zo. Maar dat de jongens opgesloten worden op het moment suprême, beschuldigd van hoogverraad nog wel, dat vinden ze onvergeeflijk!


Sue is op een andere manier aan het helpen, en Alice? Weten ze wel zeker dat ze te vertrouwen is? Op de een of andere manier weet ze wel contact met hen te houden. Een geheimzinnige gemaskerde figuur levert brieven af bij Levi.
En Levi vindt het maar niks, zoals die man die zich J.C. noemt steeds opduikt. Wie is hij? Wat wil hij?


‘Levi zuchtte. ‘Beginnen we nu al met die vage onzin?’ vroeg hij. ‘Je doet weer alsof het iets kleins was, een klein detail in jouw o zo grote mysterieuze plan. Nou, ik weet niet of je het gemerkt hebt, maar voor Joël was het niet zomaar iets. Dus ik wil weten waar het over ging.’
J. C. snoof. ‘Denk je echt dat ik een plan heb?’
Levi fronste en bestudeerde het gezicht van de man. Ergens kwam het hem vaag bekend voor. ‘Zo komt het al die tijd wel over, ja. Met je rare verhalen en je masker. Waar slaat dat allemaal op?’


Desondanks vordert de bevrijding van het land gestaag. De dorpen worden weer heroverd.


Maar behalve dat het geharrewar binnen de gelederen van de verzetsstrijders niet bevorderlijk is,  ontdekken ze dat er een verrader is – maar wie dan? – en hebben ze ook geen idee wat de vijand intussen doet.
De grote vraag blijft of het hen zal lukken de zelf benoemde keizer weg te krijgen.


In een spannend verhaal vol actie – bomaanslagen en gevechten – eindigt dan het verhaal van Levi en zijn vrienden. Het derde deel liet even op zich wachten maar het kostte geen enkele moeite om meteen weer in het verhaal te komen. En er in te blijven tot het allemaal voorbij is.


Prima trilogie voor jongeren, die wel van actie houden met een flinke scheut magie.
Het moge duidelijk zijn dat de schrijver een fan is van schrijvers als Tolkien, Lewis en J.K. Rowling!
De fraaie omslag past natuurlijk bij de eerdere omslagen.


ISBN 9789078437864  | Paperback| 506 pagina's | Uitgeverij Macc | juli 2021
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 13 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER