jeugd 15+

Infinity son
Feniksbloed deel 1

Adam Silvera


Deze contemporary fantasy voor young adults speelt zich af in New York.
De tweelingbroers Brighton en Emil zijn erg verknocht aan elkaar, meer nog sinds hun vader overleden is. Hun achttiende verjaardag komt eraan, en vooral Brighton hoopt dat zijn geheime kracht zich dan zal openbaren. Emil gelooft er eigenlijk niet zo in:


‘Ik ben er klaar mee om me op Halloween te verkleden als zo’n heldhaftige Spreukwachter, en ik ben er klaar mee om sterrelingen en fabelwezens in ijzeren kooien hun bovennatuurlijke krachten op elkaar te zien botvieren. Ik ben er klaar mee, helemaal klaar.’


Dit is de eerste alinea en meteen zijn er onbeantwoorde vragen: Spreukwachters? Sterrelingen?
Dan vertelt Emil over de vlog van zijn broer, die zo graag beroemd wil worden met zijn filmpjes over de sterrelingen van New York. Emil vindt het best om in New York te blijven, terwijl zijn broer uitkijkt naar de filmstudie die hij in een andere stad gaat doen.


Emil is homoseksueel, iets waar hij open over kan zijn gelukkig, maar hij is niet zo tevreden over zichzelf. Een licht minderwaardigheidscomplex heeft hij wel. Brighton heeft daar geen last van. Die is overigens niet homoseksueel.
De vooravond van hun verjaardag brengen ze door op een buurtfeest, terwijl de Gekroonde Dromer langzaam helderder wordt aan de hemel. Die Dromer is een sterrenbeeld dat eens in de zevenenzestig jaar verschijnt en die de krachten van de sterrelingen versterkt.
Het is een belangrijke gebeurtenis, dat zullen de broers snel ontdekken.


Maar eerst: wat zijn Spreukwachters en sterrelingen eigenlijk?
Adam Silvera verwacht dat zijn lezers dat zelf uitzoeken, het wordt niet duidelijk uitgelegd. Je moet het zelf opmaken terwijl je doorleest. Zoals je merkt bij de beschrijving – zonder uitleg - van de volgende gebeurtenis:


Het is bijna twaalf uur als er sterrelingen opduiken. Eentje zweeft, een ander lijkt in brand te staan. Ze zitten een meisje achterna.
Emil wil zich uit de voeten maken, maar Brighton is nog aan het filmen. Hij herkent de sterrelingen, hij is immers fan van hen. Het zijn Adam en Maribelle, die met hun magie van Spreukwachters de wereld willen redden. Op dit moment zitten zij een schim achterna. Blijkbaar zijn schimmen er de oorzaak van dat fabelwezens uitsterven, omdat zij hun bloed willen om er zelf krachten aan te ontlenen. De Spreukwachters proberen dat te voorkomen.


Op die avond raken de broers verzeild in het gevecht tussen schimmen en Spreukwachters, hetgeen vooral voor Emil onverwachte gevolgen heeft. Hij ontdekt tot zijn schrik onvermoede talenten. Hoewel Brighton dat helemaal niet prettig vindt - hij krijgt niets! - blijft hij zijn broer wel door dik en dun steunen. Of is het omdat hij, als hij in Emils buurt blijft, bijzondere voorvallen kan filmen?


Er volgt een avontuur dat te maken heeft met de geboorte van een nieuwe feniks en een schim die al krachten heeft maar uit is op meer. Op de achtergrond speelt een senatorverkiezing, die zomaar verkeerd kan aflopen en de slechteriken in de kaart kan spelen. Er zijn personages die een soort verstoppertje spelen met zichzelf en hun omgeving, hetgeen voor verrassende situaties zorgt.


En verder is het gewoon spannend! Superspannend! En niet alleen dat: tussen de broers speelt van alles, en de homoseksualiteit van Emil biedt ook mogelijkheden. Hij vormt om en om met Brighton het vertelperspectief, terwijl ook anderen af en toe hun zegje mogen doen.
Al begrijp je in het begin helemaal niet wat er allemaal aan de hand is, je leest door, want schrijven kan Adam Silvera absoluut. En zo ontdek je vanzelf in wat voor wereld dit verhaal speelt, en wil je alleen maar meer. Gelukkig is het het eerste deel van een trilogie!


ISBN 9789044834611 | hardcover | 343 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2020
Vertaald uit het Engels door Lies  Lavrijsen en Tine Poesen

© Marjo, 27 november 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER