altDe 8 poorten
Ronald van Assen


Ron is een echte tiener van zijn tijd. Hij besteedt zijn tijd het liefst aan spelletjes spelen op de computer. Hem daar achter vandaan krijgen is een hele klus. Zijn vader is gids in de stad waar ze wonen: Delft, waar zijn moeder in de Botanische Tuin werkt. Die tuin is honderd jaar eerder aangelegd, vlakbij de Oostpoort. Maar dat interesseert Ron helemaal niet, laat hem maar spelletjes spelen!


Wat hem op een dag overkomt, als hij dan toch eens mee is gegaan met zijn moeder om haar te helpen in de Tuin, is een totale verbijstering voor de jongen: als hij iets uit het water van de vijver wil vissen, valt hij er in! En hij bevindt zich plotsklaps op een vreemde plek. Er is een meisje bij hem, met rare kleren aan. Ze heet Geertje zegt ze, en ze wil weten wat hij in de put deed. De put? Hij weet niets van een put. Waar is Aad, de tuinman, vraagt hij op zijn beurt. En Geertje kent geen Aad...


Na een tijdje komen ze tot een verbijsterende conclusie: Ron heeft een reis door de tijd gemaakt. Het is 1654. Wel is hij nog in Delft, maar de stad ziet er compleet anders uit ontdekt hij. Hij ontdekt dat hij het leven in Delft in deze tijd wel prettig vindt, maar toch moet hij terug. Hoe hij dat moet doen, hij heeft geen idee. Geertje weet raad: ze zoeken broeder Edward op. Die begint over de legende van zuster Monica. Zij vertelde dat er een jongen uit de toekomst naar de tijd van Geertje zou komen. Die jongen moet tijdens de eerste volle maan acht voorwerpen uit alle acht stadspoorten op de rand van de put leggen. En daarbij zal hij een belangrijke les leren.
Die les vergeet Ron voorlopig maar even, hij gaat op zoek naar de stenen.
En zo volgen we de jongen op zijn speurtochten door het Delft van de zeventiende eeuw, waarin hij de omgeving steeds vergelijkt met onze tijd. Op zijn weg door het oude Delft ontmoet hij Vermeer, Pieter van de Hoogh, Jan Steen, Reinier de Graaf en nog anderen.


De vorm waarin het boek geschreven is, is heel verfrissend. Geen overbodige zinnen, geen beschrijvingen van dingen die er in feite niet toe doen. De jongen vertelt zijn verhaal volledig in dialoogvorm. Als hij niet praat tegen het meisje of anderen, dan praat hij met zichzelf. Dat leest heel lekker weg. Voeg daarbij de voorbeelden van wandelingen die achterin staan, en je hebt in feite een soort reisgids in handen. Je krijgt meteen zin om naar Delft af te reizen!


Ronald van Assen
(Delft, 1971) is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij heeft ruim 17 jaar in de automatisering gewerkt en besteedt nu veel van zijn tijd aan het schrijven van boeken.

ISBN 9789048437757 | Paperback | 129 pagina's | Free Musketeers | juli 2015

© Marjo, 12 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER