Sara Nisha Adams

De schemertuin
Sara Nisha Adams


Wat doe je als je gesteld bent op je privacy, maar je blijkt in een huis te komen wonen waar je samen met de buren de tuin moet delen? Waar de huisbaas weigert een schutting te plaatsen?


In Londen aan de Eastbourne Road hebben de huizen op nummer 77 en 79 zo’n gedeelde tuin.
Winston woont met zijn partner Lewis al een tijdje in het ene huis als naast hem een vrouw komt te wonen met een jong kind. Ze begint meteen het huis te verbouwen en als dat geen lawaai oplevert dan zorgt het kind wel voor lawaai. Op zijn beurt zet Winston dan de muziek die hij graag hoort nog harder.
En de vrouw, Bernice heet ze, komt op zijn deur bonzen. Ze wil ook dat hij stopt met roken omdat het schadelijk is voor haar zoontje. Overdreven, vindt hij: Winston zit dan in de tuin en de jongen is er helemaal niet.
Het is wel duidelijk: deze buren moeten elkaar niet.


Zo’n veertig jaar eerder waren deze huizen eveneens bewoond door mensen die aanvankelijk niet veel van elkaar moesten hebben. In die tijd trokken Prem en Maya, een pas gehuwd stel afkomstig uit Nairobi, in het huis. Maya’s zus woonde er eerst, en zij beweerde dat de buurvrouw een engel was. Wat onmiddellijk tegengesproken wordt door de ‘engel’ zelf. Alma is niet erg toeschietelijk.


Winston en Bernice weten niets van deze eerdere bewoners, zoals ze ook geen idee hebben dat de tuin die ze delen ooit een oase van rust was, een plek waar mensen uit de buurt graag vertoefden. Ze ruziën met elkaar, wat ook wel een achterliggende oorzaak heeft.
Winstons partner begrijpt helemaal niet dat Winston zo tevreden kan zijn met zijn leven. En Bernice heeft er moeite mee haar ex in toom te houden die zich vaak niet aan de afspraken houdt die er ten aanzien van hun zoontje gemaakt zijn. Maar het is wel deze Seb (kort voor Sebastian) die er voor zorgt dat ze toenadering zoeken. En daar zorgen ook de vreemde pakketjes voor die eerst bij Winston, later ook bij Bernice op de mat vallen: foto’s van hun tuin. Maar dan wel in volle glorie!
Maar wie stuurt die foto’s? En waarom?


Een verhaal van een tuin, een bijzondere tuin die mensen verenigt. Want natuurlijk moeten die mensen zelf er voor zorgen dat de tuin aantrekkelijk is. En zoiets doe je samen, zeker als je de tuin deelt!


Het is een mooi verhaal, over gewone mensen die in hun hart helemaal niet zo onaardig zijn zoals ze aanvankelijk lijken. Je ontdekt wat hen bezighoudt, hoe ze omgaan met hun sores, en ondanks alles positief blijven. Sara Nisha Adams sachets een mooi psychologisch beeld, in vier delen – de seizoenen, heel toepasselijk -  met steeds aan het begin een cursieve tekst, waarvan je pas later een idee krijgt wie de schrijver is. De verhalen uit het verleden worden om en om verteld, met wel een nadruk op het heden.
Prachtroman!


Sara Nisha Adams werkt als acquirerend redacteur, maar schrijft zelf dus ook. Ze is van Indiase en Britse afkomst. (hetgeen ook de achtergrond van haar personages verklaart)


ISBN 9789044365597 | Paperback | 400 pagina's | Uitgeverij de House of Books | februari 2024
Vertaald uit het Engels door Gerda Lok-Bijzet

© Marjo, 26 maart 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De troostbibliotheek
Sara Nisha Adams


Mukesh Patel is weduwnaar, al meer dan een jaar, maar hij mist zijn vrouw heel erg. Hij hoort haar stem nog af en toe, maar ze is er toch echt niet meer. Hij kan zich best redden, vindt hij, maar de drie dochters hebben daar andere ideeën over. Iedere woensdagochtend bellen ze, op een onmogelijk vroege tijd, want ze lijken hem niet echt te willen spreken.
Hij luistert de voicemailberichten als het hem uitkomt. Ach, ze bedoelen het goed, denkt hij.
De dochters besluiten ook de spullen van hun moeder op te gaan ruimen. En ze vinden een bibliotheekboek, dat ze vergeten zijn in te leveren.
Naina was een fanatiek lezer, terwijl Mukesh liever documentaires keek, maar nu besluit Mukesh besluit het boek te lezen, als een eerbetoon aan zijn vrouw.

‘Naina was overleden. Maar dit boek voelde als een kijkje in haar ziel, in hun liefde, in hun leven samen. Een kiekje van de begindagen van hun huwelijk toen ze elkaar nauwelijks kenden. Ze waren getrouwd, maar hadden geen idee wie de ander werkelijk was. Naina deed alles: koken, schoonmaken, lachen, huilen, naaien, verstellen, en aan het eind van de dag lezen.’


Maar dan moet het toch ingeleverd worden.
En in de bibliotheek ontmoet hij de zeventienjarige Aleisha. Dit werk is voor haar een vakantiebaantje, ze is van plan na haar eindexamen rechten te gaan studeren. Aleisha heeft thuis een depressieve moeder, voor wie ze samen met haar oudere broer Aidan zorgt. Hij moet ook werken, ze zien elkaar vaak alleen in het voorbijgaan, en communiceren met briefjes.
De eerste ontmoeting tussen de oude man en het jonge meisje verloopt nogal stroef, maar ze worden goede vrienden.
Als Aleisha op een dag een lijstje met boektitels vindt met daarboven de zin:
‘Voor het geval je het nodig hebt’ besluit ze deze boeken te gaan lezen en als Mukesh haar vraagt om tips, geeft ze hem de lijst ook.

Langzaam groeit er een vriendschap, door de boeken, waar ze over praten. En dat is het bijzondere van deze roman. Het zijn niet zomaar verhalen, de personages gaan leven en vertellen de lezer iets. Dat het voor iedere lezer anders kan zijn, is geen probleem.


‘De lijst betekende inmiddels meer voor haar dan afleiding. Van Atticus Finch had ze geleerd om te vechten voor iets waar je in gelooft; ze had van Pi geleerd hoe je met een tijger kon overleven; ze had geleerd dat ze nooit in een eng huis in Cornwall moest gaan logeren, dat ze plaats daarvan beter naar een B&B kon gaan; en Amir in The Kite Runner had haar laten zien dat het nooit te laat was om het juiste te doen.‘


Acht boeken veranderen de levens van meer mensen. Niet alleen Mukesh en Aleisha gaan lezen, de leeslijstjes kwamen eerder op meerdere plekken te voorschijn. Hoe dat kon gebeuren blijft magisch, zoals het hele verhaal rondom de boeken en de bibliotheek iets magisch uitstraalt. Maar boekliefhebbers zal dat niets verbazen! Het is in een fijne stijl geschreven,  en mocht je een boek van de lijst nog niet kennen, dan wordt duidelijk dat daar nog iets te ontdekken valt. Fictie doet iets met je, dus ook dit debuut van Sara Nisha Adams.


ISBN  9789044365535| Paperback | 400 pagina’s | Uitgeverij the House of Books | februari 2023
Vertaald uit het Engels door Nellie Keukelaar

© Marjo, 28 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER