Isabelle Artus

Het Japanse winkeltje
Isabelle Artus


De titel geeft al aan waar Pamela werkt, in een piepklein winkeltje aan de quai Malaquais in Parijs waar ze o.a. bonsaiboompjes verkoopt en deze ook, op verzoek, verzorgt. Vooral de bonsai Tang Gaozong  - door haar vernoemd naar de Chinese keizer - heeft haar speciale aandacht. Ze leest hem zelfs voor.

Pamela 'wilde al geisha zijn sinds ze de leeftijd had om iets te willen worden'. Ze raakte als kind al gefascineerd door Yoko Tsuno, een stripfiguurtje, en heeft zich uiteindelijk helemaal in de leefstijl van geisha's verdiept en handelt, kleedt en leeft ook als een geisha. In het winkeltje draagt ze de make-up en de kleding van deze vrouwen. Verder heeft zich de rituele manier van thee schenken eigen gemaakt, verstaat ze de kunst van ikebana (Japans bloemschikken) en leert ze Japans kalligraferen van de vrouw van haar Japanse 'peetvader' en weldoener. Elke dag leert ze bij totdat ze uiteindelijk de perfecte geisha zal zijn. Ze weet dat ze nog een lange weg te gaan heeft. 


Daarnaast maken we kennis met de Bretonse Thad. Als kind was hij gefascineerd door de cowboy gespeeld door Steve McQueen en de 'Sprinkhaan' uit tv serie Kung Fu. Hij was beide! Maar later raakte hij geïnspireerd door het boek De steen en de sabel (een levensgids, zowel op spiritueel als krijgsgebied) waarin de Weg van het zwaard werd toegelicht. Nadat hij dat verhaal gelezen had leefde hij volgens de richtlijnen van het boek. Dat moraal niet hoog in het vaandel stond maakte hem niet uit. Thad is nu een echte samoerai, een krijger, en die laat zich niet afleiden door vrouwen.


Maar als Thad het Japans winkeltje bezoekt, is te begrijpen dat bij beiden de vonk levensgroot overslaat. Alle twee zijn ze immers geheel gefascineerd door Japanse oude tradities en kunstvormen. Hij ziet hoe bijzonder en verfijnd zij is. Hij weet na zijn bezoeken aan Japan hoeveel moeite het kost om een goede geisha te zijn. Hij ziet dat haar make-up, kleding en geboren tot in de perfectie zijn verzorgd. Zij ziet in hem onmiddellijk de man die begrijpt wie zij is en waarom.


En zo gebeurt het dat ondanks Thads afkeer voor een binding met een vrouw het altijd verrassende lot beslist dat Pamela en Thad voor elkaar bestemd zijn en de twee krijgen een relatie die alle verwachtingen overtreft. De band die ze hebben is intens. Maar Thad verdwijnt soms en zegt niet waarheen hij vertrekt. Iets voor zijn werk, meer wil hij daarover niet kwijt. Wij als lezer weten wel wat zijn werk inhoudt, werk voor een samoerai... Maar Thad kan zijn werk niet meer goed doen, het gaat hem tegenstaan. Hij weet dat zijn liefde voor Pamela teveel gevoel in hem oproept en gevoel hebben kan niet bij wat hij doet. "Hij had geen keus meer, hij moest nu weggaan, de manier vinden om al dat geweld dat in hem school te laten verdwijnen."
En zo komt het dat Thad op een dag vertrokken is... "Ik ga weg, sorry", is de enige verklaring die Pamela te lezen krijgt.


Pamela is compleet kapot, totaal radeloos. Het kan niet en mag niet dat het zo eindigt en ze besluit Thad te volgen naar Japan, want dat hij daar zit, staat voor haar met honderd procent zekerheid vast. En zo vertrekt ze naar Japan, een land waar ze nooit is geweest en zelfs de taal niet spreekt.


We volgen vervolgens de twee afzonderlijk, Thad voert een heftige strijd met zichzelf evenals Pamela die haar hoge verwachtingen over Japan enorm moet bijstellen. Ze leren beiden de les van hun leven... Beiden missen elkaar enorm, maar als zij elkaar tegen alle verwachting in zouden terugvinden zijn zij dan nog wel dezelfde mensen die ze zo liefhadden?


Natuurlijk is het een liefdesverhaal maar wel een bijzondere. De Japanse sfeer en het peilloze mysterie van een diepere soort aantrekkingskracht dat de twee omringt maakt dat het boek uitstijgt boven andere boeken in dit genre. Naast de relatiesfeer komen we ook veel te weten over de Japanse tradities en met name over het leven van de geisha's en hun betekenis in Japan. Het leest als een verfijnd sprookje met realistische ondergrond. Lezen!


ISBN 9789028427358 | Paperback | 255 pagina's | Uitgeverij Wereldbibliotheek | mei 2018

© Dettie, 19 juni 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER