Thomas Acda

altOnderweg met Roadie
Thomas Acda


Het lijkt een uitkomst voor de hoofdpersoon als een trouwe vriendin hem bij een lunch terloops vertelt over de reden waarom ze nog steeds niet terug is naar Amerika waar ze samen met haar partner wil gaan wonen. Net als zwangere vrouwen vormt een oude, zieke hond een risico, vindt de luchtvaartmaatschappij. En hem achterlaten vindt ze geen optie.


Verteller is een veertiger die flink in de knoop zit met zijn leven. Hij was tot voor kort de helft van een zeer succesvol duo, dat jarenlang volle zalen trok. Ook speelde hij in films, en al ging het in de privé-sfeer niet zo best - gescheiden van zijn eerste vrouw en vanwege zijn zoontje huiverig om met de tweede liefde een leven samen te beginnen - de klap kwam pas toen zijn partner in de showbusiness voorstelde om er maar mee te stoppen.
De drank, altijd al een trouwe metgezel, werd samen met drugs meer en meer gebruikt, sessies met een psychiater volgden, maar er glooide nog steeds geen nieuwe horizon. Tot zijn goede vriendin over de hond begon.

Dat was het: hij zou de hond naar Amerika brengen, met de boot. Dwars door de Verenigde Staten zou hij rijden, alleen. Maar vooral ook: zonder drank en drugs.


‘Kom op, Marieke! Ik breng je hond naar huis en ondertussen vlucht ik voor alles en iedereen. Geen drugs of drank onderweg. Clean terugkomen en dan een solocarriëre beginnen of misschien ga ik weer een film maken. Mariek, zie je het dan niet? Jij je hond, ik mezelf weer terug.’


Natuurlijk is het niet zo makkelijk als het klinkt. Het wordt een echte roadtrip, met Roadie, de hond. Avontuur ligt op iedere hoek op de loer, gevaar ook. Maar hij is niet voor een gat te vangen, en maakt er steeds wat van. Op een heel eigen manier. Vele kilo’s lichter maar ervaring en inzicht rijker arriveert hij tenslotte in Los Angeles.


Natuurlijk ben je je er als lezer steeds van bewust dat het Thomas Acda is die hier tegen je praat. Het is geen theatertekst, maar soms herken je het type spitsvondigheden dat je in de shows gehoord hebt. En zoals de avond in het theater altijd voorbij vloog, zo heb je dit boek uitgelezen voor je het weet.
Ook herken je dingen: er is tenslotte sprake van een beroemd Nederlands duo dat uit elkaar is. Maar omdat ik daar het fijne niet van weet, net zo min als van zijn privé-leven, weet ik niet in hoeverre er autobiografische onderdelen in het verhaal aanwezig zijn.
Dat maakt ook niet uit. Het thema is roem. Hoe vergaar je die, en als je het hebt, hoe ga je er dan mee om? Hoe komt het dat hij niet gelukkig is? Was het een goed idee om te stoppen als duo of juist niet? En hoe nu verder?


Het is een tragi-komische roadnovel dat de lezer met flinke vaart tegelijk door Amerika én door het innerlijk van een popster sleurt. Zoals het land vol valkuilen blijkt te zijn, zo was dat met zijn leven ook. Kan de parallel worden doorgetrokken, en blijken er ook  - onverwachte - mogelijkheden voor hem te zijn zoals die er tijdens de verrassende tocht door Amerika zijn?


Thomas Acda (1967) is zanger en acteur. Samen met Paul de Munnik verkocht hij meer dan 2 miljoen platen. Hij speelde in talloze tv-series en films, waaronder All Stars en Alles is liefde, waarvoor hij een Rembrandt Award in ontvangst mocht nemen. Vanaf september 2015 is hij te zien in de nieuwe SBS6-serie Bureau Raampoort. Onderweg met Roadie is zijn debuutroman.


ISBN 9789048827930| paperback | 208 pagina's| Uitgeverij Lebowski | augustus 2015

© Marjo, 27 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER