De bron van liefde
Lynn Austin


Met De bron van liefde wil Lynn Austin de oorlogshelden die na de Tweede Wereldoorlog terugkeerden naar huis, eren voor hun moed. Deze oorlogshelden hebben twee strijden gestreden: eerst tegen de vijand en vervolgens tegen het trauma dat ze daardoor hebben ervaren.
Lynn Austin weet het verhaal van de zwaar getraumatiseerde Jimmy Barnett heel pakkend aan je voor te leggen.


In een vast vertrouwen op zijn God vertrekt Jimmy als hospik naar Europa. Veel van zijn kameraden weet hij door de beangstigende periode van de oorlog heen te slepen door bemoedigende verhalen te vertellen, waarbij hij altijd wijst op de trouw van God. Als aan het einde van de oorlog echter concentratiekampen ontmanteld worden en Jimmy geconfronteerd wordt met afschuwelijke taferelen en nauwelijks levende slachtoffers, verliest hij zijn geloof. Zonder de wil om verder te leven keert hij uiteindelijk terug naar huis en belandt hij in een psychiatrisch ziekenhuis. Niet als hospik, maar als patiënt. De emoties, de wanhoop en de vastberadenheid van de ouders en vrienden van Jimmy worden zo realistisch geschetst dat je het verhaal ingetrokken wordt en het je niet meer loslaat.


Naast het eren van de oorlogshelden heeft Lynn Austin ook de miljoenen Joden die de Holocaust overleefd hadden en nog een lange reis te gaan hadden voor zij weer een nieuw thuis vonden, willen eren. Met de hoofdpersoon Gisela weet Lynn Austin dat zeker te doen. Als Jodin is Gisela haar leven niet zeker in het door Hitler bezette Europa. Aangrijpend is haar mislukte vlucht en de daarop volgende gebeurtenissen. Haar ontmoeting met Jimmy ontroert je tot tranen.
Lynn Austin weet je als lezer ook tot nadenken te zetten. De grootste vraag in het boek is: Wanneer ben je schuldig? Alleen als je zelf verkeerde dingen doet of ook als je weet dat er verkeerde dingen gedaan worden door anderen en jij doet er niets tegen?


‘In de eerste weken na de overgave, toen jij nog erg ziek in het ziekenhuis lag, heeft het leger de burgers van Weimar gedwongen in Buchenwald rond te kijken,’ zei Jim. ‘We wilden dat ze met eigen ogen het smerige geheim zagen dat zich in hun achtertuin had afgespeeld.’
‘Hoe reageerden ze?’
‘Ze leken geschokt. Velen beweerden dat ze niet hadden geweten wat er gebeurde, maar ik denk dat ze ervoor hadden gekozen om het niet te weten. Volgens mij maakt hen dat net zo schuldig.’


Kortom, De bron van liefde is een echte aanrader!


ISBN 978 90 297 3304 5| NUR 302 | Hardcover| 447 pagina’s | Uitgeverij KokBoekencentrum| september 2022
De bron van liefde is vertaald door Carola van der Kurk-de Boer

© Els ten Voorde, 8 oktober 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER