De vrouwen van Bletchley Park
Kate Quinn

Bletchley Park was een topgeheime ontcijferingsfabriek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog codebrekers dag in, dag uit bezig waren de Enigma-codes van de asmogendheden te kraken. Kate Quinn gebruikt dit historische feit als basis voor De vrouwen van Bletchley Park.
Kort, maar krachtig wordt dit geïntroduceerd in het voorwoord:


‘In de herfst van 1939 leek niets Hitler nog tegen te kunnen houden.
De Duitse strijdkrachten verzonden gecodeerde boodschappen met behulp van handcijfers en teleprintercodes, maar vooral met de Enigma-machine, een draagbare rotormachine die militaire berichten omzette in onbegrijpelijk koeterwaals dat als morscode via de radio werd verzonden en pas weer kon worden gedecodeerd door de ontvanger te velde.
De geallieerden onderschepten veel van deze versleutelde berichten, maar aanvankelijk slaagden ze er niet in ze te ontcijferen. De Duitsers dachten dat Enigma niet te kraken was.
Daar vergisten ze zich in.’

Het werk in BP, zoals Bletchley Park genoemd werd, zorgt voor vriendschap tussen Osla, Mab en Beth als zij tijdens de Tweede Wereldoorlog bij elkaar gestationeerd worden in het ouderlijk huis van Beth. Hun werk is topgeheim, maar bij elkaar vinden zij steun.
Drie totaal verschillende karakters, uit drie totaal verschillende milieus, beleven de oorlog op hun eigen manier: vol getoonde of juist verborgen emoties en vol openlijke of juist verborgen verliefdheid. Blijft deze vriendschap voor altijd of zal dit overgaan nadat het werk op BP is afgerond?


Kate Quinn weet de spanning in het ruim 500 pagina’s tellende boek steeds verder op te bouwen als ook verraad en intriges een rol gaan spelen. Verrassende wendingen en complotten maken het boek een echte pageturner.


Intrigerend is ook het nawoord. Veel personages en gebeurtenissen in De vrouwen van Bletchley Park zijn gebaseerd op echt bestaande personages en echt gebeurde feiten. En ook al is dit alles gemengd met fictie, zorgt dit dat het verhaal hierdoor nog meer indruk op mij maakt.


ISBN 978 90 261 6129 2| NUR 302 | Paperback| 540 pagina’s | Uitgeverij De Fontein| april 2023
De vrouwen van Bletchley Park is vertaald door Frank van der Knoop.

© Els ten Voorde, 13 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER