Marion Poschmann

De pijnboomeilanden
Marion Poschmann

Samenvatting:
In De pijnboomeilanden, genomineerd voor de Deutscher Buchpreis 2017, combineert Marion Poschmann lichtvoetigheid met filosofische diepgang, het westerse materialisme met het oosterse shintoïsme.
Wanneer universitair docent cultuurgeschiedenis Gilbert Silvester droomt dat zijn vrouw hem bedriegt, besluit hij in een opwelling het eerstvolgende vliegtuig te nemen; om afstand te nemen en zijn huwelijk te overdenken. De vlucht voert Gilbert naar Japan, waar hij het reisverslag van de klassieke dichter Basho in handen krijgt. Het geeft hem een doel: net zoals de vijftiende-eeuwse rondtrekkende monnik wil hij de maan boven de Pijnboomeilanden zien. Deze pelgrimstocht biedt hem de mogelijkheid om zich te verliezen in de natuur en zijn innerlijke onrust achter zich te laten. Maar nog voor hij begint, ontmoet Gilbert een jonge student, Yosa, die met heel andere reisliteratuur onderweg is: Het complete handboek voor zelfmoord
.


Heel fijn boek, licht absurd, diepzinnig en leerzaam.


Gilbert is een pedant mannetje, dat er vandoor gaat zodra zijn vrouw niet wil toegeven dat ze vreemd gaat. Hij heeft het toch zeker zelf gedroomd! Hij belandt in Tokio, waar een student met een sikje zijn aandacht trekt, want baardgroei bij een Japanner is niet alledaags en bovendien is hij bezig met een studie over baarden.


De student Yosa is van plan zelfmoord te plegen. Dat kan Gilbert natuurlijk niet toestaan en hij ontfermt zich over de jongen, die - zoals zijn opvoeding hem heeft geleerd - de oudere man beleefd tegemoet komt. Gilbert heeft een boek gelezen van de Japanse dichter Basho, die een pelgrimstocht maakte naar de pijnboomeilanden en hij besluit om in diens voetsporen te treden en tegelijkertijd een innerlijke pelgrimstocht te maken. Hij neemt de student onder zijn hoede, die echter een andere route wil volgen. Zijn handleiding is een reisgids voor de beste plaatsen om zelfmoord te plegen. Gilbert laat hem echter niet los, gaat met hem mee naar die plaatsen en weet hem er overal van te weerhouden, totdat hij hem uiteindelijk op een station kwijt raakt. Yosa's lot blijft ongewis.


Gilbert vervolgt zijn weg, verliest zich in dromen en filosofische beschouwingen, schrijft tussendoor haiku's en mails aan zijn vrouw en vertelt ons een heleboel over Japan, zijn oude dichters en filosofen, over bomen, heel veel bomen, en lijkt op het eind een zekere innerlijke rust gevonden te hebben.


De ingewikkelde (on)logica van Gilbert, het subtiele verzet van Yosa, de gedetailleerde bomenbeschrijvingen en de filosofie van de oude Japanse dichters maken dit boek een geweldige ervaring.


ISBN 9789026343421 | Hardcover | 176 pagina's | Uitgeverij Ambo/Anthos | oktober 2018

© Berdine, 3 januari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER