De jaagster
Kate Quinn


Wie denkt dat iedereen die misdaden begaan heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt en berecht is, heeft het mis. In 1973 leefden er voor zover bekend nog drieënvijftig oorlogsmisdadigers in de Verenigde Staten. Er was niet genoeg geld om iedere gevluchte nazimisdadiger op te sporen.


Een van die mensen was Hermine Braunsteiner. Zij was een kampbewaakster in Ravensbruck en Majdanek. Ze heeft een korte gevangenisstraf uitgezeten in Europa, maar leefde daarna onbekommerd in New York. Zij was de eerste nazioorlogsmisdadiger die door de Verengde Staten werd uitgeleverd.
Erna Petri was de vrouw van een SS-officier die vanwege haar misdaden veroordeeld werd tot levenslang. Braunsteiner en Petri zijn de twee vrouwen naar wie Kate Quinn de hoofdpersoon van haar boek heeft gevormd.


De jaagster is de vrouw die zich Anneliese Weber noemt en die zegt uit Oostenrijk te komen. Ze heeft zich in veiligheid weten te brengen na afloop van de oorlog. We leren haar kennen als de vader van de zeventienjarige Jordan MacBride haar aan zijn dochter voorstelt als zijn nieuwe vrouw. Ze zullen later inderdaad in het huwelijk treden, ook al heeft Jordan zo haar twijfels bij het verhaal van deze vrouw. Maar ze lijkt zo aardig, en als Jordan haar confronteert met de ongerijmdheden die ze gevonden heeft, lijkt Annelieses verklaring toch wel weer te kloppen. Er is ook nog een dochtertje van vier, Ruth. Van haar is Jordan zeer gecharmeerd. Maar het kind lijkt wel bang voor haar moeder. Waarom?


Een andere verhaallijn betreft twee mannen die hetzelfde levensdoel hebben: oorlogsmisdadigers opsporen die proberen hun straf te ontlopen. Zo kort na de oorlog – het is 1946 – zijn de sporen nog vers, maar toch valt het niet mee. De Britse oorlogscorrespondent Ian Graham en zijn vriend Tony, een Poolse Jood, zijn in Wenen als ze in contact komen met een vrouw die zegt de jaagster te kennen. Heel belangrijk omdat ze geen foto hebben van deze Lorelei Vogt.


Nina Markova is een Russische pilote. Zij heeft een moordaanslag door de jaagster overleefd, maar daarbij wel gezien hoe de broer van Ian vermoord werd. Nu blijkt Ian deze vrouw al te kennen! Hij was eerder met haar getrouwd om haar een kans te geven uit het verwoeste Europa te ontsnappen.
Ian, Nina en Tony gaan naar Boston, waar het spoor van de jaagster tot op heden eindigt. Dat hebben ze ontdekt doordat de jaagster brieven schreef aan haar moeder, waarin sprake is van een antiquariaat in de Verenigde Staten. Zo komt Tony bij de Jordans terecht. Vader MacBride heeft namelijk een antiekhandel, en hoewel Jordan droomt van een carrière als fotograaf, heeft ze de winkel voorlopig overgenomen als haar vader onverwacht sterft. Tony komt haar helpen.


Het verhaal over drie vrouwen, de harde pilote, de nog hardere misdadiger en de jonge aankomend-fotografe is flink uitgesponnen. We krijgen hun hele verleden te lezen, in flashbacks. Jordan en Nina zijn ook vertellers, maar het deel over Anneliese wordt verteld door Ian. Door de afwisseling van personen en het heen en weer gaan in de tijd krijgt het verhaal een redelijke spanningsboog, al voel je de romance op je klompen aan komen en weet je als lezer ook waar de gezochte jaagster zich bevindt.


Maar dat is niet de kern van het verhaal, die draait om het proces van het vinden van een misdadiger. Daarnaast is het thema Sterke Vrouwen, (ja, ook Anneliese) en wordt er een stukje geschiedenis beschreven dat vrij onbekend is. Nina is namelijk pilote bij de Russische luchtmacht, ze zat bij de ‘Nachthexen’. Een divisie bestaande uit vrouwen die vooral in de nacht er op uit vlogen om de Duitsers te bombarderen.


‘We zijn niet zomaar piloten van de vliegclub meer. We zijn onderscheiden officiers, de adelaars van Marina Raskova.’


Kate Quinn is een Amerikaanse auteur van historisch getinte fictie. De Jaagster is haar tweede roman die over de geschiedenis van Europa tijdens de twintigste eeuw gaat. 


ISBN 9789402703429 | Paperback| 512 pagina's | Uitgeverij Harper Collins | september 2019
Vertaald uit het Engels door Erica Disco

© Marjo, 13 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER