Boekenarchief C-D

altDe lijst van al mijn wensen
Grégoire Delacourt


‘Ik ben gelukkig met Jo.
Hij vergeet nooit een verjaardag of een trouwdag. In de weekenden knutselt hij graag in de garage. Hij maakt kastjes, die we verkopen op brocantemarkten. Drie maanden geleden heeft hij WiFi geïnstalleerd omdat ik besloot een weblog te schrijven over mijn breiwerk.
Soms na het eten knijpt hij in mijn wang en zegt je bent een lieverd Jo, je bent een beste meid.’


Joselyne is getrouwd met Jocelyn. Dat kan geen toeval zijn, vindt Jo, degene die het verhaal aan ons kwijt wil. Ook, geeft ze toe, Jocelyn, ook Jo genoemd, is niet de hoofdprijs, maar ze hebben het goed samen.  Er zijn drie kinderen geboren, waarvan eentje helaas overleden. De andere twee zijn intussen – ze zijn 21 jaar getrouwd- het huis uit.
De vertelster heeft een fourniturenzaak in Arras, die niet zo goed loopt, maar doordat ze nogal bedreven is in handwerken en daarover schrijft op haar blog, heeft ze aanloop genoeg.
Haar leven loopt goed… en dan wint ze zomaar ineens een bedrag van 18 miljoen euro in de lotto.
Wat nu? Rondvertellen, het uitgeven? Het er eens goed van nemen? Maar ze heeft het goed, ze wil niet veranderen. En ze kent haar Jo, die ook dromen heeft - onder andere een supersnelle auto - maar daar nu nog ijverig voor spaart. Hij zal het willen uitgeven, zeker aan die auto, en hun leven zal veranderen.
Dus verstopt Jocelyne de cheque  en begint ze lijstjes te maken. Alleen dit spelen met het idee dat ze zoveel kan, is haar genoeg. Intussen kan ze toch wel haar verhaal kwijt: aan haar vader, die immers niet langer dan zes minuten weet wat er gebeurt en gezegd wordt.
Maar wat er dan gebeurt, dat had ze nooit gedacht dat zou gebeuren.


We weten het: geld maakt niet gelukkig. Niet als je het hebt en niet als je het niet hebt. Hetgeen je wenst is immers niet voor geld te koop.
Een mooi en droevig verhaal als een zwart sprookje.


ISBN 9789022960066 | Paperback |163 pagina's | Orlando | maart 2013
Vertaald door Marga Blankestijn

© Marjo, 25 maart  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER