Boekenarchief C-D

Paulo Coelho

http://paulocoelhoblog.com

 

Elf minuten


Marjo maakte al melding van dit boek en aangezien ik het al een tijd had liggen was het een mooie aanleiding om het te gaan lezen.


Maria een mooie Braziliaanse, droomt van het avontuur en de grote liefde. Ze is enkele keren verliefd geweest en hevig teleurgesteld in de reacties van mannen. Ze besluit om niet meer verliefd te worden. Na lang sparen heeft ze genoeg bij elkaar om een week naar Rio de Janeiro te gaan en daar ontmoet ze een Zwitser die haar voorstelt danseres te worden in een nachtclub te Genève. Maar wat zij als een sprookje voor zich ziet, blijkt in werkelijkheid iets heel anders. Ze belandt in de prostitutie, wel in een chique nachtclub waar alles er even beschaaft aan toe gaat, maar toch. Ze besluit lichaam en geest te scheiden en neemt zich voor véél te sparen zodat ze weer terug kan naar Brazilië om daar te trouwen en een boerenbedrijf op te zetten. Maar dan ontmoet ze een schilder die in haar het licht ziet. Hij brengt haar aan het wankelen, lichaam en geest blijken toch niet apart te kunnen functioneren. De schilder blijkt ook klant te zijn bij de nachtclub waar Maria werkt. Hij neemt haar mee naar huis en vertelt haar dat hij welliswaar beroemd is en alles heeft maar DE liefde mist. Ze bedrijven geestelijk de liefde met elkaar.
Maar dan verschijnt in de nachtclub een speciale klant die (sado)masochist blijkt te zijn. Maria raakt geintrigeerd door deze vorm van vrijen en denkt dat dit het ware is. Maar de schilder laat haar zien dat dit geen goede vorm van liefde is....
Het verhaal begint met Er was eens... en eindigt zoals alle sprookjes eindigen: Eind goed al goed.


Paulo Coelho probeert te zeggen dat vrouwen ook seksuele vrijheid hebben en door van Maria een prostituee te maken kan hij deze vrijheid ook beschrijven. Door haar beroep kan zij experimenteren en alle facetten van sex ervaren. De nachtclubeigenaar laat haar vrij in de keus om wel of niet met iemand mee te gaan. In zoverre heeft ze dus inderdaad de 'vrijheid'.


De titel Elf minuten slaat op de tijd die nodig is om de werkelijke daad te verrichten. Coelho is van mening dat het hele leven om deze elf minuten draait, dat het huwelijk aangegaan wordt gericht op deze elf minuten. Hij laat de schilder vertellen dat mannen ook bang zijn dat zij niet aan de verwachtingen en prestatie kunnen voldoen. Dat vrouwen onduidelijk zijn in hun wensen en verlangens.
Coelho stelt dat het niet om de daad zelf gaat maar dat sex moet voortkomen uit liefde om volledige voldoening te geven.


Na elke ontmoeting of ervaring schrijft Maria in haar dagboek over haar al dan niet geleerde lessen.


Allemaal prachtig, maar toch....kreeg ik regelmatig het gevoel dat ik een veredelde bouquetreeks aan het lezen was maar dan met de nodige portie sex erin. Het is meer een opsomming van alle seksuele mogelijkheden opgehangen aan het nogal saaie verhaaltje van: meisje ontmoet lieve aardige man, maar daar is de knappe bruut en relatie met lieve man lijkt toch minder tot het meisje inziet dat de lieve man toch de ware is. Ik vraag me af of dit boek ook zo de hemel is was geprezen als onbekend was dat Paulo Coelho dit had geschreven.


Uitgever Arbeiderspers ISBN 9029509813 Verschijningsdatum 11/2004 Bindwijze Paperback Aantal pagina's 271 blz.

© Dettie, december 2004

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!