Boekenarchief C-D

De verzegelde brief
Emma Donoghue


1864
Fido Faithfull is stomverbaasd als ze haar vriendin Helen Codrington tegenkomt in Londen. Ze wist niet beter of Helen zat op Malta waar ze zeven jaar geleden met haar man, viceadmiraal Harry Codrington, naar vertrok. Ondanks dat ze heel goede vriendinnen waren heeft Fido nooit meer wat gehoord van Helen. Ze kreeg geen brieven of niets. Het blijkt dat de Maltese post het flink af heeft laten weten. Helen heeft wel degelijk geschreven evenals Fido maar ze hebben elkaars brieven nooit gehad.


Al snel is de vriendschap weer even innig als voorheen. Helen stort haar hart weer uit bij Fido. Ze heeft een zeer ongelukkig huwelijk met de twintig jaar oudere Harry. Het enige wat hen nog bindt zijn hun twee kinderen.
Voordat Helen naar Malta vertrok, was Fido bij het gezin Cordington ingetrokken in een poging het huwelijk te redden. Alle goede bedoelingen ten spijt, werd het alleen maar slechter. Harry verzocht haar toentertijd vriendelijk te vertrekken omdat hij niet wilde dat zij getuige was van interne zaken die alleen man en vrouw aangingen. Fido vond dat pijnlijk maar het was wel begrijpelijk.


Inmiddels is Fido uitgeefster en pleit vurig voor arbeidsrecht voor de vrouw, wat zeer ongebruikelijk is in die tijd. Ze heeft vijfentwintig meisjes in dienst en is daar trots op. Van Helen hoeft die vrouwenbeweging niet zo. De elegante, aantrekkelijke Helen laat zich veel begeleiden door kolonel David Anderson en dat roept nogal wat roddelpraat op. Uiteindelijk beschuldigt Harry Cordington zijn vrouw van overspel en vraagt een echtscheiding aan en dan breekt de hel pas goed los.


Het hele verhaal draait om de vriendschap tussen de manipulatieve Helen en de goedgelovige, bijna naïeve, Fido. Helen weet dat Fido haar erg toegenegen is en gebruikt dat ook in het spel dat ze speelt rond de scheiding en de rechtszaak. Het is vreemd dat een zeer intelligente vrouw als Fido zich zo laat inpakken door Helen. Elke keer opnieuw gebeurt er iets wat maakt dat je denkt deze keer pikt Fido het niet, uiteindelijk gebeurt dat ook maar dan nog...


De schrijfster vertelt in haar nawoord dat Fido (Emily Faithfull) echt geleefd heeft en een van de vooraanstaande leden van de eerste golf van de Britse vrouwenbeweging was. Het verhaal is gebaseerd op een werkelijke rechtszaak waar Fido bij genoemd werd en waarin eveneens sprake was van een verzegelde brief. De schrijfster heeft daar haar fantasie op losgelaten maar heeft helaas een bijna onwaarachtig personage gemaakt van Fido.


In het verhaal voel je dat Fido de vrouwenbeweging zeer toegedaan is. Ze heeft in diverse vooraanstaande bladen artikelen gepubliceerd en is erg geacht in haar kringen. Ze heeft op eigen kracht een uitgeverij opgezet en is haar werk zeer toegedaan.
Gezien haar positie in de vrouwenbeweging is het te begrijpen dat ze een ongelukkige vrouw wil helpen, maar Helen is iemand die Fido keer op keer op het verkeerde been zet ten gunste van zichzelf. Het wringt dat een dergelijk intelligente vrouw zich dat laat gebeuren en dat is ook wat ik tegen heb op dit boek.
Eveneens storend vond ik de schuingedrukte gedachteonderbrekingen van Helen en Fido, ze haalden de vaart uit het verhaal. Gelukkig worden die verder in het boek minder gebruikt.


Toch is het verhaal wel spannend en het leest lekker weg en ook het reilen en zeilen binnen de vrouwenbeweging en de positie van de vrouw komt goed naar voren. Maar Fido wordt neergezet als een goedgelovig, bijna dom meisje, in plaats van een vrouw die zich flink bezighoudt met de vrouwenbeweging. Zoals gezegd, het verhaal wringt en dat is jammer, het was overtuigender geweest als Fido daadwerkelijk als die krachtige vrouw was opgevoerd die ze in werkelijkheid ook was. Nu komen haar handelingen niet overeen met het personage.


ISBN 9789045802916 | Paperback | 391 pagina's | Uitgeverij Atlascontact | oktober 2012

© Dettie, 7 december 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER