Novembermeisjes


Een debuutbundel met zes verhalen. Ieder verhaal heeft een of meer hoofdpersonages die ofwel seksueel nieuwsgierig, maar onhandig zijn of onaangepast zijn in hun seksueel gedrag. Wat er staat te gebeuren, dat is vaak ondoordacht uitgelokt door de hoofdpersoon of een onbezonnen reactie op de buitenwereld.
In drie verhalen zijn de hoofdpersonen jonge jongens die een bepaalde ontwikkeling doormaken.
In het eerste verhaal "knapkruid" is dat een seksuele ontwikkeling: een jongen is enigszins verkikkerd is op de moeder van zijn vriend, een geval van 'ik-wil-wel-maar-ik-durf-niet'.
In'Nieuwkomers' is het verantwoordelijkheidsbesef: een jongen denkt dat een ongeluk dat een nieuw buurjongetje overkomt zijn schuld is.
In 'Badgasten' is het een besef dat roekeloosheid gevaarlijk is. Het verhaal van de huismeester (waarvan ik gehoord heb dat het de basis zal zijn voor een roman van Overeems hand) gaat over een bang aangelegde man, die buiten zijn wil om in een akelige situatie verzeild raakt.
In'Novembermeisjes' is ook zo'n man de hoofdpersoon, maar in dit verhaal slaan zijn negatieve gevoelens over zichzelf om in foute positieve.
En dan is er nog het verhaal van de jongen die nog maagd is en zich daar zorgen over maakt.
Ik vond alle verhalen de moeite waard, al gaat mijn voorkeur uit naar de verhalen over de jonge jongens. Die zijn in de vorm van een coming-of-age-verhaal en zijn best een roman waard. Eigenlijk vind ik 'de huismeester' het minst interessante verhaal...


Paperback | 203 Pagina's | De Bezige Bij | 1ste Druk | 2005 | ISBN: 9023417739

© Marjo, april 2006

reageren? Klik hier!