Boekenarchief M

altSkippy tussen de sterren
Paul Murray

‘Je zit je hele kindertijd  lang tv te kijken, en je neemt aan dat alles wat je daarop ziet jou ook op een dag gaat gebeuren: jij zult ook een formule 1-race winnen, op en trein springen, een groep terroristen oppakken, tegen iemand zeggen: ‘ Geef dat pistool aan mij’ et cetera. Dan ga je naar de middelbare school, en plotseling begint iedereen aan je te vragen naar je carrièreplannen, je doelen-voor-de-lange-termijn, en met doelen bedoelen ze niet dat je van plan bet een doelpunt te gaan maken in de FA Cup of iets dergelijks. Geleidelijk aan begint de afschuwelijke waarheid je te dagen: dat de Kerstman nog maar het topje van de ijsberg was – dat je toekomst niet het achtbaantje zal zijn dat je je had voorgesteld, dat de wereld die je ouders bevolken, de wereld van de afwas doen, naar de tandarts gaan, in het weekend naar de bouwmarkt om vloertegels te kopen, in feite in grote lijnen is wat mensen bedoelen als ze het hebben over ‘ het leven’ .


Dat is wel zo'n beetje de kern van het verhaal van de hoofdpersonen in dit boek. Ze proberen er allemaal het beste van te maken, maar ook in dit verhaal komen pubers voor keuzes te staan, waarbij ze niet altijd weten wat de juiste zal blijken te zijn.
De hoofdpersoon van dit omvangrijke verhaal is Skippy, een veertienjarige puber. Hij zit op een katholiek internaat in Dublin. In de proloog valt hij dood op de grond, zonder dat we weten hoe dat komt. Hij schrijft nog in de rode siroop die op de grond naast hem ligt ‘zeg ’t Lori’ en dan is hij er niet meer.
Maar dan begint het verhaal pas. Dat vertelt over een bepaald semester op een jongensschool, waar in de tweede klas de jongenslijven gieren van de hormonen, terwijl voor in de klas vooral mannelijke docenten proberen hun lesstof over te brengen.  De personen die met Skippy, bijnaam voor Daniel Juster, te maken hebben, vertellen allemaal een eigen verhaal: klasgenoten, docenten, zowel paters als leken, vrienden en vriendinnen, en nog meer mensen die met hem te maken hebben gehad, waaronder ook minder welwillende figuren.
Het vertelt over een periode waarin Skippy veel meemaakt, en wijzer wordt, maar misschien niet wijs genoeg. Drugs, seks en verliefdheid, de ingredienten van een coming-of-age roman. Een dikke pil,  waarvoor je doorzettingskracht nodig hebt. Het omvat de verhalen van veel verschillende personen, die zeker allemaal iets met Skippy te maken hebben, maar daarnaast vooral ook een heel eigen verhaal vertellen.
En dat had best wat minder gemogen, persoonlijk vind ik het te veel van het goede, maar Paul Murray kan goed vertellen, en als je van deze verteltrant houdt, dan heb je een juweel (zeker geen juweelTJE) in handen.


ISBN 9789056723897| hardcover | 663 pagina's | A.W. Bruna | augustus 2011
Vertaald uit het Engels door Dirk-Jan Arensman

© Marjo, 30 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER