Boekenarchief M

Kimonomeisje
Marjet Maks


Kunstschilder George Hendrik Breitner (1857-1923) heeft een paar lastige maanden achter de rug. Na een oogoperatie en een verblijf van vier maanden in het ziekenhuis moet hij het rustig aan doen van de arts. Neem een vrouw adviseerde deze hem, rust, reinheid en regelmaat zou hem goed doen. Maar de enige vrouwen die Breitner kent, zijn zijn modellen die hij vaak ergens in Amsterdam opduikelt.
Vooral bij Jordans naaiatelier vindt hij vaak geschikte meisjes voor zijn schilderwerk. De rondborstige maar grof gebekte Marie, dochter van de kleermaker, is overigens zeer geïnteresseerd in de schilder en staat vaak en graag model.

Helaas wil het schilderen na de ziekenhuisopname niet echt lukken, de schilderijen zijn te doods volgens Jacob Israëls, de personages zijn te houterig wist Willem Witsen hem te melden. Een lichte depressie sluimerde. Zelfs zijn model was niet gecharmeerd van zijn werk. Het moest anders, levendiger, beter...


Geesje Kwak werkt sinds kort, samen met haar zus Anna, bij het atelier van Jordan. Het is daar dat ze voor het eerst Breitner ziet. Volgens haar zus is Breitner een schilder van het volk. Breitner maakt ook graag foto's van mensen en de stad, waarna hij deze foto's uitwerkt in schilderijen. Het is tijdens het fotograferen dat hij Geesje in beeld krijgt. Haar gezicht doet iets met hem. Ze heeft iets onbevangens, iets wat hij mist bij zijn modellen. Als hij haar met Anna op straat ziet, ontstaat er een gesprek en hij nodigt de meisjes uit om te komen poseren.


Geesje gaat erop in. De ontwapenende Geesje met haar directe vragen, inspireert Breitner. Na lange tijd lukt het hem weer een boeiend schilderij te maken met Geesje in kimono.
Eindelijk lukt het hem weer een inkoper geïnteresseerd te krijgen. Deze man wil zelfs meer van deze schilderijen, iets waar Breitner maar al te graag op ingaat. Hij is erg gesteld geraakt op Geesje.


Ondertussen lezen we ook over het privéleven van Geesje, dat minder rooskleurig is. Het gezin is van eenvoudige afkomst en er is weinig geld te besteden. Het geld dat Geesje voor het poseren ontvangt is erg welkom. Moeder is erg ziek en haar gezondheid holt achteruit. Ondanks het werk in het atelier waar Geesje ook gewaardeerd wordt, is het bezoek aan de schilder voor haar steeds een moment van rust, even wat anders dan het gesappel thuis.


We lezen over de mooie vriendschap die tussen de schilder en het meisje ontstaat en mede daardoor leren we oorsprong van de bekende kimonoschilderijen kennen.
Historische romans zijn sowieso altijd prettig om te lezen, ze nodigen vaak uit tot verder zoeken naar de personages of zoals in dit geval hun werk. Marjet Maks heeft met dit boek ook weer mijn interesse aangewakkerd en dankzij haar deskundig geschreven verhaal heb ik weer veel geleerd over Breitner en de dan heersende tijdgeest.


Zie ook de Breitnertentoonstelling in Singermuseum Laren


ISBN 9789464497953 | Paperback | 174 pagina's | Uitgeverij Ellessy | 4 mei 2023

© Dettie, 1 mei 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER