Boekenarchief M

Asiento
3. Zonen van Jafeth
John Meilink


Dit is het derde deel van een vierluik over de Nederlandse slavernijgeschiedenis. De Amsterdamse handelsfamilie Coymans en diens rol in de slavenhandel staat centraal. Balthazar Coymans streeft er naar het alleenrecht verwerven om slaven te kunnen verkopen: het asiento de negros.
In de praktijk was het asiento de negros de berekening van het aantal personen, dat in een schriftelijk vastgestelde termijn aan de Spaanse koloniën als slaaf mocht worden geleverd.
Ook dit derde deel berust op feiten, al is het verhaal gefictionaliseerd. Achter in het boek vinden we de verantwoording: wat er wel klopt (het meeste ) en wat niet. En ook nu is het ondanks alle ellende waar je over leest weer een meeslepend spannend verhaal geworden.


Het derde deel begint in 1685, als Balthazar Coymans neerstrijkt in Cadiz, aan de zuidwestkust van Spanje.
Het is de tijd van de Inquisitie. Karel II is dan koning van Spanje, niet bepaald een sterke koning. De macht was dan ook vooral in handen van enkele hoge raadslieden en bestuurders, de aartsbisschop van Toledo, de Inquisiteur-Generaal en een lid van de Spaanse Grandeza.
De macht van de Inquisiteur-Generaal was groot. En dat zou Coymans danig parten spelen. Hij is een Hollander, per definitie een ketter. Daarnaast was er nog tegenwerking van zakelijke concurrenten.


We lezen ook over Jan Claver, die met zijn schip slaven vervoert naar Curaçao. Maar omdat de regelingen rondom de handel niet goed geregeld zijn komen er alleen maar slaven aan op het eiland, terwijl er geen slaven doorgevoerd worden. Wat moeten ze met al die slaven?
Dan maar illegaal doorverkopen hebben ze gedacht. Maar dat leverde natuurlijk de nodige problemen op. Corruptie voerde hoogtij, zekerheid over wie betrouwbaar was, en wie niet had je niet.


Er er is het verhaal over de soldatensectie van de West-Indische Compagnie met Sergeant Sepiers, een man die verlangt naar rust, en daarvoor al het een en ander opzij gelegd heeft.
Deze verhaallijnen wisselen elkaar af, waardoor de vaart er in blijft. Zeker als er ook nog slaven ontsnappen, die we volgen op hun vlucht in barre omstandigheden.


Het is een hard verhaal, met veel actie. Het leven was hard in die dagen. John Meilink beschrijft dat zo goed dat je jezelf aanwezig waant op die stinkende volle schepen, dat je de hitte en de dorst ondervindt die de personages ondervonden. Gelukkig is er af en toe ook ruimte voor een adempauze, een klein beetje romantiek, en er zijn de flashbacks over het verleden van Coymans.
Het derde deel is los van de eerder verschenen boeken te lezen. (maar dat haal je dan wel in!)


John Meilink (1961, Amsterdam) debuteerde in 2019 met de historische roman Kroesvee, het eerste deel uit een serie van vier los van elkaar staande verhalen over Hollanders en de slavenhandel in de zeventiende eeuw (onder de overkoepelende reeksnaam 'Zonen van Jafeth'). In 2022 verscheen deel twee: In Barbarije.

ISBN 9789460229893 | paperback | 440 pagina's | Uitgeverij LM Publicers | juli 2023

© Marjo, 24 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER