De bibliothecaresse van Auschwitz
Antonio Iturbe
De Bibliothecaresse Van Auschwitz gaat over Dita, een veertienjarig Joods meisje uit Praag. In Auschwitz wordt ze benaderd: wil zij misschien de bibliothecaresse van de geheime school worden in het familiekamp, Blok 31 geheten? De acht boeken in haar bibliotheek en kampbewoners als Fredy Hirsch zorgen ervoor dat Dita de moed niet verliest en blijft vechten om te overleven, ook wanneer ze dierbaren kwijtraakt.
De Bibliothecaresse Van Auschwitz is een roman die gebaseerd is op feiten. De belangrijkste personages in het boek hebben werkelijk bestaan. De hoofdpersoon, Dita Polachova, was werkelijk de bibliothecaresse, zoals beschreven. Zij overleefde het kamp.
Deze echtheid maakt het boek natuurlijk nog indrukwekkender, al is het wel gefictionaliseerd.
In het kamp waar normaal leven eigenlijk niet mogelijk was, probeerden enkele mensen toch een klein beetje ‘gewoon’ door te brengen door de kinderen dingen te leren. Dita was de boekenverzorger. Zij zorgde dat ze verstopt bleven, onderhield ze en deelde ze uit. Leende ze uit. Het waren maar acht boeken, maar ze vormden voor de kinderen een wereld van verschil.
Behalve haar werk en haar leven beschrijft Iturbe ook de gang van zaken in de rest van het kamp.
Hij heeft het kamp bezocht en vond tot zijn geluk twee boeken: ‘Je me suis évadé d’Auschwitz’ van Rudi Rosenberg en ‘The painted wall’ van Ota Kraus
Beiden overlevenden van het kamp, en Ota was de echtgenoot van Dita! Antonio Iturbe was blij verrast: hij correspondeerde met haar en ze bezochten samen Theresienstadt.
Achter in het boek staan nog enkele korte biografieën van de personages, en een bibliografie.
Antonio González Iturbe is een Spaanse journalist, schrijver en professor. Momenteel is hij directeur van het culturele tijdschrift Librújula.
ISBN 9789022586310 | Paperback | 416 pagina's | Uitgeverij Boekerij | april 2019
© Marjo, 14 november 2021
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER