Charlie Jonas

Het kattencafé
Charlie Jonas


Op een regenachtige dag in Keulen staat de 73-jarige Susann een beetje treurig naar buiten te kijken. Ze mist haar pas overleden echtgenoot en heeft zojuist van een overijverige arts te horen gekregen dat ze zich maar beter kan laten opereren. Nieuwe heupen zou ze nodig hebben. Susann heeft daar helemaal geen zin in. En dan besluit ze nog één keer terug te gaan naar de plek waar ze zo gelukkig was met haar man: Ischia, het eilandje voor de kust bij Napels. Maar dan zit ze wel met Mimi, de kat die zomaar is komen aanlopen maar waarop ze erg gesteld is geraakt. Aan wie kan de vragen voor het dier te zorgen?


Haar oog valt op Leonie, een vrijgezelle lerares. Inderdaad is zij bereid van dienst te zijn. Al is ze eigenlijk geen kattenliefhebber, een paar keer per dag naar de woning van Susann gaan, dat is vast geen probleem.
Maar als het appartementsgebouw waar Susann woont gerenoveerd blijkt te worden, moet Mimi met heel haar hebben en houden naar de keurige flat van Leonie, waar geen balkonnetje bij is. En Mimi laat duidelijk merken dat dit niet naar haar zin is.
Opnieuw op zoek naar een logeeradres komen we bij de vriendin van Leonie. Maxie is dol op katten en gelukkig, zij wil de kat wel opnemen. En zo komt Mimi in het café terecht, dat dan nog geen kattencafé is, maar dat al snel zal worden: Mimi blijkt zwanger!


Deze drie vrouwen volgen ieder een eigen weg. Terwijl Susann op Ischia verliefd wordt en zich zorgen maakt om haar kat, van wie zij nog steeds denkt dat hij bij Leonie is, is Leonie blij dat Mimi zich prettig schijnt te voelen bij Maxie. Maar op haar beurt voelt zij zich schuldig omdat zij Susann wijsmaakt dat de kat nog bij haar is. En zij maakt zich zorgen over haar vriendin die in haar ogen voor de verkeerde man lijkt te vallen. In dezelfde tijd is Maxie ook letterlijk gevallen, zij kwam in botsing met een man die later de journalist blijkt te zijn die over het kattencafé zou schrijven. Maxie verwacht na deze aanvaring geen lovend artikel meer, maar dat hij haar zou aanklagen bij de keuringsdienst van waren had ze toch ook niet verwacht!


En dan is er nog een vrouwspersoon: het meisje Emma. Ze is een leerlinge van Leonie, die constateert dat het kind eenzaam is, het gevolg van een gebroken gezin. Emma brengt veel tijd door in het kattencafé, zij wil graag een van de jonge poesjes, maar haar vader is er op tegen.


Voldoende stof om een lekkere feelgoodroman van te maken: misverstanden, foute mannen, maar ook nieuwe romances. Het verhaal speelt zich vooral in Keulen af, en voor een deel op Ischia. Omdat Maxie zelf de taarten bakt die ze serveert in haar café, is er een bonus: achterin staan recepten! En natuurlijk gaat het over katten, waarbij duidelijk wordt dat de schrijfster ook dol is op katten.


Die schrijfster is Charlie Jonas, een pseudoniem van een Duitse romanschrijfster.


ISBN 9789400514652 | paperback| 304 pagina's | Uitgeverij Bruna| maart 2022
Vertaald uit het Duits door Olga Groenewoud

© Marjo, 27 mei 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER