altHoogland
Adriaan van Ijperen

Max maakt een wandeling door de Schotse Hooglanden. Deze wandeling maakte hij als jonge man ook maar nu hij bijna vijftig is, beleeft hij de tocht op een andere, meer intense manier. Max stapt stevig door en geniet van de prachtige omgeving. Af en toe komt hij onderweg een andere wandelaar tegen. Steeds opnieuw loopt hij de jonge Pepijn tegen het lijf en de twee worden min of meer vaste reisgenoten.

Pepijn doet hem denken aan zichzelf in zijn jonge jaren. Uiterlijk is Pepijn een kopie van zijn jongere zelf maar ook zijn karakter roept herinneringen op. Pepijn worstelt met verlegenheid waardoor hij soms stug en nors overkomt. Max herkent dit maar al te goed en wil de jongen helpen.

“Het gaat uiteindelijk niet om wat je achterlaat. Het belangrijkste is wat je ervan meeneemt. Het hoort bij het ouder worden. De dingen die van belang zijn, blijven je bewust of onbewust bij. Daar kun je wat mee.”

Pepijn slaat zijn welgemeende adviezen in de wind. Soms denkt Max dat Pepijn zich aan hem ergert, toch blijven ze samen oplopen. Op een gegeven moment merkt de lezer op dat Pepijn geen reisgenoot van vlees en bloed is. Wanneer Max en Pepijn bijvoorbeeld op hun overnachtingsplek aankomen of ergens een hapje eten, wordt alleen Max aangesproken. Pepijn lijkt wel onzichtbaar, anderen nemen hem niet waar.

Max maakt de wandeling alleen. Pepijn, zijn jongere zelf heeft hij in gedachten op sleeptouw genomen. Hij loopt door een prachtige omgeving met de levenservaring die hij heeft opgebouwd. Hij herinnert zich maar al te goed de weg die hij heeft afgelegd om te worden wie hij nu is. Toen hij als jonge man dezelfde route liep moest het pad nog gebaand worden. De  wandeling staat dus tegelijkertijd symbool voor het levenspad.

Pepijn en Max lopen in weer en wind en genieten van de prachtige omgeving. De lezer geniet mee want de auteur weet te natuur en de sfeer van het land mooi te omschrijven. Het thema in dit boek is zelfontplooiing en ook zelfinzicht. Daarnaast biedt dit boek een mooi reisverhaal. Boeiend is het om te lezen over de diverse locaties waar Max zijn nachten doorbrengt. Het leukste zijn de anekdotes over overnachtingen bij mensen thuis.

Hoogland is een mooie, integere novelle. Het verhaal is smaakvol, boeiend en onderhoudend. Misschien moet ik toch maar eens op zoek gaan naar goede wandelschoenen.

“Trust your shoes”

ISBN 9789078905585 | Paperback | 118 pagina's |  De Brouwerij | juni 2012

© Annemarie, 10 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER