altHoogland
Adriaan van IJperen


Het verhaal is kort verteld: een vijftigjarige man vertrekt vanuit de Schotse plaats Milngavie  om opnieuw de wandeling te gaan maken die hij ook maakte als jongeman, toen hij op een dieptepunt van zijn leven was. Het was toen een moment van bezinning, en hij wil weten of de wandeling nu anders zal zijn. Ook is het een soort hulde aan de jongen die hij toen was. Het is hem door deze wandelervaring gelukt om een nieuwe weg in te slaan.


‘Ik zie mezelf zoals ik vroeger was, vaag, als door een waas. Stevig doorstappend ondanks het gewicht van mijn rugzak, sneller dan nu. Haren wapperen achter me aan. Mijn blik op oneindig. Zo snel mogelijk zo veel mogelijk kilometers afleggen. Meer een prestatietocht dan een wandeling. Geen tijd om te genieten. Schuw voor contact met anderen. Almaar jagen om zoveel mogelijk te zien. Blind voor het feit dat ik daardoor heel veel mis. Ben ik daarom naar hier gekomen? Om het over te doen. Maar wat?’


Is het toeval dat de jongeman die plotsklaps naast hem komt, dat zo lijkt op de jonge Max? Hij is niet spraakzaam, hij heeft geen oog voor mooie dingen, hij is schuw en verlegen. Hij is als Max was.
Als dan tijdens de wandeling de schrijver zijn hoofdpersoon regelmatig zijn verhaal laat vertellen vanuit de ik-persoon, en niet de wij-vorm gebruikt die de lezer verwacht, trek ik de volgende conclusie: Max wordt vergezeld door zijn jongere zelf.
Dat wordt later in het verhaal op een slinkse manier bevestigd overigens.
Zo wordt het verhaal een herbeleving, een coming-of-age verhaal in retrospectief. Dat vind ik heel knap gedaan! Het leest bovendien vlot, met pittige dialogen, korte beschrijvingen van de route en een kleine spanningsboog. Bovendien schetst van IJperen echt de sfeer van het Schotse land, de druilerige regen, de indrukwekkende verlatenhied van het landschap. Hij heeft vast deze wandeling zelf gemaakt, en heeft ook de Ben Nevis beklommen.


Als een debutant een novelle als deze schrijft ben ik benieuwd naar het volgende boek. Dit is bepaald geen recht toe recht aan verhaal zoals je zo vaak voorgeschoteld krijgt. Knap werk!


ISBN 9789078905585 | Paperback | 118 pagina's |  De Brouwerij | juni 2012

© Marjo, 25 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER