jeugd 13-15 jaar

Serge/Samuel


Een verhaal dat deels gebaseerd is op een jeugdherinnering van de schrijver.


Het is tegen het eind van de Tweede wereldoorlog. In een dorp in West-Vlaanderen komt een nieuwe jongen in de zesde klas. Hij wordt voorgesteld als Serge, die nog niet goed Vlaams spreekt, en hij krijgt een plaats naast Jaak, de verteller van het verhaal.
"het jongetje zag er stevig gebouwd en wat gedrongen uit. Hij had gitzwart haar en een erg bruine tint, hij leek zoals wij vooral buitenshuis te leven."
De lezer heeft al snel een vermoeden van wie en wat het jochie is, maar Jaak hoort het pas als Serge weer uit zijn leven verdwijnt.
Kinderen op die leeftijd accepteren alles zonder vragen te stellen en het is Serge op zijn hart gedrukt om niets te vertellen. Wat hij af en toe toch laat doorschemeren wordt door zijn vriendjes niet opgepikt. Als Serge met Jaak naar de schoenmaker fietst, keert hij ineens om en fietst als een gek weg.


"Ben je nu helemaal gek geworden? Je moest toch naar de schoenmaker?' schreeuwde ik. Ik hijgde zwaar en remde zo bruusk naast hem dat mijn fietswiel scheefsloeg en er een wolkje stof opwaaide.
"heb je ze niet zien staan dan?" Hij keek me aan alsof hij de duivel in persoon had gezien. Hij was lijkbleek.
"wie niet zien staan?"
Ik moet wel erg sip naar hem gekeken hebben want ineens moest hij lachen.
"Die zwarte kerels. Met dat dubbele bliksempje op hun revers. Dat zijn SS-ers man!"
"en wat dan nog?"


Serge en Jaak worden vrienden, maar dan is de oorlog afgelopen, en Serge verdwijnt..
Dan volgt deel twee. Het is 1985 en Jaak ontvangt een pakketje. Daarin zit een brief van Serge die Samuel heet, en een verhaal. Het verhaal van een joods jongetje dat de dupe werd van de nazi's.


Een aangrijpend verhaal over de waanzin van de oorlog. Over de angst in joodse gezinnen, en het wrede lot van velen.


ISBN: 90-5908-174-9, 143 pagina's Met illustraties Bindwijze: Gebonden Leuven, 2005 Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok
Leeftijd 13 jaar

© Marjo, oktober 2006

Reageren? Klik hier!