jeugd 13-15 jaar

Rick Riordan

http://www.rickriordan.com

 

hspace="15"De hamer van Thor
Magnus Chase en de goden van Asgard deel 2
Rick Riordan


Nog niet zo lang geleden is het leven van Magnus Chase ingrijpend veranderd. Nou ja, “leven” is misschien niet het juiste woord. De destijds dakloze Magnus is gestorven tijdens het verrichten van een heldendaad. Normaal gesproken zou dat einde verhaal zijn geweest maar Magnus’ heldhaftige dood werd door de Walkure Samirah-al-Abbas, alias Sam, opgemerkt. Sam besloot Magnus in het Walhalla, de Vikinghemel voor gesneuvelde strijders, op te nemen. Sindsdien “leeft” Magnus als ondode voort.


In het Walhalla, dat een soort gigantisch vijfsterrenhotel blijkt te zijn, leidt Magnus een luxeleven. Aan werkelijk alles is gedacht. Helaas zijn er wel voorwaarden aan het verblijf in Walhalla verbonden. Magnus staat in dienst van de Vikinggoden en moet doen wat hem opgedragen wordt. Bovendien zal hij voor oppergod Odin moeten vechten tijdens Ragnarok, de onafwendbare strijd die zal leiden tot de ondergang van de goden.


Tot nu toe heeft vooral de dondergod Thor er een handje van een beroep op Magnus te doen. Hoewel de machtige god niet zonder zijn hamer kan, slaagt hij er regelmatig in het enorme voorwerp kwijt te raken. Ook nu is de hamer verdwenen. Niemand mag het weten want de kracht van Thor stelt zonder hamer weinig voor. De verdwijning van het wapen zou dan ook Ragnarok in kunnen luiden. Magnus krijgt opdracht de hamer zo onopvallend mogelijk op te sporen.


Hoewel Magnus een ondode is, wil dat niet zeggen dat hij ook onsterfelijk is. In het Walhalla kan hij zorgeloos het loodje leggen – hij verrijst dan gewoon weer uit de dood - maar in de buitenwereld is hij sterfelijk. Het scheelt dat Magnus een aantal bijzondere krachten, trouwe vrienden én een goddelijke vader heeft. Daarnaast kan hij altijd vertrouwen op de hulp van zijn zwaard Jack. Het is alleen vervelend dat Jack steevast – en heel vals – popliedjes brult wanneer hij zijn doelwitten te lijf gaat.


De hamer blijkt in het bezit van de reuzen te zijn en dat is niet best. Ze zijn meesters in het verstoppen van voorwerpen en bovendien oersterk. Tot Magnus’ schrik heeft Loki, de god van chaos en leugens, lucht van de situatie gekregen. De uiterst onsympathieke god heeft het op een akkoordje met de reuzen gegooid. Magnus en zijn vrienden zullen de hamer alleen terugkrijgen als Sam een enorm offer brengt.


Wat Loki van Sam vraagt, is ronduit verschrikkelijk. Het is duidelijk dat de gemene Loki een uiterst duister plan aan het smeden is. Magnus en zijn bijzondere vriendengroep hebben maar een paar dagen de tijd om zijn snode ideeën een halt toe te roepen.


Wie De hamer van Thor heeft gelezen kan het verhaal onmogelijk van a tot z navertellen. Er gebeurt namelijk enorm veel in dit boek. Reuzen, dwergen, elven, bokken, wurgkoorden, zwaarden, hamers en goden die selfies maken, zorgen ervoor dat het verhaal de ene wending na de andere neemt. Magnus ontsnapt meerdere keren aan de dood maar het ziet er niet goed voor hem en zijn vrienden uit. De vijand is gewoonweg te sterk. Om de hamer aan Thor terug te kunnen geven, zal Sam toch aan de eis van Loki gehoor moeten geven. “Sorry, het is niet gelukt”, zijn immers niet de woorden die een dondergod met een kort lontje wil horen.


Wie een boek wil lezen dat een betrouwbaar beeld van de Vikinggoden schetst, kan maar beter een ander boek kiezen. Hoewel de auteur zich heel goed in de geschiedenis heeft verdiept, heeft hij een geheel eigen stempel op het verhaal gedrukt. Zo zijn alle goden, inclusief de Romeinse en Griekse goden, naar Amerika verkast. De verhaalstijl is heel bijdehand en de personages zijn aangepast aan het moderne leven. Zo draagt Walkure Sam een hoofddoek omdat ze moslima is, en is haar broer (of zus) Alex genderfluid.


De hamer van Thor lees je dus niet voor het hoge waarheidsgehalte. Het is een boek voor lezers die van avontuurlijke verhalen vol ongewone personages en gebeurtenissen houden. Dit boek, dat prima los te lezen is, vormt het tweede deel van de serie Magnus Chase en de goden van Asgard. De schrijver laat zich aan het eind van dit verhaal ontglippen dat in het derde deel een oude bekende zal terugkeren. Wie het werk van deze auteur kent, mag driemaal raden wie het is!


ISBN 9789000345472 | paperback | 429 pagina's | Uitgeverij Van Goor | januari 2017
Vertaald door Marce Noordenbos
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 29 januari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe zee van monsters
Deel 2 van Percy Jackson en de Olympiërs
Rick Riordan

De dertienjarige Percy Jackson heeft nog niet lang geleden ontdekt dat hij een wel heel bijzondere vader heeft. Zijn verwekker is niemand minder dan de god Poseidon. Het leven van Percy is niet langer gewoontjes. Percy mag - net als andere kinderen van goden - trainingen volgen in kamp Halfbloed. De eerste zomer in het kamp resulteerde in een spannend avontuur dat wordt beschreven in het boek De bliksemdief en Percy kijkt dan ook reikhalzend uit naar de zomervakantie.

Wanneer Percy na de nodige omzwervingen op het kamp arriveert, wordt het kamp door monsters aangevallen. Een speciale boom beschermt het kamp normaliter tegen indringers maar iemand heeft de boom vergiftigd. De boom is stervende en niets lijkt het proces te kunnen stoppen. Niets, behalve dan het Gulden Vlies, dat zelfs een dor landschap nog in een weelderig paradijs kan transformeren. Er is alleen één probleem: het Gulden Vlies bevindt zich ergens in de Zee van monsters en wordt bewaakt door een kwaadaardige cycloop. Er is nóg een probleem: de sater Grover, een goede vriend van Percy, is gevangen genomen door dezelfde cycloop en dreigt door de gigant opgegeten te worden!

Percy is bereid om de gevaren van de Zee van monsters te trotseren. Hij wil Grover redden, het in ieder geval proberen. De nieuwe leidinggevende van het kamp behandelt Percy allesbehalve vriendelijk en stuurt er iemand anders op uit. Gelukkig krijgt Percy hulp uit onverwachte hoek en samen met zijn vrienden Annabeth en Tyson weet hij uit het kamp te ontsnappen. Hun avontuur begint op een enorm cruiseschip waar ze een oude vijand ontmoeten. Het ongewenste weerzien luidt een hele reeks ontmoetingen met vijandige en griezelige wezens in. Zal Percy zijn vriend Grover weten te redden of loopt het noodlottig voor hem en zijn vrienden af?

De boeken in de Percy Jackson-reeks zijn op speelse wijze gebaseerd op de Griekse mythologie. Wij Europeanen komen er genadig vanaf want de goden en hun vijanden bevinden zich tegenwoordig in de Verenigde Staten en de Zee van Monsters bevindt zich in de Bermudadriehoek. Percy wordt vergezeld door Annabeth en Tyson. Annabeth is een dochter van Athena en Tyson is een jonge cycloop en tevens de halfbroer van Percy. Percy moet erg aan het idee wennen dat de eenogige reus familie van hem is.

Het verhaal is fris en staat bol van spanning en avontuur. Percy en zijn vrienden zullen heel vindingrijk moeten zijn om hun queeste tot een goed einde te brengen. Het verhaal is soms duister maar vaak genoeg ook grappig. Zo wordt Percy in een cavia getransformeerd. Hoe redt hij zich daar uit? De eerste twee boeken over Percy Jackson zijn inmiddels verfilmd en het tweede deel draait momenteel in de Nederlandse bioscopen.

ISBN 9789022566817 | paperback - filmeditie| 256 pagina's| Boekerij | juli 2013
Vertaald door Marce Noordenbos
Vanaf 13 jaar

© Annemarie, 19 augustus 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER