jeugd 13-15 jaar

Bjorn Van den Eynde

https://www.facebook.com/bjornvandeneynde

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Bjorn Van den Eynde voor jongeren van 6-9 jaar

 

altKristalkinderen 
deel vijf uit de serie 'Team Mortis'
Bjorn van den Eynden


Zoals we dat gewend zijn bij de verhalen over Team Mortis duiken we bij de proloog meteen het nieuwe avontuur in.


In Berlijn wordt een vijftienjarig meisje vermoord, Corina Weidling. Haar moordenaar, de spiegelman, denkt dat zij iets heeft wat hij wil hebben. Niet veel later stuurt de Zwitserse leider van Team Mortis, Celine Schield,  een deel van haar team op pad. In Kroatië moeten ze op zoek naar een meisje, Nelle Weidling. Ze moet van Lokva Rogoznica naar Kravica, een dorp verderop, gebracht worden.


De jongeren, Andreas, Erika en Felix, denken dat het een simpele opdracht is, en rijden naar de plek waar ze het meisje denken te vinden. Nelle wordt gevonden, maar zij laat zich niet zomaar meenemen. Ze heeft een eigen wil – natuurlijk – ze kent de anderen niet, en waarom zou ze meegaan? Maar ze heeft wel onmiddellijk gezien dat Andreas een mooie jongen is, en hij blijkt niet ongevoelig is voor de charmes van het Kroatische meisje. Nielsen en Giorgios, twee andere leden van Team Mortis zijn ook in  Kroatië, met een bijna gelijke opdracht: vind een meisje en breng haar naar Kravica. Dat meisje heet Rille Weidling. Wat is er met de dames Weidling aan de hand? Houdt de opdracht dan toch meer in dan ze dachten? Dat blijkt al snel als de spiegelmoordenaar weer opduikt, bij Rille.


Niet alles verloopt even voorspoedig, hetgeen spannende avonturen oplevert. De spiegelmoordenaar is ook niet alleen, en ze zijn beter bewapend. Zou ons team er opnieuw blijk van geven dat zij toch vindingrijker en sneller zijn dan hun geduchte tegenstanders? In de eerdere delen lukte het, maar nooit helemaal zonder kleerscheuren.


Bjorn van den Eynden heeft al eerder laten blijken over een onuitputtelijke fantasie te beschikken, en dat zullen we ook in dit vijfde deel weer ondervinden. De plot is goed uitgewerkt, het verhaal over de kristalkinderen overtuigend – binnen dit soort thrillers dan.
Het element romantiek wordt in dit verhaal ook wat meer uitgewerkt. Erika en Andreas vormen al in eerdere avonturen een stelletje, en zoals ik al aangaf komt Nelle daar nu tussen, ze is een echte stookster. Kan Erika haar vriend nog vertrouwen? Wil ze eigenlijk nog wel een relatie met een jongen die een ander meisje zoveel aandacht schenkt, ook al zegt hij dat het zijn werk is?


De personages worden steeds meer ‘eigen’, waardoor het wel wat vreemd is om te constateren dat ze nog steeds niet ouder zijn. Zeker gezien dat ene element in het verhaal, moeten ze hun verjaardag toch wel eens gevierd hebben intussen!
Maar de doelgroep zal zich daar niet druk over maken, die wordt vooral geboeid door het spannende verhaal, met de vele verrassende wendingen, die het nodige beloven voor komende vervolgdelen.


ISBN 9789059241367 | Paperback | 112 pagina's | Uitgeverij Bakermat | november 2015
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 16 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De zwarte zon
deel vier uit de serie 'Team Mortis'
Bjorn Van den Eynde


Erika, het zestienjarige meisje, om wie vanaf het eerste boek alles draaide, blijft ook in het vierde deel de gemoederen bezig houden. Haar vrienden Nielsen, Felix en Andreas worden ingeschakeld bij het oplossen van een akelig project: steeds als een nieuw seizoen begint, wordt er een groep dode jongeren gevonden. Een soort gezamenlijke zelfmoordpact?
Allemaal hebben ze een tatoeage op hun pols, een zwarte zon. Die tattoo wordt ook gevonden op de pols van Quinn Pillsbury, die omkomt bij een treinongeluk. Of is dat ook moord?

Felix infiltreert als leerling op een prestigieuze school, de school waar Quinn en haar zus Lauren opzitten. De ene verhaallijn draait om de zelfmoorden; de andere om de moord op Quinn, die een hoofdrol speelde in de film over Jack the Ripper, die op dat moment wordt opgenomen in Londen.
Ze was een rijzend filmsterretje. Nielsen infiltreert op de filmset als technicus en Andreas bevindt zich in Zwitserland.Natuurlijk gaat het allemaal niet van een leien dakje, en krijgen ze opnieuw te maken met Brian Bailey, en met de Schaduw - de grote onbekende.
Het einde van het seizoen nadert, de tijd dringt...

Ook al is het al weer een tijdje geleden dat ik de eerdere delen las, het maakt niet uit: binnen de kortste keren zit je weer in het verhaal. Dat heeft ook te maken met de specifieke - Vlaams getinte - schrijfstijl van Bjorn van den Eynde, waar zoals ik al eerder aangaf de kenmerken van James Bond, Indiana Jones en meer van die lui terug te vinden zijn.
Het maakt niet uit dat, als je er eens goed over na denkt, die jongelui niet één, maar vast drommen beschermengelen hebben, deze serie vol actie blijft ook in het vierde deel wervelend en meeslepend, en je rust niet voor je weet hoe het nu weer afloopt.

Het enige waar je je wenkbrauwen bij optrekt is het feit dat al die avonturen zich af moeten spelen in no time, want de jongelui blijven van dezelfde leeftijd als in het eerste deel.
Intussen hebben ze al het mysterie van de verdwenen ballerina’s opgelost in Verona, hebben ze een bende opgerold in Parijs, hebben ze heel Europa doorgereisd om raadsels op te lossen, en nu zijn ze in Londen, om te onderzoeken waarom de 18-jarige Quinn op gruwelijke wijze vermoord is.
Jack the Ripper... dat is ook zo leuk aan de boeken van Bjorn van den Eynde: die referenties aan bekende onderwerpen: Romeo en Julia; Atlantis en nu dus Jack the Ripper!

Als je het boek met een zucht dichtslaat, als je opnieuw genoten hebt van dit spannende verhaal waar de romantiek een stapje verder gaat ‘een jongen-meisjeding’, als je je opnieuw opgelucht voelt over de enorme dosis geluk die onze hoofdpersonen hebben, kun je alleen maar weer uitkijken naar het volgende deel. Want nee, het is nog niet gedaan...


ISBN 9789059240896| Hardcover |308 pagina's | Uitgeverij Baeckens | november 2014
Leeftijd vanaf 13 jaar.

© Marjo, 2 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet dodenspel
deel drie uit de serie 'Team Mortis'
Bjorn van den Eynde


Eerder verschenen 'Het Romeo & Juliet Mysterie' en 'De Bende van Venus' in de jeugdserie 'Team Mortis'.
Brian Bailey en Filip Huistra, de leiders, hebben een aantal jongeren gerekruteerd om gevaarlijke opdrachten te vervullen door heel Europa, onder het mom van: jonge mensen vallen niet zo op. In het eerste deel is Erika de nieuwe aanwinst. Ze is pas zestien, en heeft net haar ouders verloren. In de eerste twee avonturen bewijst ze al snel haar talenten, maar er is ook een probleem: ze zit in een team met Andreas en haar neef Nielsen, en Andreas is verliefd op haar. En zij op hem. Maar zij weet niet wat hij wèl weet: een van de regels als je in Team Mortis zit is dat er geen stelletjes mogen zijn. De liefde leidt maar af, en dat is gevaarlijk.


In dit derde verhaal is dat meteen maar weer eens bewezen. Twee jongeren uit een ander team vonden de dood in Boedapest, en met hen vele onschuldige mensen, omdat hij meer gericht was op het redden van haar en niet de bommen uitschakelde zoals hij had moeten doen.
De twee waren bezig met ‘het dodenspel’. Iemand en het is niet zeker dat het hun vijand ‘de schaduw’ is, dreigt Bailey met een terroristische aanslag, die alleen verijdeld kan worden als de jongeren het dodenspel spelen, met raadsels, die hij her en der op hun pad brengt.
Na de aanslag in Boedapest vraagt de brievenschrijver speciaal om Andreas en Erika, die Bailey net uit elkaar geplaatst had.

‘Eenzaam in de toren hier
wacht rampspoed nog heel even
Slechts één enkele sleutel
schenkt de vrijheid en het leven
Hoog reikt het hemelgewelf
maar laat je niet verblinden
Met beide voeten op de grond
zal je de juiste weg vinden’


Lossen ze deze raadsels niet op, dan is de dood het gevolg, voor hen en vele anderen.
Natuurlijk hebben ze hulp: Felix, Nielsen en Liam, Erika’s nieuwe partner, die tevens op zoek is naar zijn andere partners. De brievenschrijver had niet gedacht dat Erika en Andreas de eerste opdracht zouden overleven en had alvast twee andere Team Mortisleden ontvoerd.
Het spel leidt hen door Europa, het einddoel is Lissabon.
Wie is die onverlaat die speelt met de levens van zoveel mensen? Waarom doet hij dit? Maar belangrijker: wie gaat er winnen?
Dat laatste levert een enorme cliffhanger op, het lijkt afgelopen. Maar er staat toch echt onder ‘wordt vervolgd’.
Na dit derde avontuur kun je die spanning haast niet aan: hoe gaat het verder?


Het is opnieuw een wervelend verhaal, als een Indiana Jones racen we van de ene plek naar de andere, duiken we steeds een nieuw supergevaarlijke klus in, om maar weer te zien of de jongeren vindingrijk genoeg zijn. De spanning blijft nog eens extra in doordat er steeds van perspectief gewisseld wordt, qua plaats en qua persoon. En er wordt niet bepaald zoetsappig geschreven, voor tere zieltjes is dit geen serie om te lezen. Maar wie houdt van tergend spannende avonturen, met humor en ook nog een dosis romantiek zit goed. En wacht net als ik op meer.


Bjorn Van den Eynde (1970, Kessel) afkomstig, maar woont in Lier. Naast schrijver is hij tv-scenarist en regisseur.


ISBN 9789059240544 | hardcover |315 pagina's | Uitgeverij Bakermat|oktober 2013
Leeftijd vanaf 13 jaar.

© Marjo, 21 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De bende van Venus
deel twee uit de serie 'Team Mortis'
Bjorn van den Eynde

De Brit Brian Bailey leidt ‘Team Mortis’, een uiterst geheime groep, die bestaat uit vier jongelui. Zij moeten speciale opdrachten vervullen. 
De zestienjarige Erika Storm, min of meer de hoofdpersoon, is het enige meisje. Haar partners zijn haar neef Nielsen, de Italiaan Andreas, en de Fransman Felix. Zonder slag of stoot gaan hun acties niet: iemand heeft het op hen gemunt, vooral op Erika! ‘De schaduw’ noemt hij zich.  Ze moeten dus echt voorzichtig zijn! Maar het zijn tieners, en soms denken ze niet zo goed na. Zo eindigde deel een met een onverstandige daad van Erika, ondoordacht maar heel begrijpelijk. Alleen liep het bijna niet goed af!
Brian weet hen te redden en als deel twee begint, heeft hij een nieuwe schuilplek gevonden in Duitsland. Als ze daar aangekomen zijn denkt Erika dat haar neef iets verborgen houdt.

Inderdaad is er iets. Hij vertelt haar over ‘Urban Legends’, verhalen die jongeren vertellen om elkaar bang te maken. In Parijs gaat al heel lang zo’n verhaal rond, over een bende die jongelui zou drogeren en ontvoeren, maar waarvoor, dat weet men niet.
Nielsen was in Parijs toen het meisje waar hij verliefd op was verdween, en nu heeft hij in de krant gelezen dat er een Ierse jongen verdwenen is. Hij vraagt zich af of er toch een kern van waarheid in dat verhaal schuilt! Zou die Bende van Venus echt bestaan? En als het niet zo is, waar zijn dan die jongelui gebleven?

Voor ze iets met dit probleem kunnen doen, wordt hun schuilplaats aangevallen. Nielsen belandt in het ziekenhuis, en Erika krijgt de schuld. Er is nog een enkele herkansing: zij moet gaan infiltreren in die Bende, waarvan ze niet eens weten of die bestaat.
Ook dit tweede deel is lekker spannend. Het is een no-nonsense actiethriller waarbij onze vrienden er meestal goed van af komen. Zo brengen ze hun avontuur tot een climax, waarbij het niet voor iedereen goed afloopt. Terwijl ze bezig zijn de zaak van de verdwenen tieners te onderzoeken, komen ze in aanraking met nog een andere legende: de verdwenen wereld van Atlantis.
De onderlinge relaties zorgen weer voor wat lichtvoetigheid,  de kleine ruzietjes, de amoureuze verwikkelingen  laten de lezer niet uit het oog verliezen dat het een boek voor tieners is.
Een waardig vervolg van deel een!

Bjorn van den Eynde beschikt over een wonderlijke fantasie, die hij dan in een vlot lopend verhaal nog geloofwaardig maakt ook. Trek gerust de tijd uit om dit boek in één ruk uit te kunnen lezen, want je wilt zeker weten doorlezen tot je weet hoe het afloopt:
Wat is het verhaal achter Atlantis? Wat betekenen die uitgerukte ringvingernagels? En wie is toch die Schaduw die hen op de hielen zit?
Niet op alle vragen komt een antwoord, er volgen vast nog meer delen! Dat lijkt me iets om ongeduldig naar uit te kijken.

ISBN 9789059240070  | Paperback |425 pagina's | Baeckens |maart 2013
Vanaf 13 jaar

© Marjo, 17 juli  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het Romeo en Juliet mysterie
deel een uit de serie 'Team Mortis'
Bjorn van den Eynde


De zestienjarige Erika Storm is een getalenteerd meisje. Ze houdt van muziek, en doet zeer succesvol aan ballet. Ze spreekt diverse talen vloeiend, omdat haar ouders veel over de wereld rondreisden en zij natuurlijk mee ging. Maar waar haar ouders zich mee bezig hielden, dat kostte hen wel het leven. Erika was er getuige van en heeft er een waterfobie aan over gehouden. Ze woont nu bij haar oma, die langzaam aan het dementeren is, en Erika aanziet voor haar eigen dochter.
Op het moment dat het verhaal begint wordt meteen aangekondigd dat haar leven over een uur drastisch veranderd zal zijn. Erika weet van niets natuurlijk, zij maakt zich klaar voor een afspraakje met Marco, de mooie Italiaan waar ze dolverliefd op is.
De avond eindigt dramatisch: een achtervolging, water (!!), schoten en drugs.
Erika blijft verbijsterd achter: wie of wat is Marco? Waarom hadden de Schaduw en de kaalkop het op hem gemunt?


‘Erika Storm. Ik arresteer je op verdenking van autodiefstal, verboden wapenbezit en handel in verdovende middelen.’


Het is het begin van een spannend avontuur. Inderdaad is haar leven niet meer hetzelfde. Behalve nieuwe mensen leert ze onverwachte kanten van zichzelf kennen, als ze door ex-MI-agent Brian Bailey gerekruteerd wordt voor Team Mortis. Het team van de dood werkt met jongeren. Zij moeten infiltreren in de academie van Enrico Moretti, waar de beste balletdansers opgeleid worden. En waar op mysterieuze wijze al twee topdanseresjes verdwenen zijn.


Een no nonsense thriller staat er op de voorflap. En dit predicaat klopt helemaal.  Het verhaal draait om actie en avontuur met een vleugje romantiek.
Ik heb zo het vermoeden dat de schrijver wel gecharmeerd is van het James Bond-personage. Ook zijn hoofdpersonen zijn slim en knap, rijden in dure auto’s en maken gebruik van allerlei technologische snufjes. En zoals in de Bondfilms, zijn sommige scènes bijna ongeloofwaardig met soms wat overdreven pathos, maar het geheel boeit uitermate. Spionage combineren met ballet, hoe kom je er op?
Het is een spannend actieverhaal dat zeker niet specifiek voor jongens geschreven is – ook bij James Bond zien we genoeg dames die er dol op zijn – mede natuurlijk doordat Erika de hoofdpersoon is. De laatste zin doet sterk vermoeden dat ook in het tweede deel van Team Mortis zij haar leven niet zeker zal zijn.
Naar dat tweede deel kijken we dus vol verwachting uit!


ISBN 9789077826843 | hardcover | 366 pagina's | Baeckens | juli 2010
leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 28 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER